Proszę wymienić w porządku malejącym 15 najdłuższych rzek mających swój początek w Sudetach (wliczając w to Przedgórze)
Uwagi:
1) Obszar, który biorę pod uwagę zawiera Sudety wraz z Przedgórzem Sudeckim (podprowincja 332 wg J. Kondrackiego). Proszę nie prowadzić tutaj dyskusji, czy Przedgórze to są Sudety, czy nie. Proszę.
2) Bierzemy pod uwagę długość rzeki od źródła do ujścia, nie tylko jej sudecki odcinek. Ważne żeby źródło znajdowało się na obszarze opisanym w p.1.
3) Sam spędziłem ponad godzinę na ustaleniu listy takich rzek, ale może zawierać ona błędy. W związku z tym dopuszczam ewentualność, że ktoś może mnie poprawić
4) Oczywiście nie obyło się bez wątpliwości. Więc aby je rozwiać musiałem przyjąć pewne (niekoniecznie prawdziwe) założenia:
- Rzeka Orlica powstaje z połączenia Dzikiej Orlicy i Cichej Orlicy. Uznałem Cichą Orlicę jako jeden z potoków źródłowych Orlicy, zsumowałem długości obu rzek i uznałem ją za całkowitą długość Orlicy. Jak ktoś mnie przekona, że wszystkie 3 rzeki należy traktować osobno, to jestem gotów ustąpić
- W przypadku Opavy brałem długość z Wikipedii. Nie jestem w tym przypadku przekonany, czy bierze ona pod uwagę potoki źródłowe
- W przypadku rzeki Ślęzy również brałem pod uwagę wartość z Wikipedii. Nie wiem, czy jest to długość "starego biegu", czy długość "nowego biegu" (dawnego Ligockiego Potoku), ale uznałem ją za prawdziwą.
- W niektórych wypadkach różne źródła podają różne długości, co może namieszać w ostatecznej kolejności. Jestem w stanie uznać każdą wersję. Dla łatwiejszej weryfikacji proszę o podawanie długości przy nazwie rzeki.
Wygrywa ten, kto pierwszy poda moją wersję lub wersję inną, biorącą pod uwagę powyższe punkty. W razie wątpliwości roszczę sobie prawo do podjęcia samodzielnej decyzji, czy daną odpowiedź uznać