? ? ? ZAGADKA ? ? ?
- Zły Marcin
- obieżyświat
- Lech
- bardzo stary wyga
Bo nie zna się na żartachFadel pisze:Włodarz strzelił w dziesiątkę.
E tam. Bez trudu można poznać, że to Śnieżka. Po lewej widać jak wół Studničníi i Luiční, z prawej Czarną Kopę. Nie da się ukryć, że te wpisy jak np. Ślęża, Stożek Wielki itd. to dla jaj.Fadel pisze:Polacy nie są przyzwyczajeni do widoku Śnieżki z takiego azymutu.

- Raubritter
- bardzo stary wyga
Lech pisze:Bo nie zna się na żartachFadel pisze:Włodarz strzelił w dziesiątkę.E tam. Bez trudu można poznać, że to Śnieżka. Po lewej widać jak wół Studničníi i Luiční, z prawej Czarną Kopę. Nie da się ukryć, że te wpisy jak np. Ślęża, Stożek Wielki itd. to dla jaj.Fadel pisze:Polacy nie są przyzwyczajeni do widoku Śnieżki z takiego azymutu.
To trzeba było od razu odpowiadać na zagadkę Lechu, a nie teraz zgrywać mądrale
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.
Lech pisze:Nie da się ukryć, że te wpisy jak np. Ślęża, Stożek Wielki itd. to dla jaj.
Ale przynajmniej wzrosła aktywność w wątku poświęconym zagadkom. Mam wrażenie, że od pewnego czasu wątek ten wygląda tak, że Fadel odgaduje moje zagadki, a ja jego
Nie odpowiadam, jak można to zauważyć od dawna, bo nie mam pomysłów na zadanie następnej.
Ano właśnie, nie sztuką jest odgadnąć zagadkę, sztuką jest zadać swoją
Wracając do ostatniej zagadki Fadela, to nie wszystko zostało odgadnięte. Domyślam się, że zdjęcie zostało zrobione z zachodnich stoków Bukovej hory (ładny widok - wcale nie tak łatwo trafić wiosną na tak dużą przejrzystość powietrza przy bezchmurnym niebie), wciąż jednak nie wiemy, o jakie wydarzenie chodzi. A ponieważ "kozioł ofiarny" do zadawania kolejnej zagadki został już wyłoniony, pole do popisu mają teraz ci, którzy chcieliby poodgadywać, a niekoniecznie palą się, żeby samemu zadawać zagadki
- Raubritter
- bardzo stary wyga
Hazmburk pisze: wciąż jednak nie wiemy, o jakie wydarzenie chodzi
W czerwcu 1945 w Weckelsdorfie Czesi zamordowali 23 Niemców – wydarzenie te upamiętnia pomnik z 2002, autorstwa rzeźbiarza Petra Honzátki.
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.
Obiecuję zrobić "artykuł", temat mam dokładnie rozeznany, ale wszystko mam po czesku. Jest tego bardzo dużo, znam historię tego mordu ze szczegółami, byłem też wszędzie tam gdzie się to działo, oprócz cieplickiego więzienia, domów które im odebrano i Golhenau Hof, gdzie nocowali po pierwszym wypędzeniu. Byłem też na cmentarzu w Vysokej Srpskej, gdzie są pochowani po ekshumacji. Mam nadzieję, że na rocznicę mordu się wyrobię. Cóż, jestem trochę leniwy. Chyba, że chcecie to po czesku, to może to być w jeden dzień.
Sprawa prawdopodobnie wyszła na światło dzienne dlatego, że jedną z ofiar była Czeszka, która odrzuciła przedwojenne amory głównego sprawcy tego mordu, i wyszła za mąż za Sudetendeutscha. Po wojnie amant się zemścił. Sprawiedliwości dochodził jej ojciec.
Sprawa prawdopodobnie wyszła na światło dzienne dlatego, że jedną z ofiar była Czeszka, która odrzuciła przedwojenne amory głównego sprawcy tego mordu, i wyszła za mąż za Sudetendeutscha. Po wojnie amant się zemścił. Sprawiedliwości dochodził jej ojciec.
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”