? ? ? ZAGADKA ? ? ?
Re: ? ? ? ZAGADKA ? ? ?
Skocznie w Machovie. Niedaleko Błędnych Skał.
"Każdy ma prawo być szczęśliwym na własnych warunkach" - Frank Zappa
tak jest
To teraz ja. Gdzie siedzi sobie te biedne, kosmiczne dziecko?

Oczywiście. Zadajesz.
Ta skała to wierzchołek góry Šeřín w czeskich Karkonoszach, a widok na zdjęciu jest w kierunku Kotelných jám.
Z mojej strony taka zagadka (na razie bez ilustracji). Pewnie wszyscy forumowicze wiedzą, gdzie w Sudetach znajduje się Śnieżka. A kto wie, jaka góra bywała niekiedy nazywana Małą Śnieżką? Dla uściślenia, chodzi o górę po śląskiej stronie Sudetów.
Cicho pod zagadką, więc w ramach podpowiedzi dodam, że ta góra miała jeszcze jedną mało znaną, a intrygującą nazwę - Kupka.
Bystrzejsi jak trochę pogłówkują, to wydedukują, o jaką górę chodzi
Bystrzejsi jak trochę pogłówkują, to wydedukują, o jaką górę chodzi

Coś słabo idzie ta zagadka, albo jest taka trudna, albo nikt już się nie chce bawić.
To może taka podpowiedź: obok siebie mamy tam trzy "kupy", ta jest z nich najmniejsza.
To może taka podpowiedź: obok siebie mamy tam trzy "kupy", ta jest z nich najmniejsza.
Moje pierwsze skojarzenie to Biskupia Kopa, ale kolejna podpowiedź pokazała,że mój trop jest chyba zły.
Makuh - trop całkiem dobry, a skojarzenie mocno uzasadnione pod względem nazewniczym. Tylko góra nie ta 
Góra z zagadki znajduje się o przysłowiowy rzut hornfelsem od "Wielkiej Kupy" (a nawet "Olbrzymiej Kupy")
Teraz już chyba nikt nie będzie miał problemu z właściwą odpowiedzią.

Góra z zagadki znajduje się o przysłowiowy rzut hornfelsem od "Wielkiej Kupy" (a nawet "Olbrzymiej Kupy")

Teraz już chyba nikt nie będzie miał problemu z właściwą odpowiedzią.
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”