Projekt znaczka

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Projekt znaczka

Postautor: Lech » 08-09-2005 16:39

We Wrocławiu zawiązało się w 1999 r. Towarzystwo Sudeckie, które czyni aktualnie starania o uzyskanie statusu osobowości prawnej jako Polskie Towarzystwo Sudeckie. Podjąłem się pomóc w projektowaniu znaczka. Jedną z jego wesji z motywem charakterystycznej dla Sudetów kwitnącej goryczki trojeściowej przedstawiam poniżej. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 09-09-2005 18:50

Po małej korekcie =>

Obrazek

Żółty kolor tła to po prostu metal (mosiądz). Równie dobrze materiałem może być metal o kolorze srebrzystym. Spróbowałem tło wypełnić białą emalią, co wprawdzie zwiększy koszty produkcji, ale zmieniło (chyba poprawiło?) wygląd znaczka jak poniżej =>

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 10-09-2005 19:41

niestety - nie znam się na rzeczy, ale rzuciło mi się w oczy ułożenie liter w otoku w wyrazie "towarzystwo". Zwróć uwagę na lukę pomiędzy literami "a" i "r", a także na specyficzne wygięcie obu liter "W". Wydaje mi się, że delikatna korekta by im nie zaszkodziła.

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 10-09-2005 22:01

Leszku
Wiem, ze latwo jest krytykowac. Ale skoro prosisz o uwagi, wiec mi sie goryczka wcale nie kojarzy z Sudetami, inaczej mowiac - nie jest dla nich charakterystyczna. Mnie osobiscie o wiele bardzie podoba sie odznaka Waszego, poznanskiego Klubu Sudeckiego, gdyz to rzeczywiscie jest "motyw sudecki".

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 10-09-2005 22:04

Leszku
Zapomnialem. Ale pod wzgledem artystycznym, znaczek, przedstawiajacy goryczke trojesciowa, jest bardzo ladny.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 11-09-2005 20:25

Jeszcze jedna wersja

Obrazek
Obrazek

jm
tramp

A konkretnie to dla kogo ten znaczek?

Postautor: jm » 12-09-2005 13:14

We Wrocławiu zawiązało się w 1999 r. Towarzystwo Sudeckie, które czyni aktualnie starania o uzyskanie statusu osobowości prawnej jako Polskie Towarzystwo Sudeckie. Podjąłem się pomóc w projektowaniu znaczka.

Mam pytania :?:
Kto konkretnie powołuje Polskie Towarzystwo Sudeckie ?
Gdzie można znaleźć np; Statut PTS ?

A co do znaczka to;
Towarzystwo Sudeckie używa odznak i pieczęci z napisem "Towarzystwo Sudeckie".
Barwami są kolory niebieski, biały i zielony.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Re: A konkretnie to dla kogo ten znaczek?

Postautor: Lech » 13-09-2005 11:28

jm pisze:
We Wrocławiu zawiązało się w 1999 r. Towarzystwo Sudeckie, które czyni aktualnie starania o uzyskanie statusu osobowości prawnej jako Polskie Towarzystwo Sudeckie. Podjąłem się pomóc w projektowaniu znaczka.

A co do znaczka to;

PTS powołała grupa inicjatywna z Wrocławia osób związanych swoją działalnością z dotychczasowym Towarzystwem Sudeckim. Statut wraz pozostałą dokumentacją dotyczącą uzyskania statusu osobowości prawnej PTS został złożony w Krajowym Sądzie Rejestrowym celem dokonania formalności.

I jeszcze jeden projekt znacznie różniący się od poprzednich

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 16-09-2005 16:30

I jeszcze jedna propozycja - widok na Śnieżkę z kwiatami goryczki - jak tu =>

Obrazek

Chyba nic dziwnego, że stowarzyszenia, których celem działania jest turystyka na obszarach górskich, mają przyjęty wizerunek gór za swój symbol.

Do Sudetów ze szczytów to tylko nadaje się Śniezka, bo inne szczyty mają charakter lokalny. Gdyby to było np. Towarzystwo Sudetów Wschodnich albo Towarzystwo Jesenickie to by mogli mieć w odznace Pradziada. Ale to jest Towarzystwo Sudeckie, a więc obejmujące działalnoscią całe Sudety. I dlatego tym symbolem powinna być Śnieżka.
Obrazek

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 22-10-2005 19:39

Leszku. Potrafisz zaskakiwać. Ta odznaka ze Śnieżką jest moim zdaniem najadniejsza - taka "swojska". Czy nie uważasz jednak, że te goryczki na pierwszym planie mogą się kojarzyć bardziej z Tatrami, aniżeli z Sudetami? Mnie się przynajmniej tak kojarzą. Pozdrawiam.

Gość

Postautor: Gość » 28-10-2005 15:00

Lech pisze:
jm pisze:

A co do znaczka to;

PTS powołała grupa inicjatywna z Wrocławia osób związanych swoją działalnością z dotychczasowym Towarzystwem Sudeckim. Statut wraz pozostałą dokumentacją dotyczącą uzyskania statusu osobowości prawnej PTS został złożony w Krajowym Sądzie Rejestrowym celem dokonania formalności.

Co się stanie z tamtym stowarzyszeniem? Ulegnie rozwiązaniu? Po co dublować podobne organizacje?

Znaczki ładne, Śnieżka może z kościółkiem Wang? Może z Pielgrzymami? Wodospadem? Musi być roślina?

Albo po prostu Śnieżka większa i ładniejsza.

Chyba Cię Lechu poproszę o znaczki, masz talent. Sam je projektujesz?

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 29-10-2005 08:19

Anonymous pisze:
Co się stanie z tamtym stowarzyszeniem? Ulegnie rozwiązaniu? Po co dublować podobne organizacje?

Towarzystwo Sudeckie nie ulegnie rozwiązaniu, tylko uzyska osobowość prawną oraz będzie występować pod nazwą Polskie Towarzystwo Sudeckie.
Obrazek

Awatar użytkownika
wodnik_szuwarek
tramp

Postautor: wodnik_szuwarek » 29-10-2005 11:38

Aaa myślałem że mieliście status stowarzyszenie. Teraz rozumiem wszystko :-) Mamy taki klub modelarzy. Jako stowarzyszenie byliby potęgą, ale... poza szefem są tam dzieciaki głównie... i kto ma tam działać?
Moje forum http://dolinakarpia.malopolska.pl Zapraszam do regionu DOLINA KARPIA koło Oświęcimia - to kraj stawów i rzek :) Blisko Beskid Mały i Makowski :)

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 29-10-2005 12:19

wodnik_szuwarek pisze:Aaa myślałem że mieliście status stowarzyszenie.

Oczywiście mieliśmy i mamy status stowarzyszenia. Towarzystwo Sudeckie z Wrocławia jak i Klub Sudecki z Poznania zostały formalnie zarejestrowane jako stowarzyszenia zwykłe. Teraz nowe Polskie Towarzystwo Sudeckie będzie miało status stowarzyszenia z osobowością prawną, co daje szersze możliwości działania.
Obrazek

nowy

Postautor: nowy » 31-01-2006 22:48

zapraszam do Doliny Karpia

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”