samoobslugowe schrony turystyczne
-
buba
samoobslugowe schrony turystyczne
spotkalam sie z takim terminem na paru mapach sudetow. Czy moze ktos wie jak wyglada takie miejsce? czy jest to chatka, wiata, czy moze jakis nowy typ hotelu gorskiego
czy ma cos wspolnego ze schronami w gorach w rumunii czy bulgarii (choc tam sa one dosc wysoko w gorach a tu prawie we wsi) czy za to sie placi , czy jest to raczej ulubione miejsce miejscowych menelkow 
-
boleslawianin
- turysta niedzielny
Samoobsługowe noclegownie.
Z podobnymi wiatami spotkałem się w Górach Izerskich niedaleko Chatki Górzystów. Jest to mała chatka z porąbanym drewnem, w środku znajduje sie stolik,mała koza, półka i miejsce do spania. Jest tam tego kilka. Naprawdę fajna rzecz;)
Samoobsługowe noclegownie
do boleslawianin - a jakies szczegoly dot. polozenia? osobiscie niczego takiego tam nie widzialem,moze nie sa widoczne ze szlaku?
-
boleslawianin
- turysta niedzielny
chatki samoobsługowe
Kolego te chatki są widoczne ze szlaku:) Najbardziej charakterystyczna jest na zielonym szlaku od Chatki do Rozdroża pod Cichą Równią. Za mostkiem zaraz po lewej stronie znajduje się chatka:) W zimie faktycznie moze byc niezauważalna:)
A Co byście powiedzieli na postawienie np. gdzieś na Ziemi Kłodzkiej Koliby lub jakiegoś górskiego szałasu lub schronu? Możnaby zebrać ekipę założyć stoważyszenie i np. W Krowiarkach lub Masywie Śnieżnika postawić budę lub szałas. Bytowanie na łonie przyrody za fiko!
Mam wielką chętkę w przyszłym roku na budowę chaty z epoki brązu bez użycia gwoździ i sznurka. Glina, błoto, pale, trzcina, gałęzie, piasek, łyko, dziegć. Narzędzia siekiera maczeta i nóż.
Każdy szczęściu dopomorze- każdy sucho kimać może!
Dalej! Śmiało, z krzyża do roboty!
Ciekawe czy pomysł spłonie na panewce? Bo mnie już nosi! Kurnia! Szkoda, ze nie wpadłem na ten pomysł zimą!
Mam wielką chętkę w przyszłym roku na budowę chaty z epoki brązu bez użycia gwoździ i sznurka. Glina, błoto, pale, trzcina, gałęzie, piasek, łyko, dziegć. Narzędzia siekiera maczeta i nóż.
Każdy szczęściu dopomorze- każdy sucho kimać może!
Dalej! Śmiało, z krzyża do roboty!
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”