Bory Dolnośląskie

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 21-05-2010 14:09

w sierpniu w Bolesławcu odbywa się festiwal Blues nad Bobrem. W tym roku jest 20 lecie. 14 sierpnia zagra NZB a 15 Dżem!!! Oprócz tego oczywiście zespoły amatorskie. Planuje połączyć to namiotową wędrówką po Borach Dolnośląskich..
.. a ja nadal gonie sny jak desperados zagubiony gdzieś na szlaku..

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 21-05-2010 14:28

Strider pisze:w sierpniu w Bolesławcu odbywa się festiwal Blues nad Bobrem. W tym roku jest 20 lecie. 14 sierpnia zagra NZB a 15 Dżem!!! Oprócz tego oczywiście zespoły amatorskie. Planuje połączyć to namiotową wędrówką po Borach Dolnośląskich..

dobry pomysl! w bory dolnoslaskie zawsze chetnie zagladam :)
moze masz do polecenia tam jakies ciekawe miejsca?

Awatar użytkownika
ecowarrior
stary wyga

Postautor: ecowarrior » 22-05-2010 05:47

No proszę, niezły pomysł na organizację weekendu, i to z Dżemowym uwieńczeniem, choć mam już kilka planów i nie wiem na który się zdecyduję...
A teraz serfowałem sobie po stronach Borów i proszę jaki piękny efekt:
Obrazek
Za wikipedią "zabytkowa wiata w Rezerwacie Buczyna Szprotawska"

Obrazek
Za wikipedią: "Wejście do bunkra dowodzenia w Ostoi przyrody Bunkrowe Wzgórza"

Obrazek
Za wikipedią:"Dąb Chrobry – dąb szypułkowy, jeden z najstarszych dębów szypułkowych w Polsce"(ok.750 lat)

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 22-05-2010 07:56

jesli ta wiata nie zawsze taka ludna jak na fotce to miejsce na nocleg by sie nadalo! :D

na mapie mam rowniez znaczona wiate nad jeziorkiem bobrowickim, na poludnie od szprotawy i wioski nowa kopernia. Niecaly kilometr dalej linia kolejowa i ruiny stacji. Myslelismy tam jutro sie wybrac tylko nie wiem czy nam drogi nie przegrodzi jaka wielka woda...

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 22-05-2010 11:07

Na razie przeszukuje mapę, na pewno chciałbym zobaczyć nieczynny poligon- najbardziej ciekawią mnie "porozrzucane" fragmenty torów w jednym miejscu , i "żelazną wieże", jest tez nieczynna jednostka wojskowa, ale nie sprawdzałem jeszcze czy można się po niej poruszać...
Wiem że dojadę tam pociągiem z Jeleniej Góry. Trasą tą jechałem w wieku 8 lat, a prowadzi prze most ad sztucznym jeziorem pilchowickim i dalej przez trzy tunele do Lwówka. No i przy okazji muszę zobaczyć w końcu z bliska wiadukt w Bolesławcu, tym bardziej że jest teraz odnowiony

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 22-05-2010 20:07

moze ktos by przeniosl "bory dolnoslaskie" do osobnego watku?

Strider pisze:Na razie przeszukuje mapę, na pewno chciałbym zobaczyć nieczynny poligon- najbardziej ciekawią mnie "porozrzucane" fragmenty torów w jednym miejscu , i "żelazną wieże", jest tez nieczynna jednostka wojskowa, ale nie sprawdzałem jeszcze czy można się po niej poruszać...

wiem jedynie ze tam gdzie sa pstraze i swietoszow to poligony sa czynne. Ponoc w niedziele mozna tam bezpiecznie chodzic (tzn nie ryzykujac zastrzeleniem ;) ) ale ja i tak sie boje...

jesli gdzies jest nieczynny poligon to mnie to baaardzo interesuje! i daj znac gdzie..

bory dolnoslaskie i okolice to wyjatkowo sympatyczny region- jakby kogos ciekawilo to troche fotek z okolic
http://picasaweb.google.com/koza.zza.pl ... nogorskie#
http://picasaweb.google.com/pulchny.war ... noslaskie#

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 24-05-2010 09:15

z tego co jak na razie udało mi się znaleźć to poligon pomiędzy Przemkowem a trzebieniem jest nieczynny. "Dawny lotniczy poligon niemiecki, rozszerzony później przez wojska radzieckie w kierunku wsi Trzebień. Wycofany z użytkowania, nadal należy do wojska."
Prawdopodobnie poligon niedaleko Osiecznicy na mapie oznaczony jako duża patelnia tez jest nieczynny. Ojciec kolegi jest żołnierzem w Żaganiu więc spróbuje się dowiedzieć o źródła :)

Awatar użytkownika
wlkp
Moderator

Postautor: wlkp » 24-05-2010 12:44

buba1 pisze:moze ktos by przeniosl "bory dolnoslaskie" do osobnego watku?

Zrobione.
Prośba na przyszłość aby nie tworzyć OT w takich rozbudowanych tematach, bo potem to się bardzo długo otwiera w panelu moderacji, a w ogóle to lepiej wcale nie tworzyć OT tylko od razu utworzyć nowy temat i tylko zacytować to co nas ewentualnie zainspirowało w innym temacie lub tez dać link do tego tematu 8)
Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 24-05-2010 12:45

Na czynne poligony można legalnie i (w miarę) bezpiecznie wejśc, tylko trzeba mieć zgodę komendanta...

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 24-05-2010 12:58

wlkp pisze:
buba1 pisze:moze ktos by przeniosl "bory dolnoslaskie" do osobnego watku?

Zrobione.
Prośba na przyszłość aby nie tworzyć OT w takich rozbudowanych tematach, bo potem to się bardzo długo otwiera w panelu moderacji, a w ogóle to lepiej wcale nie tworzyć OT tylko od razu utworzyć nowy temat i tylko zacytować to co nas ewentualnie zainspirowało w innym temacie lub tez dać link do tego tematu 8)
Pozdrawiam :D
W kwestii formalnej: Ten wątek wg mnie bardziej pasuje do działu "Nie tylko Sudety", w temacie wędrowania po innych górach, a także nie-górach, bo przecież Bory Dolnośląskie leżą poza Sudetami na Nizinie Śląsko-Łużyckiej.

Nizina Śląsko-Łużycka (317.7) - rozległa równina w południowo-zachodniej Polsce i południowo-wschodnich Niemczech. Jest to najdalej na południowy wschód wysunięty fragment (makroregion podprowincji Nizin Sasko-Łużyckich). Od północy graniczy z Wzniesieniami Łużyckimi z Wałem Mużakowa, od północy i północnego wschodu z Wałem Trzebnickim, od wschodu z Niziną Śląską, od południa z Sudetami (Pogórzem Zachodniosudeckim).

Na obszarze Polski wydziela się następujące mezoregiony: Bory Dolnośląskie, Równinę Szprotawską, Wysoczyznę Lubińską, Równinę Legnicką i Równinę Chojnowską.
źródło cytatu => http://pl.wikipedia.org/wiki/Nizina_%C5 ... %C5%BCycka
Obrazek

Awatar użytkownika
przemjerm
tramp

Postautor: przemjerm » 24-05-2010 19:44

Strider pisze:w sierpniu w Bolesławcu odbywa się festiwal Blues nad Bobrem. .

W tej kwestii byłbym ostrożny, nie wiem jak rok temu, ale w 2008 miał być Chuck Berry (w co nikt chyba nie wierzył) - organizator w brzydki sposób potraktował fanów, koncertu oczywiście nie było, wokół całej sprawy unosił się niezbyt przyjemny zapach:

http://www.prw.pl/articles/view/7667/bl ... nad-bobrem

W tym roku chodziły pogłoski o tym, że impreza odbędzie się w Kliczkowie (byłby Blues nad Kwisą), ale na czym stanęło - nie wiem.

Pozdrawiam,
Przemek

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 24-05-2010 22:12

Strider pisze:z tego co jak na razie udało mi się znaleźć to poligon pomiędzy Przemkowem a trzebieniem jest nieczynny.

ponoc pod przemkowem sa piekne wrzosowiska!marzy mi sie tam we wrzesniu namiocik postawic (a moze juz pod koniec sierpnia zakwitna?)

a Trzebien to jedna z moich ulubionych miejscowowsci w tym regionie :D

w samym trzebieniu fajne dawne osiedle powojskowe
http://picasaweb.google.com/pulchny.war ... _trzebien#

Tam faktycznie poligonu nie ma. Chodzilam drogami na wschod od trzebienia w strone kolonii zajacowka gdzie na mapie sa zaznaczone w lesie takie plataniny drog. Oba obiekty to dawne radzieckie bazy, pierwsza z nich niestety nie jest dostepna- ogrodzona, strasza psami i cos tam sie w srodku miesci (jakies firmy, magazyny, ale raczej nie wojskowe). Ta dalsza jest opuszczona- ale niewiele zostalo: troche plytowych drog,
dwa budynki w kiepskim stanie
http://picasaweb.google.com/pulchny.war ... 8447445522

ale kimnac mozna
http://picasaweb.google.com/pulchny.war ... 4954602738

dawniej chyba magazyny warzywne tam byly ;)
http://picasaweb.google.com/pulchny.war ... 8244488450

no i bunkier namierzylismy jeden na tej bazie
http://picasaweb.google.com/pulchny.war ... 5872505122

Strider pisze:Prawdopodobnie poligon niedaleko Osiecznicy na mapie oznaczony jako duża patelnia tez jest nieczynny. )

na mojej mapie jeszcze oznaczyli go jako czynny :(

Strider pisze:Na czynne poligony można legalnie i (w miarę) bezpiecznie wejśc, tylko trzeba mieć zgodę komendanta...

tylko jak to zdobyc??? :cry: duzo bym dala zeby moc powloczyc sie np. po pstrazach...

Strider pisze:najbardziej ciekawią mnie "porozrzucane" fragmenty torów w jednym miejscu ,

znalazlam na mapie to miejsce- na poludniowy wschod od swietoszowa, niedaleko autostrady, nie? przedziwne te tory!!

ale wczoraj rozmawialam z babka w sklepie w pobliskich łozach i mi mowila ze swietoszow to teraz jeden z wiekszych poligonow w polsce gdzie cwicza wojska nato :(

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 25-05-2010 09:20

przemjerm pisze:
Strider pisze:w sierpniu w Bolesławcu odbywa się festiwal Blues nad Bobrem. .

W tej kwestii byłbym ostrożny, nie wiem jak rok temu, ale w 2008 miał być Chuck Berry (w co nikt chyba nie wierzył) - organizator w brzydki sposób potraktował fanów, koncertu oczywiście nie było, wokół całej sprawy unosił się niezbyt przyjemny zapach:

http://www.prw.pl/articles/view/7667/bl ... nad-bobrem

W tym roku chodziły pogłoski o tym, że impreza odbędzie się w Kliczkowie (byłby Blues nad Kwisą), ale na czym stanęło - nie wiem.

Pozdrawiam,
Przemek

hehe Chuck Berry, w Lubomierzu na festiwalu komediowym przez kilka lat zapowiadali jubileusz z udziałem Rowana Atkinsona.. ale Dżem i Nocna Zmiana Bluesa wiele razy występowały na ty festiwalu, a Jurek Styczyński I Sławek Wierzcholski kilkakrotnie prowadzili warsztaty muzyczne, które odbywają się właśnie w Kliczkowie, mam nadzieje że org. na jubileusz się postarają :)

Awatar użytkownika
przemjerm
tramp

Postautor: przemjerm » 30-05-2010 19:42

hehe Chuck Berry, w Lubomierzu na festiwalu komediowym przez kilka lat zapowiadali jubileusz z udziałem Rowana Atkinsona..

Zgadza się, ale zapewne wiesz, że na ten koncert sprzedawano już bilety (!), a organizator do końca udawał, że wszystko jest OK.

Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 30-05-2010 20:21

może na jubileusz się postarają..

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”