opuszczone linie kolejowe

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 14-05-2010 07:46

Wojtku, prosiłbym o potwierdzenie terminu, gdy się już wyrobicie.

wojtekkz
tramp

Postautor: wojtekkz » 30-05-2010 20:32

4 czerwca o godz.12,,00 spotykamy się na prztstanku PKP Sosnowa w celu przyśpieszenia prac w oczyszczaniu toru.Chcemy wyczyścić tor od Sosnowej do Płonicy. Jak zdobęde przyczepkę to przywiozę drezynę ręczną to przy okazji trochę pojeździmy. Zapraszam wszystkich uzbrojonych w: piły, piłki, siekiery i siekirki, sekatory lub po prostu w aparaty cyfrowe i kamery, każdy się przyda coś się dla niego znajdzie do pomocy. Dzisiaj oglądałem pogodę na cały tydzień i muszę napisać, że się bardzo zaniepokoiłem.12 i 13 czerwiec już nie długo, a tu pada co dziennie, co robić z imprezą jak będzie padać i padać ?

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 31-05-2010 00:26

WRacając z właśnie zakończonego zlotu tegoz forum Sudety.it, rzuciłem okiem na przejeździe w Byczeniu. Żadnych śladów prac torowych . Pzdr

wojtekkz
tramp

Postautor: wojtekkz » 31-05-2010 08:25

Oczywiście w Byczeniu nic nie jest robione ponieważ impreza ma się odbyć od Sosnowej, Płonice do Złotego Stoku, więc po drugiej stronie rzeki Nysa Kłodzka. Tor w Byczeniu to jedyny płaski odcinek całej linii. Bardzo bym chciał w tym roku pojeździć tam drezyną ale tam nie ma z kim "gadać". Sołtys+rada sołecka tam żądzi, są sami wiejscy filozofowie, a druga "frakcja" filozofów to pod miejscowym sklepem-ci to dopiero są mądrzy! Same miejsce jest super: blisko do stacji kolejowej w Kamieńcu, PKS i busy prywatne, może we wrześniu lub pażdzierniku i tam może pojeździmy.

wojtekkz
tramp

Postautor: wojtekkz » 05-06-2010 10:10

Wdniu 04.06.2010r. można było spotkać grupę ok. 10 osób + drezyna ręczna na torze pomiędzy Sosnową, a Płonicą. Pracowaliśmy ciężko przez trzy godziny i prawie udało się nam oczyścić cały odcinek zaplanowany na ten dzień. Nie stety zabrakło nam ok. 400-500 metrów do po.Płonica. Powinniśmy zdąrzyć przed 12 czerwca. Pozdrawiam i zapraszam.

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 05-06-2010 11:28

Gratulacje! Czekamy zatem na finał prac i prosimy o info.

wojtekkz
tramp

Postautor: wojtekkz » 05-06-2010 18:27

Witam. Przed trzema godzinami wróciłem z "obchodu" linii kolejki złotostockiej, chciałem sprawdzić dokąd doszli pracownicy interwencyjni i tu sensacja! Odcinek, który pozostał do oczyszczenia pomiędzy tym co myśmy zrobili w czoraj, a dokąd doszli z pracami pracownicy interwencyjni to ok. 200-300 metrów i koniec można jeździć, zostało oczyszczone ok. 5km. toru. Jeszcze jest ubytek w szynach ale nie wszystko naraz. Padł pomysł aby w budynku (bardzo zrujnowanym) dawnej ekspedycji stacyjnej zorganizować coś w rodzaju: muzeum, izby pamiątek lub coś wtym rodzaju pt. Historia kolejki Złotostockiej, historia kolei w powiecie Ząbkowickim itp.+sala do prezentacji multimedialnych, innych pokazów+informacja turystyczna+informacja o połączeniach kolejowych+kawiarnia, bufet,noclegi itp. Co wy na to? Pozdrawiam i czekam na fajne pomysły.

wojtekkz
tramp

Postautor: wojtekkz » 16-06-2010 18:29

Witam wszystkich. Jak tam po imrezie z okazji 110 lat kolejki Złotostockiej? Pogoda nam dopisała super, w pierwsz dzień zawody w wyścigu drezyną ręczną na czas o puchar sołtysa wsi Sosnowa, muzyka i zabawa. Drugi dzień to zawody w wyścigu drezyną ręczną na czas o nagrodę burmistrza Złotego Stoku, przejazdy pociągiem drezynowym od Sosnowej do Płonicy oraz muzyka i zabawa, a wszystko na byłym przystanku osobowym PKP Sosnowa. Jednak się udało. Teraz trzeba pomyśleć co dalej bo szkoda tak wspaniale przygotowanego toru. O dziwo "pojawiło" się dużo kolejarzy, którzy pracowali i mi. jeździli do Złotego Stoku. Pozdrawiam wszystkich.

gar
stary wyga

Postautor: gar » 17-06-2010 09:40

Może wstawisz jakieś zdjęcia ?
Wszystko co piękne jest przemija, wszystko co piękne jest zostaje ...

wojtekkz
tramp

Postautor: wojtekkz » 17-06-2010 11:39

Chętnie zamieścił bym kilka zdjęć, ale nie jestem szpecem od komputerów bardziej znam się na sprawach kolejowych i nie wiem jak to zrobić. Kolega zamieścił kilka zdjęć na kolejpodsudecka.pl

gar
stary wyga

Postautor: gar » 17-06-2010 19:12

Dzięki
Wszystko co piękne jest przemija, wszystko co piękne jest zostaje ...

wojtekkz
tramp

Postautor: wojtekkz » 02-07-2010 12:23

Witam. Z okazji wakacji 2010 oraz 110 rocznicy otwarcia kolejki Złotostockiej chcemy zorganizować w wkacyjne niedziele przejazdy drezyn na torze pomiędzy Sosnową, a Płonicą: na początek w lipcu 11, 18 i 25. W sierpniu może się uda naprawić tor i jeździć na trasie Sosnowa-Złoty Stok, a jak nie to dalej będziemy jeździć "starą trasą". Dodatkowo 14/15 sierpnia chcemy zorganizować nocne przejazdy drezyn. Również z okazji, że w Kamieńcu Ząbk. 5 września odbędą się wojewódzkie dożynki chcemy zorganizować imprezę drezynową na w/w trasie, a może i jazdy nocne 4/5 września. Oczywiście na przystanku PKP Sosnowa mały festyn i zabawa. Na razie muszę tylko dograć spraw z właścicielem drezyny oraz z zaprzyjaźnionymi strażakami z Kamieńca Ząbk.2. Oni mają agregat prądotwórczy stoł namiot itp. do przprowadzenia imprez plenerowych. Jak oni się zgodzą to JEDZIEMY. Ciekaw jestem waszej opini, a i również czekam na fajne pomysły co do tych imprez.

wojtekkz
tramp

Postautor: wojtekkz » 10-07-2010 17:20

Jutro tj. 11 lipca mamy zaplanowaną imprezę drezynową na torze Złotostockim. Będziemy tam ok. godz.11,00-12,00, ale tylko z drezyną ręczną. Nasza spalinowa niestety zdefektowała i na razie nie możemy jej naprawić. Miejsce przejazdu wybrałem na odcinku toru, który biegnie wzdłuż szosy Kamieniec-Złoty Stok, pomiędzy Sosnową, a Płonicą. Martwi mnie pogoda, dokładnie bardzo wysoka temperatura, ponoć może być nawet do 35 stopni. Czy damy radę wytrzymać? Jest jeszcze alternatywna trasa od widuktu w Złotym Stoku do koloni Złoty Stok (prawie do przystanku Płonica) . Cała trasa biegnie w lasku, długość przejazdu akurat dla drezyny ręcznej. Jak temperatura nam dokuczy, a będą chętni to chyba jednak się tam schowamy tylko, że tam będziemy nie widoczni. Zapraszamy może mimo wszystko się uda. Jak nie ulewne deszcze to afrykańskie upały pogoda w tym roku nas nie rozpieszcza.

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”