schronisko pod łabskim szczytem

Gdzie spać? Za ile? Co można polecić, a co raczej nie.
Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 22-01-2009 11:56

WILK70 pisze:... ponieważ NIGDY OSOBISCIE NIE ZROBIŁEM W TYM SCHRONISKU NICZEGO CO ZASŁUGIWAŁO BY NA TO , ŻE ZOSTAŁEM WYWALONY...

...a nawet nie wpuszczony do schroniska! Dla mnie to skandal. Schronisko, to schronisko i przede wszystkim schronisko.

Jeżeli ktoś jest pijusem bez zahamowań po alkoholu, to ściągać należności za szkody nawet sądownie, jak najbardziej, ale jak można kogoś nie wpuścić do schroniska. :?:
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 22-01-2009 17:55

dokładnie. nie znalazłem w regulaminie PTTK ani nawet w ogólnych przepisach odnośnie turystyki niczego o odpowiedzialności zbiorowej. ja bym właśnie napisał do PTTK, bo być może owa pani nie zna przepisów, a to kiedyś może się skończyć gorzej niż tylko narzekaniem
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 22-01-2009 18:03

No wyobraźcie sobie że po całonocnym marszu w trudnych warunkach u kresu sił dochodzisz do schroniska a tam mówią Ci że Cię nie wpuszczą... to przeczy samej nazwie schronisko, paranoja jakaś. Może dlatego ja do tej pory baaardzo rzadko rezerwuje noclegi w schroniskach i jak już to robię to zimą :roll:
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 22-01-2009 18:16

a na trzy moje rezerwacje w schroniska to 1) z jedną nie było problemów, 2) zarezerwowali 2 miejsca a nie 3 (Hala Szrenicka), 3) rezerwacja gdzieś zaginęła, dobrze, że miałem wydruk z maila (Svycarna).

tak więc chyba wolę nie rezerwować :D
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 26-01-2009 17:44

mnie to sie wogole w glowie nie miesci zeby schronisko wyrzucilo za drzwi turyste ktory przyszedl wieczorem, po zmroku i to w styczniu!! nie byla to tez przejrzysta ksiezycowa noc... widocznosc to byla na 3-4 tyczki.. tyle bylo widac we mgle za jasnosci na grzbiecie... po zmroku pewnie gorzej, bo mgla niezle rozprasza swiatlo latarki... dobrze ze wojtek i michal mieli sile isc dalej..ale co by bylo gdyby juz nie dali rady? z łabskiego na szrenice moze jest blisko ale latem, a zima we mgle dla zmeczonych ludzi to duzy kawalek.. troche przykro zamarznac pod drzwiami schroniska...

poza tym wyrzucajac turyste za drzwi wieczorem nie ma nikt pewnosci ze inne schronisko go przyjmie.. w nastepnym mogli uslyszec ta sama odpowiedz..

faktycznie... z dwojga zlego juz lepiej uslyszec "spier***" przez telefon..nie mile ale przynajmniej zyciu nie zagraza..

rozmawialam w niedziele z pania na łabskim..musialam ja obejrzec na wlasne oczy.. potwierdzila kategorycznie ze brak miejsc to brak miejsc i na podloge sie nie przyjmuje (ale juz kulturalnym jezykiem, gadalo sie z nia normalnie), swoja teorie popierala tym ze ze schroniska jest blisko do szklarskiej i zawsze jak nie miejsc mozna tam zejsc... tylko co dalej w szklarskiej w zimowa noc?? juz to widze jak jakis pensjonacik udziela noclegu zmarznietemu osobnikowi z plecakiem o godzinie pierwszej czy drugiej w nocy

Awatar użytkownika
WILK70
podróżnik

Postautor: WILK70 » 30-01-2009 09:57

I to też jest dziwne ,bo zawsze można tam było się przekimać nawet na podłodze ,nie wiem co się dzieje w tym kraju, już nawet w schroniskach człowiek nie może się czuć bezpiecznie,
Trzeba liczyć wyłącznie na swoje umiejętności przetrwania i nosić namiot ,albo w najgorszym wypadku zrobić szałas. Bo w tych czasach, gdzie wszystko staje się komercyjne, i nie idzie zgodnie swoim duchem , tylko pędzi w jakimś dziwnym wariackim kierunku człowiek musi polegać wyłącznie na sobie... z drugiej strony do wszystkiego dokłada się Państwo , które stwarza całą masę kretyńskich przepisów , nie pozwalających np. spać w schronisku na podłodze. No nie wiem , można debatować i debatować. Życzmy sobie nawzajem, żeby nie doszło do tego, że w schroniskach nie pootwierają kiedyś drogich restauracji, albo fastfoodów znanej amerykańskiej firmy, może jak miną te dość dziwne czasy, wszystko wróci do normy. Ja przynajmniej w to wierze, inaczej będę omijał schroniska tak jak omijam pensjonaty itp. Zawsze jest jeszcze LAS, który zawsze mnie przyjmie i nie powie Spier....:)
Pozdrawiam
Żyj tak, aby strach przed śmiercią nigdy nie zagościł w twoim sercu. Nie martw się o cudzą wiarę; szanuj poglądy innych i żądaj aby szanowano twoje...
Tecumseh, Przywódca Narodu Szawanezów

http://picasaweb.google.com/szalonywilk1

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 30-01-2009 11:29

WILK70 pisze:Zawsze jest jeszcze LAS, który zawsze mnie przyjmie i nie powie Spier....:)

Masz na myśli ten hotel w Szklarskiej Porębie? Faktycznie, takiego słownictwa tam nie słyszałem :D.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 30-01-2009 12:46

buba1 pisze:swoja teorie popierala tym ze ze schroniska jest blisko do szklarskiej i zawsze jak nie miejsc mozna tam zejsc... tylko co dalej w szklarskiej w zimowa noc?? juz to widze jak jakis pensjonacik udziela noclegu zmarznietemu osobnikowi z plecakiem o godzinie pierwszej czy drugiej w nocy

widzę, że pani nie czytała regulaminu, który ją obowiązuje. tam pisze wyraźnie "przed zmrokiem", a więc po jego zapadnięciu nawet gdyby miasto było niedaleko to noclegów powinna udzielać, tym bardziej, że nie Karkonosze to nie są góry niskie i najbezpieczniejsze w Sudetach. no chyba, że baba tak gada, żeby odstraszyć "nawiedzonych", którzy nie chcą rezerwować, a w razie awaryjnej sytuacji przyjmie (podobnie jak robiła w weekend majowy Hala Szrenicka, która niby pisała, że nie przyjmie, a na glebie spało ze 100 osób!).

a tak na marginesie to ten regulamin PTTK jest ogólnie do niczego w tej kwestii "bezpiecznego dotarcia". co z tego, że zdołam zimą dotrzeć np. na dworzec PKP, który będzie zamknięty, albo do wioski, gdzie co najwyżej mnie psy pogryzą? widać że Łabskie chyba będzie kolejnym obiektem, które znajdzie się na liście "nieodwiedzanych". ciekawe czy Odrodzenie przyjmuje na glebe?

Awatar użytkownika
WILK70
podróżnik

Postautor: WILK70 » 30-01-2009 15:25

No i przepisy sobie, życie sobie...jak jest na Odrodzeniu to nie wiem, ale na pewno na podłogę przyjmują w Samotni, pomimo ,że Strzecha jest blisko i ma więcej miejsc noclegowych.
Nie raz byłem w Samotni która pękała w szwach ,ale nigdy nikt mi tam nie powiedział żebym sobie poszedł szukać noclegu gdzieś indziej...widocznie jest to indywidualne podejście, każdego z opiekunów tych schronisk. Słyszałem jednak, że nasze kochane Sudety mają niezbyt pochlebną opinię na temat schronisk, ogólnie brud smród ,albo hotele. Gdzie turysta z własnym jedzeniem czy piciem nie jest mile widziany. Osobiście myślę sobie , najwięcej zależy od tego kto tym obiektem się opiekuje, te osoby tworzą te miejsca i to od nich zależy czy chce się do nich wracać ,czy nie. Ważne jest by każdy kto ma plecak, mały duży , torebkę czy górskie buciory czy trampki, mógł przyjść , odpocząć, przekimać, czy zjeść swoje kanapki, bez znoszenia krzywej miny gospodarza...bez obawy ,że zostanie odesłany z kwitkiem. Ja na całe szczęście na każdy wyjazd przygotowuje się tak by mieć schronisko we własnym plecaku.:)
Żyj tak, aby strach przed śmiercią nigdy nie zagościł w twoim sercu. Nie martw się o cudzą wiarę; szanuj poglądy innych i żądaj aby szanowano twoje...

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 30-01-2009 15:28

WILK70 pisze:Słyszałem jednak, że nasze kochane Sudety mają niezbyt pochlebną opinię na temat schronisk, ogólnie brud smród ,albo hotele.

nie wywołuj wilka z lasu... :lol: bo zaraz się zacznie znany temat :wink:

Awatar użytkownika
WILK70
podróżnik

Postautor: WILK70 » 30-01-2009 17:45

nie wywołuj wilka z lasu... :lol: bo zaraz się zacznie znany temat :wink:[/quote]

hele ok.:) nie wywołuje, tak żeby uciec trochę od narzekania, i zmienić temat to powiem wam, że mimo wszystko Sudety ukochałem sobie najbardziej:) byłem już w rożnych Górach, no może za wyjątkiem Bieszczad, które mam nadzieje w końcu odwiedzę, ale Sudety to jest to:).
Na ten rok planuje zrealizować odwieczne pragnienie i przejść od Śnieżnika do Śnieżki:) tylko niech się trochę cieplej zrobi:) bo wtedy można sobie na trawce poleżeć:) ale to już chyba trzeba będzie nowy temat założyć:)
tymczasem pozdrawiam i życzę Wszystkim miłego weekendu:)
PS.
wyrwał bym się gdzieś tylko kasy brak:) ehhhh

Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Postautor: Ariel Ciechański » 15-06-2009 09:47

buba1 pisze:rozmawialam w niedziele z pania na łabskim..musialam ja obejrzec na wlasne oczy.. potwierdzila kategorycznie ze brak miejsc to brak miejsc i na podloge sie nie przyjmuje (ale juz kulturalnym jezykiem, gadalo sie z nia normalnie), swoja teorie popierala tym ze ze schroniska jest blisko do szklarskiej i zawsze jak nie miejsc mozna tam zejsc...

No to odświeżę troszkę temat ;-) Nocowałem pod Łabskim z soboty na niedzielę. Pani Elżbieta tryskała dobrym humorem, chociaż przez schronisko przewalał się dziki tłum. Co do gleby, to osoby nocujące w schronisku dłużej mówiły, że w czasie długiego weekendu widziały osoby nocujące "na glebie". Tak więc chyba da się... Choć braku entuzjazmu do tej formy noclegu u pani Eli się nie dziwie - świetlicę do od zaplecza sanitarnego oddziela jadalnia z bufetem, którego nie ma jak zabezpieczyć. A ludzie wiadomo jacy są.

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 15-06-2009 12:36

Ariel Ciechański pisze:A ludzie wiadomo jacy są.

Pijacy i złodzieje. "Bo każdy pijak to złodziej !" :D
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 15-06-2009 21:20

voi-vod pisze:

i najlepiej nie ryzykowac i od razu poszczuc psem dla nauki ;)

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 15-06-2009 21:30

buba1 pisze:
voi-vod pisze:

i najlepiej nie ryzykowac i od razu poszczuc psem dla nauki ;)

A pod Łabskim oprócz psa mają ( mieli ?)jeszcze chyba konia, który czasem patrzy nieprzyjaźnie.

Wróć do „Noclegi”