Ktoś orierntuje się może czy spod dworca PKP w Jeleniej Górze odjeżdzają jakieś busy do Świeradowa?
Mam połączenie z Wrocławia do Jeleniej pociągiem, ale potem muszę dreptać z PKP na dworzec autobusowy. A widziałem, że tam stoją busy np. do Karpacza. A do Świeradowa?
Jak dojechać do Świeradowa z Jelenia Góry autobusem?
-
- tramp
- Zły Marcin
- obieżyświat
Na tej stronie znajdziesz: http://www.e-podroznik.pl/
- Ariel Ciechański
- obieżyświat
Tak jak podał Ariel, z Jeleniej do Świeradowa jeżdżą busy Sław Trans (przystanek MZK przy Podwalu w kierunku Cieplic). Ewentualnie zostało jeszcze kilka szczątkowych kursów PKS "Tour" (odjeżdżają z przystanku tymczasowego przed dworcem PKS przy ul. Obrońców Pokoju, z powodu przebudowy dworca).
Z dworca kolejowego nic nie jeździ (chyba że jacyś "dzicy" przewoźnicy w weekendy bez żadnego rozkładu).
Z Wrocławia do Świeradowa można też próbować jechać przez Lubań (skąd jest znacznie więcej kursów do Świeradowa niż z Jeleniej). Jest kilka bezpośrednich pociągów KD z Wrocławia do Lubania (przez Węgliniec i Gierałtów), można jechać z przesiadką przez Zgorzelec (dłużej), są też bezpośrednie PKS-y i busy. Czasowo może wyjść szybciej niż przez Jelenią.
Z dworca kolejowego nic nie jeździ (chyba że jacyś "dzicy" przewoźnicy w weekendy bez żadnego rozkładu).
Z Wrocławia do Świeradowa można też próbować jechać przez Lubań (skąd jest znacznie więcej kursów do Świeradowa niż z Jeleniej). Jest kilka bezpośrednich pociągów KD z Wrocławia do Lubania (przez Węgliniec i Gierałtów), można jechać z przesiadką przez Zgorzelec (dłużej), są też bezpośrednie PKS-y i busy. Czasowo może wyjść szybciej niż przez Jelenią.
-
- tramp
PKS Bolesławiec też ma pojedyncze kursy do Świeradowa. Na przykład takie połączenie:
- KD Wrocław - Bolesławiec (05:12 - 06:37),
- PKS Bolesławiec - Świeradów (07:05 - 08:51; w roku szkolnym nie kursuje w niedziele).
To chyba najwcześniejsza godzina, na którą da się dojechać z Wrocławia do Świeradowa.
- KD Wrocław - Bolesławiec (05:12 - 06:37),
- PKS Bolesławiec - Świeradów (07:05 - 08:51; w roku szkolnym nie kursuje w niedziele).
To chyba najwcześniejsza godzina, na którą da się dojechać z Wrocławia do Świeradowa.
- Zły Marcin
- obieżyświat
Hazmburk pisze:- KD Wrocław - Bolesławiec (05:12 - 06:37),
- PKS Bolesławiec - Świeradów (07:05 - 08:51)
Trochę kiszka, zestawiając to z bezpośrednim o 7ej z Wro, który jest 10.15 w Świeradowie - wyjeżdżasz dwie godziny wcześniej żeby być tylko godzinę wcześniej na miejscu
Pamiętam, że zawsze był niezły problem z dostaniem się do Świeradowa.

Teraz kiedy dzień długi - wybrałbym połączenie bezpośrednie, od jesieni do wiosny faktycznie wolałbym rzeźbić i przesiadać się tylko po to by zyskać rano tą (tę?) godzinkę.
A mnie, przeciwnie, wydaje się, że to całkiem szybkie połączenie. Z przesiadką w Jeleniej Górze chyba tak szybko nie dojedziesz do Świeradowa.
Ech, ta matematyka... Wyjeżdżasz 1 godz. 48 min. wcześniej, żeby być 1 godz. 24 min. wcześniej (czyli czas jazdy dłuższy tylko o 24 minuty, a nie godzinę)
No i warto pamiętać, że pierwszy autobus z Wrocławia do Świeradowa jeździ tylko w weekendy w ciepłej porze roku, to połączenie jest przez cały tydzień z wyjątkiem pozawakacyjnych niedziel.
Zły Marcin pisze:Trochę kiszka, zestawiając to z bezpośrednim o 7ej z Wro, który jest 10.15 w Świeradowie - wyjeżdżasz dwie godziny wcześniej żeby być tylko godzinę wcześniej na miejscu
Ech, ta matematyka... Wyjeżdżasz 1 godz. 48 min. wcześniej, żeby być 1 godz. 24 min. wcześniej (czyli czas jazdy dłuższy tylko o 24 minuty, a nie godzinę)

No i warto pamiętać, że pierwszy autobus z Wrocławia do Świeradowa jeździ tylko w weekendy w ciepłej porze roku, to połączenie jest przez cały tydzień z wyjątkiem pozawakacyjnych niedziel.
- Zły Marcin
- obieżyświat
To ja mam pytanie związane z tytułowym poniekąd. Czy w Jeleniej Górze w pobliżu dworca PKS (ul. Podwale) są jakieś parkingi strzeżone na których można zostawić auto na kilka dni nie obawiając się, że coś się stanie inie wydając na to fortuny? Wygooglałem, że w pobliżu (na ulicy Pijarskiej) jest jakiś parking wielopoziomy, ale nigdzie nie mogę znaleźć bardziej szczegółowych informacji ani cennika. Będę wdzięczny za info. Planuję na czerwiec trasę pieszą Świeradów - Lubawka szlakiem GSS i z analizy możliwości wyszło mi, że najlepiej auto zostawić w Jeleniej Górze z uwagi na niezłe połączenie zarówno z punktem startowym (Świeradów) jak i końcowym (Lubawka). Początkowo myśleliśmy, żeby auto zostawić w Świeradowie, ale z wyszukiwarki na e-podróżnik wynika, żę jak w Lubawce nie wsiądziemy tuż po 15 w autobus to przed nocą nie dotrzemy do Świeradowa (a i tak 3 przesiadki w tej konfiguracji nas czekają). A nie chcę w ostatni dzień gonić szlakiem specjalnie, żeby na autobus zdążyć.
Chyba najlepiej będzie skontaktować się (telefonicznie lub mailowo) z obecnym właścicielem parkingu: http://ariadne.com.pl/parking.html
W sumie to wydaje mi się, że zaparkowanie w Jeleniej Górze niewiele Ci da. Ostatni autobus z Kamiennej Góry do Jeleniej Góry jest o 17:30, więc i tak musiałbyś stawić się mniej więcej o tej porze w Lubawce. Nie lepiej zostawić samochód w Kamiennej Górze albo Lubawce? Rano są znacznie lepsze połączenia z tego kierunku w stronę Jeleniej Góry i Świeradowa niż wieczorem.
W sumie to wydaje mi się, że zaparkowanie w Jeleniej Górze niewiele Ci da. Ostatni autobus z Kamiennej Góry do Jeleniej Góry jest o 17:30, więc i tak musiałbyś stawić się mniej więcej o tej porze w Lubawce. Nie lepiej zostawić samochód w Kamiennej Górze albo Lubawce? Rano są znacznie lepsze połączenia z tego kierunku w stronę Jeleniej Góry i Świeradowa niż wieczorem.
Hazmburk pisze:Chyba najlepiej będzie skontaktować się (telefonicznie lub mailowo) z obecnym właścicielem parkingu: http://ariadne.com.pl/parking.html
Dzięki za namiar, tak zrobię
Hazmburk pisze:W sumie to wydaje mi się, że zaparkowanie w Jeleniej Górze niewiele Ci da. Ostatni autobus z Kamiennej Góry do Jeleniej Góry jest o 17:30, więc i tak musiałbyś stawić się mniej więcej o tej porze w Lubawce. Nie lepiej zostawić samochód w Kamiennej Górze albo Lubawce? Rano są znacznie lepsze połączenia z tego kierunku w stronę Jeleniej Góry i Świeradowa niż wieczorem.
W sumie jednak myślę, że to mi dużo da. Planuję przyjazd do Jeleniej w godzinach popołudniowych więc ten sam problem jaki mam z dojazdem po zakończeniu trasy, miałbym przed jej rozpoczęciem. Z Jeleniej busik do Świeradowa idzie ok godziny i to dość często więc nie ma problemu. Z drugiej strony z tego co sprawdzałem na e-podrozniku to jest pociąg z Lubawki do Jeleniej Góry o 19:50 i o 21:05 jest w Jeleniej (bezpośrednie połączenie z Trutnov do Jeleniej). Na 19:50 to raczej na pewno się wyrobimy zejść ze szlaku także w te konfiguracji wydaje się, ze jest wygodnie w obie strony.
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”