opuszczone linie kolejowe

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
buba

opuszczone linie kolejowe

Postautor: buba » 25-02-2006 12:22

wiem ze temat moze troche nietypowo gorski: ale slyszalam (i ogladalam na mapie) ze w sudetach jest duzo nieistniejacych juz linii kolejowych, ktore byly bardzo widokowe. Jak na razie zainteresowaly mnie glownie dwie: jedlina zdroj- swidnica i kamienna gora-jelenia gora. Zamiarzam sie wybrac na spacer tymi liniami na wiosne. Stad tez moje dwa pytania :czy na trasie jelenia-kamienna przypadkiem nie jezdza pociagi towarowe, bo moze byc niemilo takowy pociag spotkac w tunelu... i jak wyglada stan mostow na pierwszej trasie? czy przy trasie sa opuszczone stacyjki? w jakim sa stanie (tzn czy nadaja sie na nocleg)
moze na to forum zagladaja tez jacys milosnicy nieczynnych linii kolejowych i mozna by powymieniac doswiadczenia :)

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Re: opuszczone linie kolejowe

Postautor: Lech » 25-02-2006 22:23

buba pisze:Zamiarzam sie wybrac na spacer tymi liniami na wiosne. Stad tez moje dwa pytania :czy na trasie jelenia-kamienna przypadkiem nie jezdza pociagi towarowe.

Z Jeleniej Góry jeżdżą jeszcze czasami pociągi towarowe do Mysłakowic i Kowar. Dalej do Kamiennej Góry linia jest już całkowicie nieczynna od ponad 5 lat, na torach rosną drzewa i krzewy. Przez tunel pod Przełęczą Kowarską da się przejść. Zobacz => http://www.kolej.one.pl/linia.php?id=55 ... leria&g=10

Na tej samej stronie znajdziesz informacje o innych nieczynnych już sudeckich liniach kolejowych
Obrazek

gar
stary wyga

Postautor: gar » 25-02-2006 23:47

Poczekaj jeszcze kilka lat, a wszystkie linie kolejowe w Sudetach (no może poza Wrocław - Szklarska Poręba) będą pozamykane :evil:
Ja polecam: Marciszów - Wojcieszów - Stara Kraśnica - Świerzawa - Złotoryja. Może to już teren ciut oddalony od serca Sudetów, ale ciekawcy miejsc jest tam mnóstwo (zarówno historycznie, architektonicznie, przyrodniczo i klimatycznie).
Udanego wędrowania

buba

Postautor: buba » 26-02-2006 11:52

a te pociagi do kowar przejezdzaja przez tunel? czy w ktorejs miejscowosci da sie dowiedziec o rozklad jazdy tych towarowek, coby tak dobrac termin wycieczki zeby ich nie spotkac?

Lech (niezlogowany)

Postautor: Lech (niezlogowany) » 26-02-2006 13:31

buba pisze:a te pociagi do kowar przejezdzaja przez tunel?

Nie. Już ponad 5 lat żadne pociągi tamtędy nie jeżdżą.

Lech (niezlogowany)

Postautor: Lech (niezlogowany) » 26-02-2006 13:36

gar pisze:Poczekaj jeszcze kilka lat, a wszystkie linie kolejowe w Sudetach (no może poza Wrocław - Szklarska Poręba) będą pozamykane

Jeżeli już piszesz o zamykaniu linii kolejowych w Sudetach, to największe szanse na uniknięcie zamknięcia ma linia Wrocław - Międzylesie. To jest linia kolejowa o znaczeniu międzynarodowym; przez przejście graniczne Międzylesie - Lichkov jeżdżą pociągi do Pragi.

gar
stary wyga

Postautor: gar » 26-02-2006 19:57

Lech (niezlogowany) pisze:[największe szanse na uniknięcie zamknięcia ma linia Wrocław - Międzylesie. .

Jeszcze ze 2 lata i nie będzie tam jeździł żaden osobowy.
Dla mnie trasa na której stacje są nieczynne (bo nic się tam nie zatrzymuje) jest martwa. I obawiam się że do tego może dojść
Jest za to wiadomość optymistyczna: możliwe że otworzą jedna z tras w okolicach Świdnicy lub Jawora (może Marciszów - Bolków - Jawor) :o
Ale się rozmarzyłem :lol:
J.P

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 26-02-2006 20:13

gar pisze:Jeszcze ze 2 lata i nie będzie tam jeździł żaden osobowy.

Albo będą jeździć wyłącznie pospieszne do Pragi. Nocne :D.

Fakt - jeśli chodzi o kolej, to wszystkie destynacje, którymi byłem zainteresowany, są już nieczynne - Lubawka czy Stronie Śląskie. A żeby dojechać do Kudowy, trzeba łapać jeden z dwóch pociągów w ciągu doby ;).

Chyba też dam ogłoszenie podobne do prośby Redaktora serwisu www.kolej.one.pl - "kupię drezynę" ;).

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 27-02-2006 08:16

Czytałem niedawno w "Tygodniku Szklarskoporębskim", że przywrócenie ruchu pasażerskiego na trasach Karpacz - Jelenia Góra i Szklarska Poręba - Harachov wymagałoby 240 mln złotych. Taką kwotą nie dysponują samorządy lokalne, a PKP nie jest tym zainteresowane. Dlatego najprawdopodobniej podtorza zostaną wykorzystane jako ścieżki rowerowo - biegowe. :? Podobnie zagospodarowano trasę Ząbkowice - Srebrna Góra. A z nieczynnych linii polecam przejście Koleją Sowiogórską

buba

Postautor: buba » 27-02-2006 11:49

koleja sowiogorska to znaczy z jedliny do swidnicy?

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 27-02-2006 13:59

buba pisze:koleja sowiogorska to znaczy z jedliny do swidnicy?

Nie! Zlikwidowana jeszcze przed wojną linia ze Srebrnej Góry do Woliborza http://www.kolej.one.pl/~halski/linie/s ... /eulen.htm Jej fragmentem przebiega zielony i niebieski szlak w okolicy Przełęczy Srebrnej i Żdanowa, dwa wysokie wiadukty, wykopy itp atrakcje krajobrazowe. Ponieważ podtorze jest momentami w fatalnym stanie, radzę poruszać się wiosną, gdy już nie ma śniegu, a jeszcze nie ma zielska :wink:

gar
stary wyga

Postautor: gar » 27-02-2006 14:02

[/quote] A żeby dojechać do Kudowy, trzeba łapać jeden z dwóch pociągów w ciągu doby ;).[/quote]

Tak dokładnie to 3, a w niektórych okresach nawet 4.
To teraz wiadomość dobijająca: jeśli samorządy nie dołożą do tej linii to od 1 kwietnia (to nie jest prima aprilis) będzie tam można spotkać 1 (słownie jeden) pociąg jeżdżący okresowo (wakacje, święta wielkanocne + długi weekend majowy). :evil:
Dokładnie ta sama sytuacja jest z trasą Kłodzko - Wałbrzych (z 5 pociągów może zostać jeden jeżdżący w wakacje i długi weekend majowy) - a ta trasa to czysta rewelacja
Od 1 kwietnia jeśli nie będzie kasy pod nóż idą także:
Jelenia Góra - Lwówek Śląski (jedna z najpiękniejszych tras w Polsce)
Jelenia Góra - Węgliniec
Nysa - Brzeg
Legnica - Jaworzyna Śląska - Kamieniec Ząbkowicki
Opole - Nysa
Na tych trasach bardzo możliwe jest kompletne wstrzymanie osobowego ruchu kolejowego :evil:
Maniak kolejowy
J.P

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 27-02-2006 19:00

gar pisze:Dokładnie ta sama sytuacja jest z trasą Kłodzko - Wałbrzych (z 5 pociągów może zostać jeden jeżdżący w wakacje i długi weekend majowy) - a ta trasa to czysta rewelacja
Od 1 kwietnia jeśli nie będzie kasy pod nóż idą także:
Jelenia Góra - Lwówek Śląski (jedna z najpiękniejszych tras w Polsce)
Jelenia Góra - Węgliniec
Nysa - Brzeg
Legnica - Jaworzyna Śląska - Kamieniec Ząbkowicki
Opole - Nysa
Na tych trasach bardzo możliwe jest kompletne wstrzymanie osobowego ruchu kolejowego :evil:
Maniak kolejowy
J.P

Dzięki za te informacje - bo teraz będę próbował zdążyć przed 1.04 wybrać się w podróż tymi trasami ;).

Co do odcinka Nysa-Brzeg - wydawało mi się, że ruch osobowy na tej trasie został już zlikwidowany kilka lat temu. Sprawdziłem dziś w rozkładzie jazdy PKP; okazuje się, że jednak osobowe kursują tą trasą. :roll:

Szkoda tych wszystkich połączeń, szkoda...
Jestem zmotoryzowany, ale w dalszych podróżach (>50 km) chętnie korzystałbym z kolei, gdyby nie to, że połączeń jest coraz mniej. :(

gar
stary wyga

Postautor: gar » 27-02-2006 20:21

Ja mimo wszystko jestem optymistą i liczę na cuda. Jakie:
a) linia Brzeg - Nysa została przywrócona do ruchu z dniem 11.12.2005, chyba nie po to żeby ją po 4 miesiącach zlikwidować
b)Legnica - Jaworzyna Śl. - Kamieniec Z. tutaj liczę na reakcję władz Świdnicy, oni teraz powołali Księstwo Świdnicko - Jaworskie (na wzór historycznego), liczą więc na turystów, czyli powinni walczyć o to żebyśmy mieli czym tam dojechać
c)Opole - Nysa, co roku ją mają likwidować, a mimo to wciąż tam jeździ 8 par pociągów (od zeszłego roku nawet przybył 1 lub 2, dokładnie nie pamiętam)
d) Kudowa Zdrój - Kłodzko, tu powinny powalczyć uzdrowiska (Kudowa, Polanica i Duszniki)
e)Kłodzko - Wałbrzych - tez już miała być zlikwidowana, ale jakoś ciągnie, może znowu sie nad nią zlitują
Pozostaje byc dobrej myśli, albo tak jak apollo jeszcze wszystko objeździć.
Pozdro
J.P

Awatar użytkownika
walter02
obieżyświat

Postautor: walter02 » 27-02-2006 21:42

też się piszę na objeżdżanie
może w pewną sobotę, kiedy nie będzie już śniegu wybierzemy się na wspólną wycieczkę PKP i później zdamy relacje w portalu ???
raczej nie widzę możliwości żeb objeździć wszystkie te linie za jednym zamachem, ale może częśc się uda; proponowana trasa:

Wrocław - Brzeg - Nysa - Kamieniec Ząbkowicki - Świdnica - Jaworzyna Wałbrzych - Kłodzko -Wrocław (niestety znowu przez Kamieniec)

prawda, że zgrabna ósemeczka wyszła?

teraz nic tylko rozkład na ekran i kombinować, czy uda się w jeden dzień przejechać :)

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”