Obok miasta Javornik jest jeszcze nazwa Krutvald, rok później zmienili nazwę na Travná
natomiast na pierwszej mapie: niemiecka nazwa Tkaczów (dzisiaj Mytiny w Czechach) Strickerhäuser - a mamy rok 1947! i już niemieckich nazw raczej nie było, tym bardziej, że chodziło o miejscowość (może zmieniono nazwę dopiero kilka lat po wojnie?), natomiast nazwa Przełęczy Szklarskiej to Przełęcz Nowoświęcka (analogicznie Neuweltpass i Novosvětský průsmyk). To tak po pobieżnym obejrzeniu, może wyjdzie coś więcej
Nazw niemieckich na pierwszej mapie znalazłem więcej - przy granicy z Polską na samej lewej stronie jest Schwarzwasser (obecnie Černá Voda, część gminy Orlické Záhoří), koło Lubawki Konigshan (dziś Kralovec - tutaj czeska nazwa mogła pojawić się tak późno, bo do 1947 wieś obsadzała Amia Czerwona).
Myślę, że to dobre miejsce na informacje o innych takich krótko istniejących po wojnie nazwach w Sudetach (nie wiem czy taki temat już był, nie umiałem znaleźć) i jak się obecnie nazywają. Wiem, że Jakuszyce nazywały się zaraz po wojnie Jakuszyc (taka nazwa widnieje choćby na rozkładach jazdy kolei Izerskiej), ale już w 1947 jest obecna nazwa. Ponoć używano też nazwy Orle.
Kolejna ciekawostka - góra Strzaskany przy Karłowie. Czyżby chodziło o Szczeliniec Wielki? Położenie i wysokość się zgadza!