Namiary na:Leuthen pisze:Legniczanin82 ... Jako miejsce biwakowe z dachem w wersji bezpłatnej można rozważyć nieodległą od szczytu Ostrzycy wiatę (wiaty?) przy żółtym szlaku (Szlak Wygasłych Wulkanów - nawiasem mówiąc, przymierzam się do przejścia całości za jednym razem, choć zrobiłem już duże partie) od strony Proboszczowa (trzeba zejść z SZP jakieś 500-800 metrów).
[1] wiatę pod Ostrzycą; mapę dolukał Fadel; zawiera (ta mapa) cały SZP, ale bez poprawek
Hazmburk pisze:A propos Szlaku Zamków Piastowskich. (...) jest dość istotna zmiana jego przebiegu pomiędzy Dzikim Wąwozem a zaporą Jeziora Pilchowickiego. Wcześniej szlak wiódł stromym lewym zboczem doliny Bobru, obecnie prowadzi wzdłuż Maciejowickiego Potoku do jego ujścia do Bobru, stamtąd lewym brzegiem rzeki do Pilchowic, gdzie przekracza Bóbr mostem drogowym i następnie wraca asfaltem po drugim brzegu Bobru, aż na zaporę. (...)
Jest jeszcze drobna korekta przebiegu szlaku w Borowym Jarze, której mapy też chyba jeszcze nie pokazują. Przed torami kolejowymi (idąc od strony Perły Zachodu) szlak odbija w lewo i schodzi stromo nad rzekę obok Cesarskiego Dębu, łącząc się z żółtym szlakiem przy Cudownym Źródełku. Oba szlaki razem przekraczają linię kolejową pod wiaduktem.
[2] Góry i Pogórze Kaczawskie: kraina wygasłych wulkanów: przewodnik turystyczny, potrzebna wtyczka DJVU do odczytania;
[3] Góry i Pogórze Kaczawskie: Kraina Wygasłych Wulkanów: mapa turystyczna: skala 1:50 000, potrzebna wtyczka DJVU do odczytania.
UWAGI:
> pliki spod DJVU przerzuciłem do *.pdf', ale nie mam siły, by "wymyślić koło", jak umieścić plik w chmurze-dziurze, cy cymś tam, do udostępnienia;
> pozycje [2] i [3] "zahaczają" o SZP.
Ty to masz wejście; w środek zawieruchy?!legniczanin82 pisze:Witam wszystkich,
postanowiłem jednak o małej zmianie koncepcji, a więc rajdzik od Grodźca do Bolkowa. Jeszcze ktoś chętny?
A ja już tradycyjnie... Też się wybieram w okolicach czerwca, ale chyba zmienię kierunek na "historycznie" uzasadniony, z Grodźca na zamek Grodno, a i po części krajoznawczo - dużo nowych "rzeczy" znalazłem od strony Grodźca, np. Złotoryjski Las ze szlakiem krzyży pojednania, pole agatowe przed Wleniem, porwak piaskowcowy k/Łupek, punkt widokowy na Wietrzniku, marmity w Borowym Jarze, itd. Tyle, że ja idę sam, jako indywidualista, w 51% znaczenia słowa, w sensie pejoratywnym - cha, cha, ale gniot
Ta strona z wiatami od wirek'a to świetny pomysł, ale namiary i same wiaty już nie z tej epoki. Nieco miejsc (być może wiat turystycznych, być może tylko miejsc odpoczynku) można znaleźć na mapie OpenStreetMap, w rejonie Gór Sokolich (warstwa mapy Podstawowa albo Mapa rowerowa). Uwaga: link otworzy mapę na polu namiotowym we Wleniu (czynnym? nieczynnym? może tylko sezonowo?).Raubritter pisze:A wiecie może czy przy szlaku lub w pobliżach są jakieś wiaty turystyczne w których można by przekimać?
Czekam na jakieś praktyczne informacje dot SZP. Wojny na dziś - dość, ale do tego wrócę, i być może będzie kolejna.