? ? ? ZAGADKA ? ? ?
-
Dolnoślązak
- bardzo stary wyga
Michał pisze:Linia Jerzmanice Zdrój- Lwówek Śląski
Zgadza się
Twoja kolej!
-
Dolnoślązak
- bardzo stary wyga
Radek pisze:Odcinek między stacjami Jedlina i Głuszyca
Bardzo dobrze Radku
Wrzesień 2006. SM42-876 z MT Kamieniec Ząbkowicki zasuwa luzem jako podsył do Wałbrzycha ; gdzie przejmie pociąg Śnieżka relacji Jelenia Góra - Kraków. Był to ostatni dzień kursowania Śnieżki, która po tym uległa całkowitej likwidacji, wskutek przekształcenia PKP Przewozy Regionalne w spółkę samorządową Przewozy Regionalne. Przez całe wakacje pociąg na trasie Wałbrzych - Kędzierzyn Koźle i z powrotem był prowadzony przez ową SM42-879, która bardzo dziarsko radziła sobie ze składem. Ostatni pociąg w tej relacji był w 100% zapełniony podróżnymi, turystami i miłośnikami kolei, którzy na tę okazję zjechali się z całej Polski. Pociąg cieszył się popularnością, bowiem w tym czasie na linii Wałbrzych - Kłodzko nie kursowały żadne inne pociągi pasażerskie, ruch osobowych został znacznie wcześniej zawieszony, a Koleje Dolnośląskie jeszcze nie istniały.
Moja skromna osoba na tę smutną uroczystość przyjechała rowerem, wcześniej pojeździłem sobie po Górach Wałbrzyskich, przez góry i lasy przedarłem się w przedmiotowe miejsce celem sfocenia, a następnie dojechałem do Wałbrzycha, gdzie zapakowałem się do ostatniej Śnieżki.
Jeszcze jedno ujęcie, ostatnia Śnieżka przejeżdża przez wiadukt w Ludwikowicach.
Twoja kolej, Radek
-
Dolnoślązak
- bardzo stary wyga
-
Dolnoślązak
- bardzo stary wyga
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”