Opuszczone (?) zagłębie

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Fadel
obieżyświat

Opuszczone (?) zagłębie

Postautor: Fadel » 22-03-2011 11:00

Zainspirowany tematami "opuszczone..." postanowiłem dodać coś od siebie:

Obrazek

Wałbrzyskie zagłębie węglowe wygląda na opuszczone,
Obrazek
ale jak się bliżej przyjrzeć...
Obrazek

można zauważyć...
Obrazek
pracujących ludzi.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rowy te przeważnie wyryto ręcznie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W prawym dolnym rogu...
Obrazek

można dostrzec inną brygadę...
Obrazek

oczekującą na odbiór urobku.
Obrazek

Już jedzie, będzie kasa, będzie można nakarmić dzieci.
Obrazek

Wylano tu wiele potu i łez:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zagłębie wygląda na opuszczone, kiedyś pracowało tu ok. 3000 ludzi,
Obrazek

Do dzisiaj wytrwali nieliczni.
Obrazek

Wchodząc do takich dziur...
Obrazek

mają świadomość, że mogą z nich nie wyjść.
Obrazek

Obrazek

Przy wydobyciu zginęło trzech gwarków, ale to ich nie odstrasza.
Obrazek

To twardzi ludzie, starają się zabezpieczyć swe życie, jak umieją.
Obrazek

Materiału na obudowę dostarczają okoliczne laski.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ich trudna prac znalazła odwzorowanie w sztuce...
Obrazek
Władze miasta postanowiły wznieść pomnik biorąc natchnienie z biedaszybów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Re: Opuszczone (?) zagłębie

Postautor: Pudelek » 22-03-2011 14:02

Fadel pisze:Już jedzie, będzie kasa, będzie można nakarmić dzieci.

albo schlać się z kumplami...
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 22-03-2011 14:54

Różnie w życiu bywa. Jednak Ci od chlania wolą stanąć pod sklepem albo napaść kogoś w parku lub okraść mieszkanie. Żeby wejść do dziury, trzeba mieć większą motywację i więcej odwagi. Ci ludzie wzięli swój los w swoje ręce. Pracują. Nie czekają aż im ktoś rzuci jałmużnę. Za to ich cenię.

http://www.biedaszyby.republika.pl/index.html

http://www.walbrzyszek.com/news,single,init,article,6682

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 22-03-2011 15:38

a na Górnym Śląską zatrzymują pociągi i wysypują węgiel na tory, przy okazji goniąc ochroniarzy. Tłumaczą się dokładnie tym samym. Też im mamy pomnik postawić?

Swojego czasu był artykuł, o właścicielu terenu, na którym są biedaszyby (tak, tak, to nie są z reguły tereny niczyje, kopie się często na cudzej właśności) - zaproponował, żeby panowie dalej kopali ale już legalnie, dla niego. O mało nie został zlinczowany, później jeszcze wielokrotnie dostawał pogróżki, a miejscowa policja i władze dla świętego spokoju wypieły się na niego (prawdopodobnie swoje "udziały" w biedaszybach mają grupy przestępcze, im to by było bardzo nie na rękę). Tłumaczenia kopaczy były różne - że nie będą pracować dla kogoś, że wtedy trzeba by było przestrzegać pewnych przepisów (choćby bezpieczeństwa), godzin (a nie jak komu się podoba przyjść), nie można by było przychodzić do pracy w stanie wskazującym, co teraz nikomu nie przeszkadza, a po za tym to ich teren i basta. Zniknąłby też cały biznes, który się wokół biedaszybów kręci, i polityka (wtedy bardzo aktywny był pewien poseł z Samoobrony).

Tak więc nie jest to takie czarno-białe jak się niektórym wydaje. A już stawianie pomnika upamiętniającego wyższość nielegalnej roboty (by nie powiedzieć kradzieży, jeśli chodzi o kopanie na terenach mających właścicieli) nad legalną, jest możliwe chyba tylko w Polsce
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 22-03-2011 15:47

Tak było. Właściciel jednego z terenów na którym wydobywano węgiel kilkakrotnie miał zawał serca. Od kopaczy grupy przestępcze pobierały haracz za "ochronę". Problem jest złożony. Obnaża słabość państwa które poprzez swoje nierozsądne działanie doprowadziło do takiej sytuacji. Surowce mineralne nie są własnością właściciela terenu, należą do Skarbu Państwa. Skarb Państwa stwierdził, że ich nie potrzebuje i zamknął kopalnie. Biedni ludzie, pozostawieni samym sobie stwierdzili, że skoro państwu się wydobycie nie opłaca, to w takim razie oni mają prawo je wydobywać. Pozostaje jeszcze kwestia rekompensaty dla właściciela powierzchni terenu.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 22-03-2011 17:01

Fadel pisze:Różnie w życiu bywa. Jednak Ci od chlania wolą stanąć pod sklepem albo napaść kogoś w parku lub okraść mieszkanie. Żeby wejść do dziury, trzeba mieć większą motywację i więcej odwagi. Ci ludzie wzięli swój los w swoje ręce. Pracują. Nie czekają aż im ktoś rzuci jałmużnę. Za to ich cenię.
rl]

ja tez! Podziwiam tych ludzi- ze mimo tego ze zlikwidowano im miejsca pracy i wyrzucono na bruk - nie poddaja i pracuja dalej. Nie napadaja, nie kradna, nikomu nie szkodza- tylko uczciwie pracuja. A czy zarobiona kase wydadza na jedzenie dla dzieci czy na flaszke- to juz tylko i wylacznie ich sprawa - i nic innym do tego.

Padlo stwierdzenie ze to nielegalne i złe bo czesto biedaszyby znajduja sie na prywatnych terenach.. a to ze upadly legalne kopalnie i jakis burżuj kupil sobie cala doline- w niekoniecznie legalny sposob i za niekoniecznie uczciwie zarobione pieniadze - to juz dobrze?? na to jakos nikt nie patrzy?.. bo za tym co ma pelen portfel i uklady zawsze stoi racja i prawo?

Bardzo spodobal mi sie pomysl z tym pomnikiem- ze ktos zauwazyl pewien problem i postawil przypomniec o nim i innym..

Pudelek pisze:
Swojego czasu był artykuł, o właścicielu terenu, na którym są biedaszyby (tak, tak, to nie są z reguły tereny niczyje, kopie się często na cudzej właśności) - zaproponował, żeby panowie dalej kopali ale już legalnie, dla niego.

taaaaa.... i laskawie dal im 10% zarobionej kasy, kazal pracowac pracowac po 12 h na dobe a po dwoch miesiacach zwolnil...
Akurat z problemem biedaszybow spotkalam sie na gornym ślasku nie raz- glownie pomagajac tacie w robieniu ankiet- i widzialam jak wyglada "wspanialomyslnosc" wlascicieli i wladz wzgledem kopiących...
Ostatnio zmieniony 22-03-2011 17:10 przez buba1, łącznie zmieniany 1 raz.
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 22-03-2011 17:08

To pomnik dla wszystkich górników zagłębia wałbrzyskiego.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 22-03-2011 17:14

Fadel pisze: Surowce mineralne nie są własnością właściciela terenu, należą do Skarbu Państwa. Skarb Państwa stwierdził, że ich nie potrzebuje i zamknął kopalnie. Biedni ludzie, pozostawieni samym sobie stwierdzili, że skoro państwu się wydobycie nie opłaca, to w takim razie oni mają prawo je wydobywać. .

to jest zabawne- panstwu sie nie oplaca wydobywac a pojedynczym ludziom kopac domowym sposobem juz tak... :roll:
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 22-03-2011 18:02

buba1 pisze:ze mimo tego ze zlikwidowano im miejsca pracy i wyrzucono na bruk

sugerujesz, że większość jest bezdomnymi?

Nie napadaja, nie kradna, nikomu nie szkodza- tylko uczciwie pracuja.

skąd wiesz, że nie napadają i nie kradną? zgrupowanie aniołów w jednym miejscu? mieszkam tam, że znasz wszystkich kopaczy?

A czy zarobiona kase wydadza na jedzenie dla dzieci czy na flaszke- to juz tylko i wylacznie ich sprawa - i nic innym do tego.

jeżeli robią to nielegalnie to innym jak najbardziej jest do tego - jeśli okradają właściciela tych terenów, to tym bardziej innym coś do tego. Jeśli żądamy poszanowania prawa, to od wszystkich. Nie tylko od tych bogatych

a to ze upadly legalne kopalnie

mówimy o Polsce, nie o Ukrainie - u nas komunizm się skończył i nieopłacalne przedsiębiorstwa się zamyka. Chcesz je utrzymywać? proszę bardzo, rób to z własnej kieszeni, a nie z kieszeni wszystkich podatników.

i jakis burżuj kupil sobie cala doline- w niekoniecznie legalny sposob i za niekoniecznie uczciwie zarobione pieniadze

taaa, typowo po polsku :D ci, co kasy nie mają to bohaterowie i dobrze ludzie. Ci co kasę mają to burżuje (jednak widać, jak nawyki socjalistyczne są w społeczeństwie nadal żywe) i oczywiście nieuczciwie i w wyniku układów (bo skoro mi się nie udało uczciwie większej kasy zarobić, to wszyscy mają tak samo...)

bo za tym co ma pelen portfel i uklady zawsze stoi racja i prawo?

akurat w tym przypadku "prawo i racja" stanęła za tym co owe prawo łamią.

taaaaa.... i laskawie dal im 10% zarobionej kasy, kazal pracowac pracowac po 12 h na dobe a po dwoch miesiacach zwolnil...

do tego jeszcze wykorzystywał seksualnie, podpiekał na wolnym ogniu, a co piątek bił im dzieci. No przecież ktoś przy kasie musi być wredną świnią, którego jedynym celem jest wykorzystywanie biednych kopaczy.

zawsze najlepiej sobie podzielić świat na czarno-biało, dobrych i złych, bogatych i biednych, bo tak jest najprościej (albo po prostu inne opcje nie potrafią wpaść do głowy). Tak jak pisałem - zadziwiający jest mentalny socjalizm tkwiący w głowach osób, które właściwie go nie pamiętają, że najlepiej aby wszyscy mieli po równo (po równo biednie, bo równo bogato nie idzie), kult biedy, kombinowania i nienawiści do wszystkich tych, którym w życiu radzą sobie zaradniej. Dużo tych kompleksów...

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 22-03-2011 18:09

Pudelek pisze:
buba1 pisze:ze mimo tego ze zlikwidowano im miejsca pracy i wyrzucono na bruk

sugerujesz, że większość jest bezdomnymi?

wyrzuceni z pracy nie z domu...

Pudelek pisze:[
skąd wiesz, że nie napadają i nie kradną? zgrupowanie aniołów w jednym miejscu? mieszkam tam, że znasz wszystkich kopaczy?

a ty sugerujesz ze napewno kradna i napadaja? a do biedaszybow schodza tylko zeby ladnie wyjsc na zdjeciach? ;)

mówimy o Polsce, nie o Ukrainie - u nas komunizm się skończył i nieopłacalne przedsiębiorstwa się zamyka.

a na ukrainie to niby komunizm jest caly czas?? :shock: :shock:

Pudelek pisze:[(jednak widać, jak nawyki socjalistyczne są w społeczeństwie nadal żywe)

nikt ci broni podziwiac bogatych i wielbic ich za zaradnosc, a wszystko co "socjalistyczne" uwazac za zle i smieszne- ale nie każ robic tego innym...

Mimo ze to teraz niemodne mnie sie wiele rzeczy z komunistycznych czasow podobalo- to ze dzialaly zaklady przemyslowe, kopalnie i zwykli szarzy ludzie tez mieli prace, ze sie wiele rzeczy oplacalo robic - bo teraz jakos nie oplaca sie juz nic...
Ostatnio zmieniony 22-03-2011 18:31 przez buba1, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 22-03-2011 18:16

buba1 pisze:
a ty sugerujesz ze napewno kradna i napadaja? a do biedaszybow schodza tylko zeby ladnie wyjsc na zdjeciach? ;)

czytaj ze zrozumieniem. Ja wcześniej w ogóle nic nie pisałem o kradzieży (prócz okradania właściciela terenu) i napadaniu (prócz napadania na właściciela terenu - tyle, że to akurat są fakty), natomiast ty stwierdziłaś że tego NIE robią. Prorok jaki czy co, że wiesz co ci ludzie robią na ulicach? Od kiedy to praca w jakimś miejscu determinuje do pewnych zachowań po pracy? Kopacze z biedaszydów nie kradną i nie napadają, górnicy ze zwykłych kopalń nie biją żon, lekarze nie gwałcą a kierowcy taksówek nie dokonują rozbojów...

Akurat Wałbrzych i okolice nie należą do najbezpieczniejszych miejsc, ale "oczywiście" podejrzane typy to wszyscy, tylko nie kopacze 8)

a na ukrainie to niby komunizm jest caly czas?? Shocked Shocked

w wielu kwestiach nadal. A już na pewno w mentalności ludzi. Często to przechodzi na innych :twisted:

nikt ci broni podziwiac bogatych i wielbic ich za zaradnosc, a wszystko co "socjalistyczne" uwazac za zle i smieszne- ale nie każ robic tego innym...

ja tutaj nikomu nic nie każę, bo i tak każdy ma swoje poglądy na życie. Trzeba też umieć odróżnić socjalizm (jako ideologię, a nie jego zdeformowaną wersję, którą mieliśmy w bloku wschodnim) od socjalistycznej mentalności. Zresztą akurat sytuacja w Wałbrzychu to pokłosie właśnie socjalizmu, gdzie przez wiele lat nie liczono się z aspektem ekonomicznym, a potem to wszystko pękło...

Mimo ze to teraz niemodne mnie sie wiele rzeczy z komunistycznych czasow podobalo- to ze dzialaly zaklady przemyslowe

które produkowały szmelc albo zdobycie ich produktów graniczyło z cudem

i zwykli szarzy ludzie tez mieli prace

za którą niewiele mogli kupić, a jeśli coś mogli, to musieli sobie odstać. A świat to znali z telewizji

ze sie wiele rzeczy oplacalo robic

też nie opłacało się robić, tyle, że nikt nie liczył się z kosztami

bo teraz jakos nie oplaca sie juz nic...

nic??? chyba żyjemy w jakimś innym kraju! Dziesiątki tysięcy polskich firm i przedsiębiorstw to pies? :lol: tyle, że firm bez przerostów zatrudnienia i "czy się stoi czy się leży 2 tysiące się należy..."
Ostatnio zmieniony 22-03-2011 18:38 przez Pudelek, łącznie zmieniany 2 razy.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 22-03-2011 18:24

czytaj ze zrozumieniem. Ja wcześniej w ogóle nic nie pisałem o kradzieży (prócz okradania właściciela terenu) i napadaniu (prócz napadania na właściciela terenu - tyle, że to akurat są fakty), natomiast ty stwierdziłaś że tego NIE robią. Prorok jaki czy co, że wiesz co ci ludzie robią na ulicach? Od kiedy to praca w jakimś miejscu determinuje do pewnych zachowań po pracy? Kopacze z biedaszydów nie kradną i nie napadają, górnicy ze zwykłych kopalń nie biją żon, lekarze nie gwałcą a kierowcy taksówek nie dokonują rozbojów...

to ty mnie nie zrozumiales... chodzilo mi o to - ze chyba lepiej zeby kopali wegiel w biedaszybach w celu zarobienia kasy niz zaczeli krasc i napadac.

Pudelek pisze:[Dużo tych kompleksów...

czyli kazdy kto ma inne poglady w dyskusji i nie bije czołem przed kapitalistyczna ideologia i pełnym portfelem - znaczy ze ma kompleksy??? :roll:
Bo wedlug ciebie jest tylko jeden wlasciwy sposob postrzegania swiata??
Ostatnio zmieniony 22-03-2011 18:34 przez buba1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 22-03-2011 18:33

buba1 pisze:czyli kazdy kto ma inne poglady w dyskusji i nie bije czołem przed kapitalistyczna ideologia i pełnym portfelem - znaczy ze ma kompleksy??? :D

jedni biją czoło przed portfelem, inni przed biedą i kombinatorstwem. Natomiast ciągłe opluwanie ludzi, którzy mają kasę i gloryfikowanie zacofania świadczy o jakiejś głębokiej traumie. To można wykorzystać np. w karierze politycznej. Tak kiedyś weszła do Sejmu Samoobrona, dzisiaj już nie modna, ale są inne partie, które jadą na takich kompleksach - pomyśl o tym :D

Bo wedlug ciebie jest tylko jeden wlasciwy sposob postrzegania swiata??

cóż, w głoszeniu radykalnych i jednoznacznych poglądów to akurat nie ja przoduję na tym forum :)

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 22-03-2011 18:36

jedni biją czoło przed portfelem, inni przed biedą i kombinatorstwem.)

obecnie to chyba najmodniejsze polaczenie portfela z kombinatorstwem ;)

Pudelek pisze:. Natomiast ciągłe opluwanie ludzi, którzy mają kasę i gloryfikowanie zacofania świadczy o jakiejś głębokiej traumie. )

czemu uwazasz ze musi to byc zwiazane z trauma? bo nie rozumiem...

Czyli tylko biednych mozna bezkarnie opluwac- ale od tych kasiastych wara bo inaczej przypisza ci traume i kompleksy ;)

które produkowały szmelc "

za to teraz robi sie rzeczy porzadne i na lata? ;) ciekawe...

za którą niewiele mogli kupić, a jeśli coś mogli, to musieli sobie odstać. A świat to znali z telewizji

"

za to ci co pracuja teraz po marketach za 800zl po 14 godzin na dobe to zapewne znaja swiat z autopsji ;)

nic??? chyba żyjemy w jakimś innym kraju! Dziesiątki tysięcy polskich firm i przedsiębiorstw to pies? .."

Polskich??? Chyba faktycznie zyjemy w jakism innym kraju...
Z tego co widze to przemysl, banki, wiekszy handel to juz prawie calkowicie pożarly zagraniczne koncerny..
Moze jakies drobne przedsiebiorstwa w polskich rekach jeszcze zostaly..

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 22-03-2011 19:13

Pan Janusz otrzymał satysfakcjonujący go wyrok sądowy. Winna zaniedbań jest gmina Wałbrzych.

[url]http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,97061,8478636,Biedaszyby_na_dzialce_to_problem_nie_tylko_wlasciciela.html?fb_xd_fragment#?=&cb=f2a53dd4451ec84&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=21&ackData[id]=1&width=120[/url]

Ja jednak trzymam z kopaczami i Bubą, nawet jak ktoś nazwie mnie komunistą. Problemy opisane w tym arykule bardziej do mnie docierają:

http://cia.bzzz.net/fabryka_ludzkich_smieci

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”