Stan oznaczeń na szlakach

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
tirpiz
łazik

Postautor: tirpiz » 31-10-2010 21:01

Cóż, zdaję sobie sprawę z tego, że twierdzenie jakoby "turystyka piesza stawała się coraz mniej popularna" - na forum turystycznym, w dodatku w dziale "Turystyka - pieszo (...)" może wydawać się lekko nietrafione - jednakże ja dzielę się spostrzeżeniami z moich własnych wędrówek. Nie wnioskuję na podstawie forów, stron www, liczby górskich sklepów itp. Wiadomym jest, że miejsca takie jak np. TO forum, skupiają ludzi zainteresowanych tematem, pasjonatów. Dlatego dyskutując może wydawać się, że jest nas - wędrowców - całkiem sporo.
Ja myślę, że mało jest turystów NA SZLAKACH. A już szczególnie poza miejscami popularnymi jak np. główne szlaki w Karkonoszach, czy w miejscach gdzie można dojechać samochodem pod samo schronisko.

Faktycznie, w każdej większej galerii handlowej są sklepy górskie, ale to wcale nie przekłada się na wzrost liczby turystów (co najwyżej bardziej PRO wygląda sie na Krupowkach).
Kiedyś w Polsce sprzedawało sie całkiem sporo kijów baseballowych a jednak sam baseball nigdy nie byl nad Wisłą popularny ;-)

A stanu tego nie porównuję z jakimś konkretnym okresem (w latach 70-80 chodziłem... w pieluchach). Myślę o tym raczej jako trend, czy coś w tym rodzaju. Oczywiście mogę nie miec racji - i chyba nawet byłoby dobrze gdybym jej nie miał. To chyba tyle jeśli chodzi o wyjaśnienia.
...nie ma szans bez ryzyka, życia bez napięć a drogi bez niebezpieczeństw...

Awatar użytkownika
ecowarrior
stary wyga

Postautor: ecowarrior » 31-10-2010 21:26

Faktycznie, wyjaśnienie wyczerpujące :wink:
Odkąd pamiętam to w miejscach typu: Śnieżka, Turbacz, Trzy Korony, Błędne Skały, Szczeliniec, Babia Góra, Skrzyczne czy Równica, zawsze było w cholerę ludzi. Do dnia dzisiejszego w w/w miejscach i im podobnych nic się nie zmieniło. Jeśli chodzi o mniej popularne, typu G. Kaczawskie, B. Niski, okolice Otrytu w Bieszczadach, źródeł Sanu, czy choćby Lasocki Grzbiet w Karkonoszach to odkąd pamiętam (mam dopiero 27 :) ) miejsca te były owiane aurą tajemniczości, dzikością natury i minimalnym ruchem turystycznym ( w moim odczuciu jest tak do dnia dzisiejszego). Wiem jednak również, że w porównaniu z latami 70 czy 80 rejony te były znacznie bardziej przystosowane do turystyki i co za tym idzie znacznie więcej turystów przemykało tego typu szlakami...
Poza tym fakty niejednokrotnie przytaczane przez Lecha również temu dowodzą.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 01-11-2010 13:12

tirpiz pisze:
Faktycznie, w każdej większej galerii handlowej są sklepy górskie, ale to wcale nie przekłada się na wzrost liczby turystów .

a co ma piernik do wiatraka? :shock:

ja np. galerie handlowe omijam szerokim lukiem a w gorach bywam dosyc czesto....

no chyba ze ten zwiazek rozumiec tak: "spedzam weekendy w galerii, o ladne i szpanerskie buty to sobie kupie.. o mam juz buty to wstyd w nich chodzic po miescie to pojade sie troche polansowac na szlaku" ;)

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 01-11-2010 13:14

tirpiz pisze:[ Jakoś mało spotykam spotykam po drodzę wędrowców. Taką mam refleksję np. po wakacjach w Górach Kaczawskich, spacerach po okolicy itp. Ciekawy jestem waszych opini...

Pozdrawiam wszystkich

wlasnie dlatego kocham gory kaczawskie!!! chyba to moje ulubione polskie gory na chwile obecna! malo turystow, zarosniete szlaki, wioski pelne ruin :D :D oby nigdy sie tam nie zmienilo!!

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 01-11-2010 15:45

buba1 pisze:
tirpiz pisze:
Faktycznie, w każdej większej galerii handlowej są sklepy górskie, ale to wcale nie przekłada się na wzrost liczby turystów .

a co ma piernik do wiatraka? :shock:

tyle ma wspólnego, co np. liczba księgarni ze wzrostem ilości czytelników, czyli nic :D
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

skiboy
obieżyświat

Postautor: skiboy » 01-11-2010 19:38

Przeleciałem w sobotę niebieskim szlakiem od dworca autobusowego aż do Sokołowska i dalej czerwonym (GSS) na Lesistą Wielką,dalej niebieskim i zielonym przez Boguszów -Gorce na Chełmiec i żółtym z Chełmca do Wałbrzycha .Potwierdzam dobre oznaczenie szlaków jak również to że spotyka się mniej ludzi na szlaku,ale o tej porze roku zawsze jest ich mniej,do tego na szczytach wiał mocny i zimny wiatr co na pewno odstraszyło część łazików.

tirpiz
łazik

Postautor: tirpiz » 01-11-2010 20:29

No właśnie o to mi chodziło!!! Górskich forów mamy sporo, sklepów jeszcze więcej, tylko turystów nieco mniej.

Ja też uwielbiem Góry Kaczawskie. Właśnie m.in. za ten zupełny brak infrastuktury, który być może przekłada się na pustki na szlakach.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 01-11-2010 21:18

tirpiz pisze:Górskich forów mamy sporo, sklepów jeszcze więcej, tylko turystów nieco mniej.

jakoś nie tęsknię do tłumów w górach. W przypadku osób spotykanych w górach zdecydowanie preferuję jakość, a nie ilość :)
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 01-11-2010 21:29

tirpiz pisze:. Właśnie m.in. za ten zupełny brak infrastuktury, który być może przekłada się na pustki na szlakach.

z ta zaleznoscia sie w pelni zgodze :D

tirpiz
łazik

Postautor: tirpiz » 02-11-2010 08:56

A jeśli chodzi o poprawę oznakowania na szlakach - niedawno odnowiony został również fragment niebieskiego szlaku na Okole w Górach Kaczawskich (przynajmniej na odcinku od Chrośnicy).

Tam też znakarze spisali się świetnie. W przeciwieństwie do drwali, którzy ścinając i wywążąc drzewa w okresie od wiosny do jesieni nieprawdopodobnie wręcz rozryli drogi leśne. W drodze na punkt widokowy, kiedy już wejdzie się do lasu, trzeba prawie cały czas lasem, ponieważ w rozrytych drogach zalega woda lub/i błoto. Masakra.
Onegdaj drzewa z lasu wywoziło się zimą, bo - po pierwsze - sam materiał jest bardziej wartościowy (drzewa są suche, bez soków) a po wtóre - zamarznięta ziemia znacznie ułatwiała samą wywózkę.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 02-11-2010 10:19

tirpiz pisze:A jeśli chodzi o poprawę oznakowania na szlakach - niedawno odnowiony został również fragment niebieskiego szlaku na Okole w Górach Kaczawskich .

dotego szlaku mam wyjatkowy sentyment... bo jego kawalek mam w domu ;) :P :P :P :P

tirpiz
łazik

Postautor: tirpiz » 02-11-2010 15:35

buba1 pisze:dotego szlaku mam wyjatkowy sentyment... bo jego kawalek mam w domu ;) :P :P :P :P

Czyżbyś zabrał do domu kawałek platformy widokowej??? ;-)

skiboy
obieżyświat

Postautor: skiboy » 02-11-2010 18:09

buba1 pisze:
tirpiz pisze:A jeśli chodzi o poprawę oznakowania na szlakach - niedawno odnowiony został również fragment niebieskiego szlaku na Okole w Górach Kaczawskich .

dotego szlaku mam wyjatkowy sentyment... bo jego kawalek mam w domu ;) :P :P :P :P
A,wiem ,wiem coś nawet na ten temat,nawet wiem gdzie znajdował się ten znak.Szedłem sobie na Okole,aż tu patrzę ,brakuje znaku,więc uruchomiłem śledztwo i wykryłem sprawcę.Ale z powodu znikomej szkodliwości czynu winna została ułaskawiona. :D :D :D

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 03-11-2010 07:05

Niebieski szlak zginął też parę lat temu na sporym odcinku pomiędzy Rościszowem a Wielką Sową. Buba, jak się okaże, że masz dom z bali świerkowych, to masz przechlapane

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 03-11-2010 07:12

dowod zbrodni ;)

:D :D :D :D :D :D :D :D :D

Obrazek

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”