? ? ? ZAGADKA ? ? ?
-
Dolnoślązak
- bardzo stary wyga
Dolnoślązak pisze:Było lepiej zadać zamiast rozpaczać
Proszę bardzo. Co to za miejscowość.
Jakość kiepska bo robiłem telefonem przez niezbyt czystą szybę samochodu
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."
"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."
Widzę, że są dwie zagadki (tę drugą zadał przed chwilą Lech)
Ale po kolei:
Ad 1) Wierzbna koło Żarowa na Równinie Świdnickiej
Ad 2) Tak, to są Sudety. Równina Świdnicka (332.12 wg J. Kondrackiego), stanowi jeden z mezoregionów Przedgórza Sudeckiego, zdaniem zdecydowanej większości geografów immanentnej części Sudetów. A to tam nieco dalej sterczące to inny mezoregion (332.13) Przedgórza
. Turyści i krajoznawcy, chociaż nie wszyscy jak wynika z postu bezpośrednio poprzedzającego mój wpis, chyba się z tym poglądem zgadzają. Czyż Słownik Geografii Turystycznej Sudetów nie obejmuje wszak Przedgórza Sudeckiego?
Ale po kolei:
Ad 1) Wierzbna koło Żarowa na Równinie Świdnickiej
Ad 2) Tak, to są Sudety. Równina Świdnicka (332.12 wg J. Kondrackiego), stanowi jeden z mezoregionów Przedgórza Sudeckiego, zdaniem zdecydowanej większości geografów immanentnej części Sudetów. A to tam nieco dalej sterczące to inny mezoregion (332.13) Przedgórza
Lechu jeszcze nie wiedział, co to za miejsce, ale już wiedział, że nie Sudety...
Nie pomyliły Ci się kierunki geograficzne, Lechu, czy też masz na myśli czeskie przedgórze (wcale nie równinne)?
Lech pisze:A zatem nie Sudetów leżących na północ od równinnych terenów ich przedgórza...KrzysiekJ pisze:Równina Świdnicka (332.12 wg J. Kondrackiego), stanowi jeden z mezoregionów Przedgórza Sudeckiego
Nie pomyliły Ci się kierunki geograficzne, Lechu, czy też masz na myśli czeskie przedgórze (wcale nie równinne)?
- Lech
- bardzo stary wyga
Nawet jeżeli się pomyliły, to w niczym nie zmienia to faktu, że przedgórze - jak sama nazwa wskazuje - leży przed górami. A w tym przypadku chodzi o to, że Przedgórze Sudeckie leży przed górami Sudetami. Czyli prawidłowo odgadłem, że zagadka jest spoza SudetówHazmburk pisze:Nie pomyliły Ci się kierunki geograficzne

Lech pisze: Czyli dobrze odgadnąłem zagadkę
Nie odgadłeś bo pytanie brzmiało: "Co to za miejscowość?"
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
- Lech
- bardzo stary wyga
Dobrze odgadłem, że pytanie nie powinno być umieszczone w dziale "Wyprawy w Sudety", bowiem prawidłowo rozpoznałem jaka to miejscowość pod Wrocławiem, a nie w Sudetach. Zadający powinien przenieść tą zagadkę do działu "Nie tylko Sudety", i wtedy bym podał nazwę. Zadać ją np. tu > http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t= ... ht=zagadkivoi-vod pisze:Nie odgadłeś bo pytanie brzmiało: "Co to za miejscowość?"

Lech pisze:Dobrze odgadłem, że pytanie nie powinno być umieszczone w dziale "Wyprawy w Sudety", bowiem prawidłowo rozpoznałem jaka to miejscowość pod Wrocławiem, a nie w Sudetach.
Skoro znałeś nazwę miejscowości to trzeba ja było podać i zadać następną zagadkę.
To tyle w temacie.
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”