opuszczone linie kolejowe
-
buba
Zgodnie z obietnicą propozycja 2-dniowa:
Dzień 1 (sobota)
6.40 Wrocław - Brzeg 7.22
7.32 Brzeg - Nysa 8.54
9.28 Nysa - Kamieniec Z. 10.12
czyżby browarek
12.02 Kamieniec Z. - Kłodzko Miasto 12.31
Teraz mamy kilka opcji:
a) wyjazd w kieruku Międzylesia
b) wyjazd w kierunku Kudowy
c) Kłodzko all day
Nocleg na terenie Kotliny Kłodzkiej
Dzień 2
trzeba się dostać na stację w Kłodzku Głównym
8.34 Kłodzko Gł. - Wałbrzych Gł. 10.05
komunikacją miejską do centrum na browarka
12.37 Wałbrzych Miasto - Jaworzyna Śl. 13.16
14.07 Jaworzyna Śl. - Świdnica M. 14.19
przerwa turystyczno - gastronomiczna (to ze względu na urok Świdnicy)
17.19 Świdnica M. - Kamieniec Z. 18.10
19.18 Kamieniec Z. - Wrocław Gł. 20.17 (pospieszny)
To by było na tyle. Jeśli chcecie jakieś inne koncepcje lub dokładniejsze namiary na podpunkty a, b dajcie znać.
Pozdro
Dzień 1 (sobota)
6.40 Wrocław - Brzeg 7.22
7.32 Brzeg - Nysa 8.54
9.28 Nysa - Kamieniec Z. 10.12
czyżby browarek
12.02 Kamieniec Z. - Kłodzko Miasto 12.31
Teraz mamy kilka opcji:
a) wyjazd w kieruku Międzylesia
b) wyjazd w kierunku Kudowy
c) Kłodzko all day
Nocleg na terenie Kotliny Kłodzkiej
Dzień 2
trzeba się dostać na stację w Kłodzku Głównym
8.34 Kłodzko Gł. - Wałbrzych Gł. 10.05
komunikacją miejską do centrum na browarka
12.37 Wałbrzych Miasto - Jaworzyna Śl. 13.16
14.07 Jaworzyna Śl. - Świdnica M. 14.19
przerwa turystyczno - gastronomiczna (to ze względu na urok Świdnicy)
17.19 Świdnica M. - Kamieniec Z. 18.10
19.18 Kamieniec Z. - Wrocław Gł. 20.17 (pospieszny)
To by było na tyle. Jeśli chcecie jakieś inne koncepcje lub dokładniejsze namiary na podpunkty a, b dajcie znać.
Pozdro
Ja pod koniec zeszlego roku walnalem w sobote (najlepsze polaczenie) taka, oto traske:
Wroclaw - Klodzko, PKP
Klodzko - Kudowa Zdroj, PKP
Kudowa Zdroj - Klodzko, PKS
Klodzko - Walbrzych, PKP
Walbrzych - Wroclaw, auto kumpla (przypadkowe spotkanie).
Polecam, puki jeszcze to wszystko jezdzi.
A propo lini kolejowych w Sudetach, to jest ich obecnie czynne kilka, a zamkniete... okolo 30!!! Przed wojna siec kolejowa w Sudetach byla prawie tak gesta, jak dzis siec PKS.
Wroclaw - Klodzko, PKP
Klodzko - Kudowa Zdroj, PKP
Kudowa Zdroj - Klodzko, PKS
Klodzko - Walbrzych, PKP
Walbrzych - Wroclaw, auto kumpla (przypadkowe spotkanie).
Polecam, puki jeszcze to wszystko jezdzi.
A propo lini kolejowych w Sudetach, to jest ich obecnie czynne kilka, a zamkniete... okolo 30!!! Przed wojna siec kolejowa w Sudetach byla prawie tak gesta, jak dzis siec PKS.
No to kochani, oczekuję na wypowiedzi w/s terminu wyjazdu Wink. Czy ostatnia sobota marca może być?
czyli 2006-03-25..
jasne, ja wchodzę, wariant jednodniowy, jeżeli można.
Dodatkowo proponuję, żebyśmy nie jechali jak te jełopy, tylko przygotujmy sobie jakieś materiały o tych liniach: kiedy powstały, kto budował, jakieś takie ciekawostki, o których moglibyśmy pogadać w pociagu oraz w przerwach na nawadnianie organizmu, które to tak troskliwie wypunktował gar :)
Apollo >> mam nadzieję, że weźmiesz GPS-a, naniesiony ślad podróży razem z profilem wysokościowym będzie miłym dodatkiem do relacji, którą oczywiście opublikujemy w portalu.
Dodatkowo będzie można sprawdzić zgodność kilometrażu pomiędzy wskazaniem GPS-a a biletem kolejowym.
ps
ciekawa będzie mina kasjerki, jak poprosimy o bilet wycieczkowy na tą trasę....
walter02 pisze:czyli 2006-03-25..
wariant jednodniowy, jeżeli można.
I mnie odpowiada. Kto się jeszcze decyduje, jeśli można spytać?
walter02 pisze: Apollo >> mam nadzieję, że weźmiesz GPS-a, naniesiony ślad podróży razem z profilem wysokościowym będzie miłym dodatkiem do relacji, którą oczywiście opublikujemy w portalu.
Dodatkowo będzie można sprawdzić zgodność kilometrażu pomiędzy wskazaniem GPS-a a biletem kolejowym.
Wyjdzie na jaw, że GPS to wielkie oszustwo
walter02 pisze:ciekawa będzie mina kasjerki, jak poprosimy o bilet wycieczkowy na tą trasę....
Żeby jeszcze sokistów nie wezwała, że jej pracę utrudniamy
Będę Wam kibicował (może ze szpitala) a potem czekam na relację z wyjazdu.
Niestety mam dla Was złą wiadomość: na taką trasę jednodniową nie można kupic biletu wycieczkowego - to wynika z wewnętrznych przepisów PKP (wyjaśnię w przyszłości). Trzeba będzie kupić 2 lub nawet 3 bilety na jeden dzień. Spróbuję to na spokojnie jutro lub pojutrze przeanalizować.
Jest też opcja optymistyczna. Jeśli w niedzielę wybierzecie sie na bieżki to będzie się Wam prawdopodobnie opłacało kupić bilet weekendowy (czyli ten za 60 zł, ważny od piątku od 18.00 do 6.00 w poniedziałek).
Dam jeszcze znać jak to wygląda.
J.P
Niestety mam dla Was złą wiadomość: na taką trasę jednodniową nie można kupic biletu wycieczkowego - to wynika z wewnętrznych przepisów PKP (wyjaśnię w przyszłości). Trzeba będzie kupić 2 lub nawet 3 bilety na jeden dzień. Spróbuję to na spokojnie jutro lub pojutrze przeanalizować.
Jest też opcja optymistyczna. Jeśli w niedzielę wybierzecie sie na bieżki to będzie się Wam prawdopodobnie opłacało kupić bilet weekendowy (czyli ten za 60 zł, ważny od piątku od 18.00 do 6.00 w poniedziałek).
J.P
gar pisze:Będę Wam kibicował (może ze szpitala) a potem czekam na relację z wyjazdu.
J.P
Gar, to my Tobie nie tylko relację, ale i piwko lwóweckie przywieziemy z wyprawy!
Trzeba będzie kupić 2 lub nawet 3 bilety na jeden dzień
pewnie kupimy dwa bilety wycieczkowe w jedna stronę
jeśli w niedzielę wybierzecie sie na bieżki to będzie się Wam prawdopodobnie opłacało kupić bilet weekendowy
jeżeli tylko pojedziemy na bieżki pociągiem, a pewnie nie, bo będziemy mieli przesyt....
i piwko lwóweckie przywieziemy z wyprawy!
do Lwówka nie mieliśmy jechać.....
w takim razie czyżby Orle w niedzielę??? :)
Takie pytanko dla Wrocławiaków.
Czy możecie jechać ze stacji Wrocław Brochów ? To byłoby optymalne dla ceny biletów.
Jeśli nie to od jakiej stacji chcecie zaczynać trasę - to ważne ze względu na wewnętrzne przepisy PKP
Nie będę Was oszukiwać ale będziecie potrzebowali aż 3
biletów
Aha !
Macie zniżki studenckie, czy jedziecie na wycieczkowych ?
Pozdro
P.S Piwo lwóweckie - rozmarzyłem się
Czy możecie jechać ze stacji Wrocław Brochów ? To byłoby optymalne dla ceny biletów.
Jeśli nie to od jakiej stacji chcecie zaczynać trasę - to ważne ze względu na wewnętrzne przepisy PKP
Nie będę Was oszukiwać ale będziecie potrzebowali aż 3
Aha !
Macie zniżki studenckie, czy jedziecie na wycieczkowych ?
Pozdro
P.S Piwo lwóweckie - rozmarzyłem się
gar pisze:Takie pytanko dla Wrocławiaków.
Jeśli trzeba, to się pojedzie
gar pisze:Jeśli nie to od jakiej stacji chcecie zaczynać trasę - to ważne ze względu na wewnętrzne przepisy PKP
Jeśli o mnie chodzi, to odpowiadałaby mi stacja W-w Kuźniki albo W-w Muchobór.
Gar, czy mogę kupić np. bilet ode mnie na Brochów, a z Brochowa jechać innym (jakimś wycieczkowym czy czymś takim?). Niestety, zniżki studenckie mam już za sobą
gar pisze:P.S Piwo lwóweckie - rozmarzyłem się
Lwówek niestety - jak słusznie zauważył Walter - zostawiamy z boku, ale może nadarzy się inna okazja? Może wtedy dasz się namówić na wycieczkę?
pozdrawiam!
żeby dostać się ode mnie na Brochów wydam co najmniej 4 zł i poświęcę z 40 minut więcej czasu niż jakbym zaczynał z Głównego - nie sądzę, żeby różnica w cenie biletu to rekompensowała.
Gar - o jakich wewnętrznych przepisach PKP piszesz, czy możesz podać jakiegoś linkacza?
Ja myślałem o kupowaniu biletu wycieczkowego "TAM" - czyli ze zniżką 15% na całą trasę, ewentualnie dwóch takich biletów, jeżeli trasa wyjdzie > niż 200km (prawdopodobnie tak będzie). Jeżeli okaże się, że całość wyniesie > 60 zł (w co wątpię), to kupię turystyczny weekendowy (czy jakoś tak).
Co do śniegu na biegówki, to na pewno jeszcze zostanie, tam gdzie trzeba....
Gar - o jakich wewnętrznych przepisach PKP piszesz, czy możesz podać jakiegoś linkacza?
Ja myślałem o kupowaniu biletu wycieczkowego "TAM" - czyli ze zniżką 15% na całą trasę, ewentualnie dwóch takich biletów, jeżeli trasa wyjdzie > niż 200km (prawdopodobnie tak będzie). Jeżeli okaże się, że całość wyniesie > 60 zł (w co wątpię), to kupię turystyczny weekendowy (czy jakoś tak).
Co do śniegu na biegówki, to na pewno jeszcze zostanie, tam gdzie trzeba....
Uff ...
Moje pesymistyczne wizje się nie sprawdziły. Przejrzałem w miarę dokładnie regulamin PKP (strona PKP pod przewozami regionalnymi) i nie znalazłem jednego z punktów którego się obawiałem (kiedyś było tak, że jeśli jedzie się np. z Wrocławia do Kamieńca Ząbkowickiego - najkrótsza trasa to 72 km, to jadąc trasą okrężną nie wydawali biletu jeśli ta trasa okrężna miała więcej niż 72 km + 50 % czyli 108 km). Teraz jedynym obostrzeniem jest, iż trasa nie może zaczynać się i kończyć w tym samym miejscu.
Optymalne bilety to 2 bilety wycieczkowe:
1. Wrocław Główny - Jaworzyna Śląska przez Brzeg, Nysę, Kamieniec Ząbkowicki 187 km, cena biletu 21,00 zł - 15 %
(dla apolla wyjazd ze stacji Wrocław Kuźniki 6.14, a z Muchoboru o 6.19, przyjazd do Wr. Głównego o 6.29 - cena za bilet ta sama, bo nie przekraczasz 200 km)
2. Jaworzyna Śląska - Wrocław Główny przez Kłodzko Główne 175 km, cena biletu 19,70 - 15 %
Teoretycznie był taki przepis, że bilet wycieczkowy można kupić tylko na stacji wyjazdu, ale nie wiem czy też go nie znieśli (ważne o tyle dla apolla, że musisz kupić np. z Muchoboru wycieczkowy u kierownika pociągu bez dopłaty)
Jakby były jakieś pytania to jestem do dyspozycji
J.P
Moje pesymistyczne wizje się nie sprawdziły. Przejrzałem w miarę dokładnie regulamin PKP (strona PKP pod przewozami regionalnymi) i nie znalazłem jednego z punktów którego się obawiałem (kiedyś było tak, że jeśli jedzie się np. z Wrocławia do Kamieńca Ząbkowickiego - najkrótsza trasa to 72 km, to jadąc trasą okrężną nie wydawali biletu jeśli ta trasa okrężna miała więcej niż 72 km + 50 % czyli 108 km). Teraz jedynym obostrzeniem jest, iż trasa nie może zaczynać się i kończyć w tym samym miejscu.
Optymalne bilety to 2 bilety wycieczkowe:
1. Wrocław Główny - Jaworzyna Śląska przez Brzeg, Nysę, Kamieniec Ząbkowicki 187 km, cena biletu 21,00 zł - 15 %
(dla apolla wyjazd ze stacji Wrocław Kuźniki 6.14, a z Muchoboru o 6.19, przyjazd do Wr. Głównego o 6.29 - cena za bilet ta sama, bo nie przekraczasz 200 km)
2. Jaworzyna Śląska - Wrocław Główny przez Kłodzko Główne 175 km, cena biletu 19,70 - 15 %
Teoretycznie był taki przepis, że bilet wycieczkowy można kupić tylko na stacji wyjazdu, ale nie wiem czy też go nie znieśli (ważne o tyle dla apolla, że musisz kupić np. z Muchoboru wycieczkowy u kierownika pociągu bez dopłaty)
Jakby były jakieś pytania to jestem do dyspozycji
J.P
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”