Witam,
Mam plan (ambitny?), coby zimą przejść Góry Izerskie. Trasa ma prowadzić ze Świeradowa do Szklarskiej. Po drodze chcę nocować Na Stogu Izerskim, Chatce Górzystów i w Orlu.
Moje pytanie - jaka trasa jest najlepsza w warunkach zimowych (czyt. wydeptana) aby połączyć ww. obiekty.
Dzięki z góry za wskazówki.
Góry Izerskie zimą
Już znalazłem wspominany wątek
http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t= ... =izersk%2A
Ano ja właśnie wybieram sie tam z plecakiem i na własnych nogach. Ze wzgledu na śnieg wyprawa będzie spokojna i bez dłuzszych dystansów.
W moim pytaniu chodzi głównie o to czy są szlaki w Izerach, które sa Z REGULY odsnieżane i zarazem łączą ww obiekty.
Aha, interesuje mnie jeszcze kwestia tras narciarskich - czy są połozone na szlakach czy biegą swym własnym torem?
Aktualnie dyspunuje mapą wyd. PLAN.
W moim pytaniu chodzi głównie o to czy są szlaki w Izerach, które sa Z REGULY odsnieżane i zarazem łączą ww obiekty.
Aha, interesuje mnie jeszcze kwestia tras narciarskich - czy są połozone na szlakach czy biegą swym własnym torem?
Aktualnie dyspunuje mapą wyd. PLAN.
ja chcialam kiedys zima isc ze szklarskiej poreby do chatki gorzystow czerwonym szlakiem i byl totalnie zasypany (do uda i powyzej) wiec zawrocilismy. Pamietam ze dobrze sie szlo trasa gdzie dawniej jezdzil pociag- obita przez ratraki. Z chatki gorzystow do schr.orle i dalej ylo juz calkowicie przetarte. Na wiekszosci trasy ktora przeszlismy towarzyszyly nam obok slady biegowek
buba pisze:Pamietam ze dobrze sie szlo trasa gdzie dawniej jezdzil pociag- obita przez ratraki. Z chatki gorzystow do schr.orle i dalej ylo juz calkowicie przetarte. Na wiekszosci trasy ktora przeszlismy towarzyszyly nam obok slady biegowek
Są to zimowe szlaki biegowe. Tutaj:
http://www.bieg-piastow.pl/index.php?page=trasy
jest ich mapka.
Trasa po torowisku to trasa Straży Granicznej, z której są w miarę ciekawe widoki czeskiej strony.
To fakt. Izerskei słyną zimą z tego, że mają bardzo dużo śniegu. Tak, jak piszecie powyżej, nierzadko jest go około 1 m (a więc po pas). Wędrować piszo mozna tylko drogami dojazdowymi do schronisk: z Jakuszyc do Orla, ze Świeradowa na Stóg Izerski oraz ze Świeradowa przez Polanę Izerską do Chatki Górzystów. Pozostałe trasy są zawalone sniegiem, zwłaszcza te, znajdujące się w zach. części Gór Izerskich, gdyż tam biegacze nie docierają. Ponadto czerwony szlak GSS ze Świeradowa do Szklarskiej jest zimą kompletnie nieprzetarty, a ze wiedzie w wiekszosci przez tereny wylesione, gdzie nie było jak umieścić znaków szlaku, błądzenie na nim jest murowane (zwłaszcza w masywie Wysokiej Kopy). 
mariomar pisze:To fakt. Izerskei słyną zimą z tego, że mają bardzo dużo śniegu. Tak, jak piszecie powyżej, nierzadko jest go około 1 m (a więc po pas). Wędrować piszo mozna tylko drogami dojazdowymi do schronisk: z Jakuszyc do Orla, ze Świeradowa na Stóg Izerski oraz ze Świeradowa przez Polanę Izerską do Chatki Górzystów. Pozostałe trasy są zawalone sniegiem, zwłaszcza te, znajdujące się w zach. części Gór Izerskich, gdyż tam biegacze nie docierają. Ponadto czerwony szlak GSS ze Świeradowa do Szklarskiej jest zimą kompletnie nieprzetarty, a ze wiedzie w wiekszosci przez tereny wylesione, gdzie nie było jak umieścić znaków szlaku, błądzenie na nim jest murowane (zwłaszcza w masywie Wysokiej Kopy).
Co do GSSu, to faktycznie, jedynie rejon Kopalni Stanisław wygląda jak ubita śnieżna nautostrada. Z kopalni w stronę Szklarskiej szedłem w kwietniu, ale szlakiem niebieskim, a nie czerwonym. Widoki na polankach również były nieziemskie, ale szlak niebieski idzie pod szczytami, więc to nie to samo co GSS...
Ale szlak ten był przetarty - można było go "zaliczyć" bez bieżek (nie wiem jednak, jak daleko w stronę Szklarskiej, bo ja po pewnym czasie wróciłem torowiskiem na Polanę Jakuszycką).
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”