Karłów/Kudowa Zdrój - transport publiczny?

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Karłów/Kudowa Zdrój - transport publiczny?

Postautor: Satan » 18-01-2011 14:08

Witam.

Tak jak w temacie. Czy jest możliwośc aby dojechać do Karłowa z Kudowy czymś publicznym - PKS? Tudzież jakimś busem? Jeździ coś takiego? Byłem kilka lat temu w zimie i dłuuugo szukałem czegoś do Karłowa, w końcu prywatny busiarz nas zawiózł za ustalona wcześniej sumkę, a że była nas "brygada", więc tak dużo na łeb nie wyszło...

Kolejna kwestia czy jeździ coś z Kudowy do granicy? Też kilka lat temu czegoś szukałem i nic...trzeba było drałować z buta wśród TIR'ów, w końcu ktoś się zlitował i połowę drogi nas podrzucił.

Ktokolwiek coś wie, proszę o info.

Dzieki z góry :D
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
Taja
stary wyga

Postautor: Taja » 18-01-2011 18:41

Czyżbyś się na zlot forum npm do Pasterki wybierał? :wink: No więc ze strony PKS w Kudowie widzę, że bieda jest, PKS kursuje przez Karłów tylko w okresie wakacyjnym: http://www.autobusowyrozkladjazdy.pl/95756

Ja byłam dwa lata temu na Szczelińcu jesienią i myśmy zrobili to tak, że podjechaliśmy z Kudowy PKSem do Wambierzyc, a stamtąd pieszko przez góry :)

Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Postautor: Ariel Ciechański » 18-01-2011 18:55

Taja pisze:Ja byłam dwa lata temu na Szczelińcu jesienią i myśmy zrobili to tak, że podjechaliśmy z Kudowy PKSem do Wambierzyc, a stamtąd pieszko przez góry :)

Przez Skalne Grzyby bezśniegowo wychodziło oidp coś koło 4-5 h ;-P

Awatar użytkownika
fiaa
podróżnik

Re: Karłów/Kudowa Zdrój - transport publiczny?

Postautor: fiaa » 18-01-2011 21:04

Satan pisze:Witam.

Tak jak w temacie. Czy jest możliwośc aby dojechać do Karłowa z Kudowy czymś publicznym - PKS? Tudzież jakimś busem?
Dzieki z góry :D

Poza sezonem letnim - nie. Można szukać busiarzy - ogłaszają się na przystankach, ale to na zasadzie bardziej taksówki, niż regularnego połączenia.

Kolejna kwestia czy jeździ coś z Kudowy do granicy?

OIDP jeździ coś z Kłodzka do Nachodu. Taryfa pospieszna, międzynarodowa (nie wiem dokładnie ile).
Modlitwa - modlitwą
a tu trzeba brzytwą
albo jeszcze gorzej
sprężynowym nożem

Awatar użytkownika
Taja
stary wyga

Postautor: Taja » 18-01-2011 23:35

Ariel, i tyle czasu właśnie zapodawaliśmy :) Myk nocnym pociągiem do Kudowy, rano PKSik i tup tup :)

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 19-01-2011 01:04

Nic nie jeździ, musiałem z buta walić w śniegu ze Szczytnej. Jest trochę karkołomny sposób, ale ktoś mi opowiadał, że skuteczny:
Kłodzko- Kudowa- Nachod- Police n.Metui- Machov i z Machova przyjemnym spacerkiem przez Pasterkę do Karłowa.
Tu masz rozkłady Kudowa- Nachod:
http://kudowa.pl/2010/rozklad.jpg
http://www.kudowa.pl/content/view/155/114/
http://www.praha.pl/transport/kudowanachod.php
(nie ręczę za aktualność)
a tu masz kompedium wiedzy o połączeniu Nachod- Machov i nie tylko :D :
http://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusy/spojeni/
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
grzesievip3
wędrowiec

Postautor: grzesievip3 » 19-01-2011 08:50

Satan dojedz tylko do Nowej rudy, a je resztę wezmę na swoje barki dowiozę cię do samej pasterki :wink:

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 19-01-2011 19:45

Dzieki dobrzy ludzie za odpowiedzi :D

Będę starał się jakoś poradzić sobie samemu, bez angazowania Was bezpośednio (Grzesievip3 :wink: )
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
gosper
łazik

Postautor: gosper » 28-02-2011 14:35

Witam, jeżeli już zdecydujesz się dokończyc pieszo, to polecam wysiąść na przystanku w Dusznikach Zdroju, przed Kudowa i stąd pójśc szlakiem niebieskim do Karłowa, 3,5-4 godz i jesteś na miejscu a widoki o wiele lepsze niż idąc od strony Kudowy czy Szczytnej.
Moje avatarowe foto jest własnie z tego szlaku :)

A co do środka lokomocji do sąsiadów to jeżdzi na tej linii czeski przewoźnik co kilka godzin na trasie Kłodzko - Nachod, wiem bo mieszkam tutaj, jak będziesz chciał to wyskocze na przystanek spisać Ci godziny odjazdów z Dusznik.

Pozdrawiam!
"Patrzyli na te same góry, na te same drzewa, ale każde z nich widziało je inaczej..." — Paulo Coelho

mariusz1983
tramp

Postautor: mariusz1983 » 06-03-2011 13:33

witam. Zna ktoś rozkład jazdy prywatnych busów na trasie Kłodzko-Radków przez Wambierzyce i odwrotnie?

Awatar użytkownika
gosper
łazik

Postautor: gosper » 06-03-2011 15:45

mariusz1983 pisze:witam. Zna ktoś rozkład jazdy prywatnych busów na trasie Kłodzko-Radków przez Wambierzyce i odwrotnie?

Nic mi nie wiadomo o takowych do Radkowa, ale z tego co wiem to nie ma problemu dostać się tam pks-em, więc dlaczego akurat chcesz prywatnym?
"Patrzyli na te same góry, na te same drzewa, ale każde z nich widziało je inaczej..." — Paulo Coelho

mariusz1983
tramp

Postautor: mariusz1983 » 06-03-2011 18:25

bo w Kłodzku na PKS mam godzine czekania a może by coś wcześniej pojechało. A wie ktoś czy coś prywatnego leci do Karłowa z Wambierzyc? Bo PKS jezdzi dopiero od 30 kwietnia.

Awatar użytkownika
gosper
łazik

Postautor: gosper » 06-03-2011 19:30

Teraz rozumiem :) Obawiam się że będziesz jednak musiał poczekać na odpowiedni pks w Kłodzku, bo z prywatnymi poza sezonem jest lipa, kojarzę że jeździło coś do Wambierzyc ale z Polanicy i to właśnie w sezonie.
Co do dojazdu do/z Karłowa to jeszcze gorzej, sam kombinowałem bo nocowałem tam przedwczoraj, ostatecznie doszedłem pieszo szlakiem Orłowicza z Kudowy.
Jeśli interesuje Cię Karłów o tej porze roku to kilka istotnych informacji : schronisko na Szczelińcu jest czynne tylko w weekendy, z noclegiem też nie kolorowo bo w kilku tańszych obiektach pod Szczelińcem sa remonty (ja ostatecznie wylądowałem w zajeździe Carlsberg), knajpy pozamykane sa praktycznie wszystkie, czynny tylko mały bar po prawej przy podejściu do Szczelińca, jedyny sklep czynny jest w godz 8-13, przejście przez sam Szczeliniec Wielki najlepiej w rakach :)

Pozdrawiam!

mariusz1983
tramp

Postautor: mariusz1983 » 19-03-2011 20:25

kiedy zaczynają ten remont schodów na Szczeliniec? Za 2 tygodnie się wybieram tam

Awatar użytkownika
Syrioosh
wędrowiec

Re: Karłów/Kudowa Zdrój - transport publiczny?

Postautor: Syrioosh » 26-10-2014 07:48

Satan pisze:Kolejna kwestia czy jeździ coś z Kudowy do granicy?

Witajcie,

W tej kwestii zmieniło się na lepsze :) pomiędzy Kudową a Nachodem kilka razy dziennie kursuje taki autobusik.

Obrazek

Miałem nawet rozkład jazdy niestety gdzieś mi się zapodział :(
Na wysoką wchodzę górę, na najwyższy idę szczyt...

Góry, górki i pagórki

http://picasaweb.google.pl/Syrioosh

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”