Witam! Chciałbym od tego sezonu zacząć (uczyć się) jeździć na nartach ale nie mam zielonego pojęcia co, jak, kiedy i gdzie? Jako że cześć z Was jeździ na nich maniakalnie to do Was kieruję zapytanie podstawowe a następnie wraz z rozjaśnianiem się wszystkiego w mojej głowie znajdę czas na zadawanie kolejnych pytań. Może zacznę od podstawowego gdyż jak już pisałem nie mam na ten temat zielonego pojęcia - jakie mamy rodzaje nart? Słyszałem coś kiedyś o biegowych, śladowych... i tylko tyle
p.s sorka za płyciznę pytania
Narty - a jak to się je?
- Raubritter
- bardzo stary wyga
Narty - a jak to się je?
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.
- Raubritter
- bardzo stary wyga
- Raubritter
- bardzo stary wyga
kamil756 pisze: bo tak to sie bedzie zasmiecać forum
no ale forum chyba służy do dyskusji, wymiany poglądów, nauki itp.
To mam wejść do sklepu i powiedzieć: poproszę biegówki? - i dlatego też założyłem ten temat Kamilu gdyż jest mi obcy - równie dobrze można wszelkie pytania o Sudetach zadawać w goglach
No ale juz wiem że narty do wyżej opisanego celu to są biegówki... różnią się one czymś między sobą? Są lepsze lub gorsze? Jakie marki polecacie? czym się kierować przy zakupie?
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.
spokojnie, spokojnie, kamil jakiś nerwus jesteś, a zagadnienie nie jest trywialne
jeżeli chcesz po szlakach to narty śladowe i tu w zależności od terenu mogą być mocniejsze biegówki, albo narty typu backcountry (mogą być z krawędzią), a w wysokie góry - skitoury. Wspólną cechą ich wszystkich są wiązania z „wolną” piętą (w skitourach można zablokować na czas zjazdu).
Biegówki są dosyć delikatne i na nieprzygotowanych trasach można je połamać. W zależności od stylu biegania (łyżwa czy klasyk) też się dobiera sprzęt.
jeżeli chcesz po szlakach to narty śladowe i tu w zależności od terenu mogą być mocniejsze biegówki, albo narty typu backcountry (mogą być z krawędzią), a w wysokie góry - skitoury. Wspólną cechą ich wszystkich są wiązania z „wolną” piętą (w skitourach można zablokować na czas zjazdu).
Biegówki są dosyć delikatne i na nieprzygotowanych trasach można je połamać. W zależności od stylu biegania (łyżwa czy klasyk) też się dobiera sprzęt.
- Raubritter
- bardzo stary wyga
A to biegówki w takim razie należą do nart śladowych, dobrze rozumiem? A owe backcountry czym sie różnią od śladówek? Co daje w nich owa krawędź?
Tak dla początkującego w Sudety, co byś polecił Seba?
Tak dla początkującego w Sudety, co byś polecił Seba?
backcountry to też śladówki, są szersze i mocniejsze (ale też cięższe) od typowych biegówek. Na nartach z krawędzią łatwiej wykonuje się skręty i hamowanie. Na początek polecałbym biegówki do klasyka i przygotowane trasy w Jakuszycach (taki sprzęt - buty, narty i kije - można wypożyczyć na miejscu za około 30 pln za dzień). Możesz taż kupić niedrogo używany sprzęt na giełdach czy w komisach (narty ok. 50 pln, kije 50, buty raczej nowe ok 300) tu trzeba trochę wiedzieć co do czego. I wżne, śladówki dobiera się do wagi ciała. Z czasem jak złapiesz bakcyla (gwaratuję) pogmerasz, dowiesz się czego oczekujesz i sam bedziesz wiedział. Na własnych nartach możesz i po lesie i po polach... nie tylko po górach.
Inna bajka to ubiór - na śladówkach produkuje się sporo ciepła, więc raczej oddychające ciuchy.
Inna bajka to ubiór - na śladówkach produkuje się sporo ciepła, więc raczej oddychające ciuchy.
- Raubritter
- bardzo stary wyga
Dzięki Seba! Jestem Twoim dłużnikiem To rozumiem że jak spadnie pierwszy sensowny śnieg to razem wyruszamy przecierać szlaki
P.S takiej jazdy na nartach to rozumiem że można się nauczyć samemu i nie potrzebne są żadne kursy, wystarczy samozaparcie i chęci?
P.P.S śladówki dobiera się do wagi ciała - co przez to rozumiesz? Czyli jak ważę 65 kg to jakie powinienem mieć?
P.S takiej jazdy na nartach to rozumiem że można się nauczyć samemu i nie potrzebne są żadne kursy, wystarczy samozaparcie i chęci?
P.P.S śladówki dobiera się do wagi ciała - co przez to rozumiesz? Czyli jak ważę 65 kg to jakie powinienem mieć?
Co do kursów, to nie są obowiązkowe, ale...
masz do wyboru styl klasyczny i łyżwę, każdy z nich ma kilka rodzajów kroków (na tę chwilę - nieważne). Opanowanie podstaw klasycznego nie zajmie długiego czasu. Możesz podpatrywać np. filmy z zawodów . Szersze informacje znajdziesz np. na www.biegowki.pl
Ad. 2 - biegówki / śladówki dobierasz do wagi ciała - chodzi o ich elastyczność. Najprostszy sposób, to tzw. test kartki papieru - gdy staniesz na narcie, powinieneś spod narty (na wysokości stopy) móc bez problemu wyciągnąć kartkę papieru. Poszperaj na biegowki.pl - to naprawdę kopalnia wiedzy .
I szykuj się do Jakuszyc .
masz do wyboru styl klasyczny i łyżwę, każdy z nich ma kilka rodzajów kroków (na tę chwilę - nieważne). Opanowanie podstaw klasycznego nie zajmie długiego czasu. Możesz podpatrywać np. filmy z zawodów . Szersze informacje znajdziesz np. na www.biegowki.pl
Ad. 2 - biegówki / śladówki dobierasz do wagi ciała - chodzi o ich elastyczność. Najprostszy sposób, to tzw. test kartki papieru - gdy staniesz na narcie, powinieneś spod narty (na wysokości stopy) móc bez problemu wyciągnąć kartkę papieru. Poszperaj na biegowki.pl - to naprawdę kopalnia wiedzy .
I szykuj się do Jakuszyc .
Raubritter pisze:P.S takiej jazdy na nartach to rozumiem że można się nauczyć samemu i nie potrzebne są żadne kursy, wystarczy samozaparcie i chęci?
podpatrzysz na trasach i nie bój się upadków
Raubritter pisze:P.P.S śladówki dobiera się do wagi ciała - co przez to rozumiesz? Czyli jak ważę 65 kg to jakie powinienem mieć?
jak stoisz na obu nartach to środek nart ma być uniesiony na tyle, aby można było przsunąć pod nimi kartkę papieru. A jak staniesz na jednej to środek musi być dobrz dociśnięty do podłoża (chodzi o możliwość odbicia się podczas biegu)