A może by tak zrobić zestawienie noclegów?

Gdzie spać? Za ile? Co można polecić, a co raczej nie.
Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

A może by tak zrobić zestawienie noclegów?

Postautor: Apollo » 15-04-2008 22:34

JW.
Z podziałem na poszczególne pasma czy też jeszcze mniejsze jednostki - i ocenami wyrażonymi w gwiazdkach.
Takie zestawienie noclegów na zasadzie:
kto był - ten głosuje, przy czym proponowałbym posty sprowadzić jedynie do podania danych teleadresowych, oceny jakości, podania przedziału cenowego + ewentualnie uwag.
NP:
[Karkonosze]
kategoria: schronisko
nazwa: ....
telefon, email:
cena za nocleg: ** (1 os.: ..., 2 os.:...)
ogólna ocena: ***
uwagi: .....

O ile dostęp do infa o schroniskach jest w miarę prosty, o tyle z agroturystyką, kwaterami itp. bywa już nieco gorzej. Dodawanie ocen ułatwiłoby wybór.

Co o tym myślicie?

Moglibyśmy zakładać nowe wątki na poszczególne grupy górskie lub ich części, np.:
[Karkonosze Zach.]
[Góry Izerskie] itd., zaś posty o poszczególnych noclegach wpisywać w odpowiednie wątki.

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 16-04-2008 12:50

Super. Też kiedyś myślałem o takim temacie, ale głównie chodziło mi o schroniska. Rozszerzenie tego również na agroturystykę to dobra myśl!

Kto pierwszy?
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
wlkp
Moderator

Postautor: wlkp » 16-04-2008 19:41

Świetny pomysł. To kto zaczyna pierwszy?
A jak by miała wyglądać ta ogólna ocena, jakaś skala punktowa?
W sumie to ta ocena może być bardzo nieobiektywna. Może się zdarzyć np. że miejsce niewiele się różniące od chlewa ktoś nazwie "klimatycznym" i co z tego będzie wynikać?

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 17-04-2008 08:41

będzie wynikać z niego, że jest klimatyczne. ktoś, kto woli wyższy standart, ale nie klimatyczny, poszuka sobie innego noclegu
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 17-04-2008 09:23

Spokojnie, wszystko wyjdzie w praniu. Proponuję podawać na bieżąco, zaraz po powrocie z danego noclegu. Ja np nie pamiętam takich szczegółów jak ceny będzie przez nas opisana w tym dziale dwa, a nawet trzy razy w roku, to dobrze. Poznamy opinię różnych ludzi na temat jednego obiektu, a także będziemy znać najbardziej aktualne ceny.
Co więcej. Poza tym proponuję uwzględniać również obiekty poza sudeckie. Kochamy przecież wszystkie góry.
Postaram się niedłługo opisać obiekty w Beskidzie Niski, w których spałem w lutym
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 18-04-2008 18:09

Satan pisze:Spokojnie, wszystko wyjdzie w praniu.

No właśnie.
Mimo wszystko proponowałbym zastanowienie się nad formą.
Proponuję następujące rozwiązanie:
- dla każdego pasma górskiego tworzymy nowy wątek (temat) dyskusji na forum;
- do tego wątku wpisujemy noclegi wg wzoru Pudelka.

Co Wy na to?

Awatar użytkownika
wlkp
Moderator

Postautor: wlkp » 18-04-2008 18:58

Właśnie zacząłem chyba tak jak chciałeś, a wpisy Pudelka możesz przenieś do nowo utworzonych wątków.

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Re: A może by tak zrobić zestawienie noclegów?

Postautor: mariomar » 18-04-2008 19:40

apollo pisze:O ile dostęp do infa o schroniskach jest w miarę prosty, o tyle z agroturystyką, kwaterami itp. bywa już nieco gorzej. Dodawanie ocen ułatwiłoby wybór.

A ktoś tu ostatnio się ze mnie i z mojej wygodnickiej agroturystyki śmiał. :roll:
Jestem Starym Wygą, jestem Starym Wygą...

Nawet GPSu górnolotna myśl techniczna,
nie zastąpi wrażeń, jakie daje Ci ZWYKŁA MAPA TOPOGRAFICZNA!!!

Dobrze, że w górach są szosy - przynajmniej wszędzie można dojechać samochodem...

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Re: A może by tak zrobić zestawienie noclegów?

Postautor: Lech » 18-04-2008 19:47

mariomar pisze:A ktoś tu ostatnio się ze mnie i z mojej wygodnickiej agroturystyki śmiał.
Ja bym nie śmiał się śmiać. Tym bardziej, że w najbliższych dniach wolnych czeka mnie praca związana z agro, w związku z czym nie będzie czasu na turystykę... niestety.
Obrazek

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 18-04-2008 21:03

Może wydzielić i przykleić w temacie "Noclegi" podtematy poszczególnych pasm górskich? Poniżej, http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=1276 Wlkp wręcz wzorcowo opisał Strużnicę. Jeżeli nikt się przez jakiś czas nie dopisze, to Rudawy spadną coraz niżej i mogą zostać nie zauważone. Z jakiś czas powstanie nowy temat, dotyczący Rudaw itd...I tak na marginesie, powinniśmy brać przykład z Wlkpa. Suche fakty i ocena nie pozostawiająca wątpliwości, czy klimatyczny to znaczy, że nie trzeba się myć bo nie ma gdzie, czy nie trzeba bo masz osobny pokój

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 19-04-2008 06:36

wirek pisze:Jeżeli nikt się przez jakiś czas nie dopisze, to Rudawy spadną coraz niżej i mogą zostać nie zauważone.

Myślałem, żeby zainteresować tematem Adama - by przykleił wątki noclegowe (nie będą wtedy spadać).

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 29-04-2008 16:12

ja mam jeszcze propozycje, aby tematy zbiorcze odnośnie noclegów jakoś wyróżnić - najlepiej jakimś odznaczeniem, żeby nie spadały i od razu byłoby widać co jest grane (np. [Zestawienie] w tytule). proste i przejrzyście. przy okazji dodam kilka pozycji
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Wróć do „Noclegi”