Meindl Engadin - ku przestrodze

Buty, plecaki, śpiwory i wszelakie inne takie, co turyście przydatne.
Nuta
podróżnik

Postautor: Nuta » 26-05-2012 20:20

Faktycznie pomyliłem firmę. Zmyliła mnie pisownia, choć 5.11 dla Twojej informacji nie robi tylko odzieży ale i buty.
http://www.511tactical.com/All-Products/Footwear.html

Co do argumentu że nie ma typowej podeszwy w góry będę dalej obstawał przy swoim. Climbing Zone to akurat opcja typowo skałkowa, a jak wiadomo w górach znajdziemy każde możliwe podłoże. Zresztą C.Z. to żadna nowość. Czerpie ze starych sprawdzonych rozwiązań. Nawet w naszych desantach istniała nawet podeszwa mająca z przodu coś będącego namiastką tego rozwiązania. I bardzo dobrze radziła sobie w górach, co osobiście swego czasu sprawdziłem.
Obrazek

Nie chodziło mi o magiczne sznurowadła a jedynie dodatkowe haki ściągające. Jeden na wysokości kostki, drugi nieco wyżej. Tak jak w tym modelu:
http://www.hanzel.pl/?p=productsMore&iP ... &sName=012
Przymierzałem te buty w sklepie w Warszawie (oczywiście korzystając z tej opcji) i faktycznie muszę stwierdzić że noga leży o wiele stabilniej niż w moich MON 928 czy bundeswerkach. Oczywiście nie weryfikowałem tej opinii w terenie. To były moje pierwsze wrażenia ale myślę że sam pomysł jest dobry.
W poprzednich postach natomiast piłem do tego, że widziałem na szlaku ludzi z zupełnie źle zawiązanymi butami i nieumiejętnym wykorzystaniu owych haków ściągających.
O butach pod raki nie będę się wypowiadał bo faktycznie mało takich oglądałem (przynajmniej trekkingowych).

Zdaję sobie sprawę że świat idzie do przodu i technologia wkrada się w różne gałęzie życia. Ale nie znaczy to że trzeba bezmyślnie łapać każdą zajawkę i płacić krocie tylko dlatego, że jakiś cwaniaczek z adidasa ubrał umiejętnie w zgrabne pudełeczko odgrzewane gówienko i wciska je po latach ludziom. W dodatku wszystkie zasługi przypisując sobie. A to że akurat wchłonęli taką czy inną firmę to nic nie znaczy.
Sony wchłonął koncern Konica/ Minolta, ale i tak nie pomogło mu to na skuteczne konkurowanie z Canonem czy Nikonem.

Tak więc nie zamierzam Cię do niczego przekonywać i dalej w spokoju hołduj sobie swoim kosmicznym technologiom. Ja pozostanę przy swoich (a z zasadzie przy ich braku). Ale nie rzucaj od razu błotem w produkty różnych firm tylko dlatego, że Twoim zdaniem brak im hi-endowych rozwiązań i technologi rodem z Matrixa. Zresztą akurat wielu zadowolonych użytkowników butów Hanzel mówi sama za siebie. Moje zdanie jest tu tylko jednym z wielu drzew w lesie.

Na testy w terenie chętnie bym się pisał. Ale moje wizyty w górach są ostatnio niestety rzadsze niż kiedyś, także nie dysponuję tu aż taką swobodą jak jeszcze z 5-6 lat temu. Ale póki co nie odmawiam.

Pozdrawiam

Human
stary wyga

Postautor: Human » 26-05-2012 21:24

Nie no, świetnie. Buty dla wojska są świetnym przykładem butów trekkingowych. Jakby tak było to aktualnie jednym z hitów w obrębie butów taktycznych (kretyńska nazwa, ale funcjonuje) nie byłaby zmilitaryzowana wersja butów Renegade Mid GTX Lowa.

Akurat ta dodatkowa przelotka jest wyrazem wyjątkowej głupoty firmy Hanzel. Toć w śp. Polsporcie Wałbrzych wiedzieli więcej o motoryce stopy. Stopa się w tym miejscu naturalnie zgina i topowi producenci butów (np. La Sportiva) robią w tym miejscu wręcz strefę zginania, a nie wstawiają dodatkową przelotkę.

Użytkowników zadowolonych z firmy Hanzel widziałem jednego, słownie jednego. Taki radosny kabotyn, robiący z siebie pośmiewisko w całym e-świecie turystycznym.

I parę dodatków:

Sony wchłonął koncern Konica/ Minolta, ale i tak nie pomogło mu to na skuteczne konkurowanie z Canonem czy Nikonem.

Ponieważ mam paru znajomych fotografów to śpieszę Cię poinformować, że Nikon używa praktycznie tylko matryc Sony poza topowymi puszkami.

A to że akurat wchłonęli taką czy inną firmę to nic nie znaczy.

To akurat znaczy cholernie dużo, bo to kolejne duże przejęcie przez Adidasa. Najpierw przejęli Salomona, po czym faktycznie zrobili nawet lepsze buty od firmy, która jest wyznacznikiem standardów w segmencie L&F. Teraz dodatkowo zyskali dostęp do gumy stealth.

P.S. Ta podlinkowana przez Ciebie podeszwa nie ma nic wspólnego z podeszwami z C.Z. To po prostu tak ukształtowany bieżnik. Inaczej by się okazało, że dramatyzna podeszwa Vibram Arch Eva też ma CZ. A to dla mnie, jako posiadacza butów z tą podeszwą byłby prawdziwy szok :D