Zmiany w przebiegu szlaków w Górach Kaczawskich

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Zmiany w przebiegu szlaków w Górach Kaczawskich

Postautor: Hazmburk » 02-12-2016 14:31

O szlaku im. Tadeusza Stecia już było na tym forum, ograniczę się więc do poinformowania o sporych zmianach na niebieskim szlaku E3 w Górach Kaczawskich w rejonie Wapiennej, góry Widok i Skopca (ta ostatnia niestety najmniej przyjemna ze względu na poprowadzenie szlaku asfaltem, a ważna szczególnie dla zdobywających Koronę Sudetów):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Więcej: http://www.pttk-jg.pl/pieszo/1360-zmian ... dnich.html

Awatar użytkownika
Zły Marcin
obieżyświat

Re: Zmiany w przebiegu szlaków w Górach Kaczawskich

Postautor: Zły Marcin » 02-12-2016 16:36

Szkoda kawałka z Radomierza w kierunku Przełęczy Komarnickiej (przez Dudziarz), bardzo sympatyczny, leśny odcinek.Tym zielonym, rowerowym po którym poprowadzili nowy szlak nie szedłem to się nie wypowiem.

Obrazek
Obrazek

hm0
wędrowiec

Postautor: hm0 » 02-12-2016 19:10

Dzięki za info. W wolnej chwili wprowadzę zmiany do mapy OSM.
Czemu zmieniono tak znacząco przebieg E3?

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 02-12-2016 21:50

Zły Marcin pisze:Szkoda kawałka z Radomierza w kierunku Przełęczy Komarnickiej (przez Dudziarz), bardzo sympatyczny, leśny odcinek.

No i koniec "kultowych" widoków z łąk na stoku Dudziarza na Karkonosze z Górami Sokolimi na pierwszym planie...

Obrazek

hm0 pisze:Czemu zmieniono tak znacząco przebieg E3?

Jak wynika z podanego linka, przyczyną są zmiany w stosunkach własnościowych na terenach, przez które prowadził szlak.

Makuh
podróżnik

Postautor: Makuh » 02-12-2016 22:59

Pewnie ktoś wykupił ziemię przy samej szosie Bolków - Jelenia Góra, bo nie chce mi się wierzyć, że ktoś kupił pół grzbietu w Górach Kaczawskich.

Taki "kultowy" widok akurat w tych okolicach jest dość powszechny, więc nie ma co płakać.

Asfaltem już kiedyś szedłem i nie mam dobrych wspomnień. Na domiar złego był wtedy upał, miałem mało płynów w zapasie i w efekcie droga dłużyła się niemiłosiernie. Jakimś cudem doczłapałem wtedy do Szwajcarki (chyba słońce tak mi przypiekło, że nie zdecydowałem się szukać jakiegoś sklepu w Radomierzu i Trzcińsku) i pierwsze, co zrobiłem to położyłem się na trawie przed schroniskiem, jak jakieś zwłoki. Potem kupiłem Ciechana Miodowego. Od tego momentu wręcz ubóstwiam to piwo.
"Każdy ma prawo być szczęśliwym na własnych warunkach" - Frank Zappa

Awatar użytkownika
Zły Marcin
obieżyświat

Postautor: Zły Marcin » 03-12-2016 09:40

Makuh pisze:Potem kupiłem Ciechana Miodowego. Od tego momentu wręcz ubóstwiam to piwo.

Taa to było kiedyś pyszne piwko i to w okresie przedcraftowym, dawno nie piłem.
A ciekawe jak nowy przebieg szlaku ułatwi przekroczenie krajowej 3ki w Radomierzu. Pamiętam, że kiedyś dobre parę minut czekałem aż tiry,motory szlifierki i inne takie zrobią mi miejsce - żeby z ciężkim plecakiem przeprawić się na drugą stronę drogi (i to w dosłownym tych słów znaczeniu - a nie właśnie w metaforycznym :o ).

Makuh
podróżnik