baniak pisze:Jeszcze przydałby się temacik Ukraiński ale z tym to do buby
A nasza Buba jutro ma zamiar wrócić z Ukrainy więc pewno niebawem kolejna zachwycająca fotorelacja...
baniak pisze:...
Wychowałem się i mieszkam na pograniczu...
Pudelek pisze:...na szczęście też lubi sobie wypić i nie traktuje alkoholu jako przyczyny wszelkiego nieszczęścia - jest on tam jeszcze bardziej powszechny niż w Polsce, bo kupić go idzie właściwie wszędzie, od stacji kolejowych zaczynając. Więc jeśli mówimy o wyższym poziomie to zacząłbym od tego
tomaszll pisze:Pudelek pisze:...na szczęście też lubi sobie wypić i nie traktuje alkoholu jako przyczyny wszelkiego nieszczęścia - jest on tam jeszcze bardziej powszechny niż w Polsce, bo kupić go idzie właściwie wszędzie, od stacji kolejowych zaczynając. Więc jeśli mówimy o wyższym poziomie to zacząłbym od tego
Tutaj masz rację. Alkoholu w Czechach zatrzęsienie i nasi sąsiedzi jakoś potrafią sobie kulturalnie wypić. W weekend byłem w sympatycznym miasteczku w Vidnavie. Nikt nie chleje na rynku, pod sklepem, nie sika do bram w kamienicy. Kto chce się napić robi to bardzo kulturalnie w klimatycznych knajpkach lub w domu. Po prostu inny świat.
W Kotlinie Kłodzkiej nie ma jakiś dodatkowych zajęć w szkołach podstawowych z języka czeskiego tak aby znać język sąsiada na minimalnym poziomie.
Pudelek pisze:...
no, akurat Czechów pijących "na ulicy" widziałem nie jednych, ale to żaden wyróżnik,
Pudelek pisze:a po drugiej stronie są zajęcia z polskiego dla Czechów? po za tym dlaczego takie zajęcia miałyby być w podstawówkach, po co małe dzieci obciążać dodatkowym językiem. Gimnazjum, albo jeszcze lepiej szkoła średnia, kiedy uczniowie sami by chcieli pójść - ok, ale podstawówka to moim zdaniem przesada. sam chciałem iść na kurs czeskiego w Opolu w tym roku, ale nie wydoliłem finansowo.
tomaszll pisze:Pudelek pisze:...
no, akurat Czechów pijących "na ulicy" widziałem nie jednych, ale to żaden wyróżnik,
Też widziałem ale to była rzadkość. W Polsce
w małych miasteczkach jest nagminne zjawisko picia pod sklepem.
Pudelek pisze:
Chociaż z drugiej strony w informacji turystycznej w Jeseniku
bardzo dobrze mówią po polsku i nie tylko tam znają polski.
Sporo jest folderów po polsku, napisów i informacji w górach, język polski występuje na stronach internetowych związanych z turystyką.
tomaszll pisze: Alkoholu w Czechach zatrzęsienie i nasi sąsiedzi jakoś potrafią sobie kulturalnie wypić. W weekend byłem w sympatycznym miasteczku w Vidnavie. Nikt nie chleje na rynku, pod sklepem, nie sika do bram w kamienicy. Kto chce się napić robi to bardzo kulturalnie w klimatycznych knajpkach lub w domu. Po prostu inny świat.
tomaszll pisze:baniak pisze:...
Czy mam przez to rozumieć, że znasz dobrze sąsiada? Według mnie nie.
Przez lata to pogranicze było zamknięte dla swobodnej wymiany ludzi.
Zobacz granicę otworzono tak naprawdę po 1989. A Kiedy można było swobodnie pójść najbliższą trasą turystyczną ze Stronia Śląskiego w sąsiednie góry? Kiedy można było pojechać samochodem przez Płoszczynę do Starego Mesta, czy do Javornika przez Travną?
Sporo czasu minęło.
A obecnie nie ma żadnej komunikacji publicznej na trasie Lądek Javornik czy na trasie Stronie Śląskie Stare Mesto-chociaż ruch samochodowy nawet spory. W Kotlinie Kłodzkiej nie ma jakiś dodatkowych zajęć w szkołach podstawowych z języka czeskiego tak aby znać język sąsiada na minimalnym poziomie.
Czytając strategię rozwoju Kotliny Kłodzkiej mam wrażenie, że istnieje nadal mimo Schengen granica.
cezaryol pisze:Inna sprawa, że w polskiej prasie informacje o awanturujących się pijakach nie sa zamieszczane i może to powoduje taki kontrast.
cezaryol pisze:... Osobiście darzę ogromną sympatią tamten kraj, ale twierdznie, że te sprawy o których piszesz Tomaszu, to ich idealizowanie. A to po prostu nieprawda.
baniak pisze:tomaszll pisze:baniak pisze:...
Czy mam przez to rozumieć, że znasz dobrze sąsiada? Według mnie nie.
Przez lata to pogranicze było zamknięte dla swobodnej wymiany ludzi.
Zobacz granicę otworzono tak naprawdę po 1989. A Kiedy można było swobodnie pójść najbliższą trasą turystyczną ze Stronia Śląskiego w sąsiednie góry? Kiedy można było pojechać samochodem przez Płoszczynę do Starego Mesta, czy do Javornika przez Travną?
Sporo czasu minęło.
A obecnie nie ma żadnej komunikacji publicznej na trasie Lądek Javornik czy na trasie Stronie Śląskie Stare Mesto-chociaż ruch samochodowy nawet spory. W Kotlinie Kłodzkiej nie ma jakiś dodatkowych zajęć w szkołach podstawowych z języka czeskiego tak aby znać język sąsiada na minimalnym poziomie.
Czytając strategię rozwoju Kotliny Kłodzkiej mam wrażenie, że istnieje nadal mimo Schengen granica.
Nic dodać nic ująć Poprostu- Czeska masakra piłą motorową![]()
A może tak napisać do Czeskiego Parlamentu żeby to naszego Tomaszka jakimś orderem odarowali,bo On taki zatroskany i oddany sąsiadom z południa...
Potrzeba sklecić list intencyjny do Pragi i myśle,że dużo forumowiczów podpisze się pod nim,ażeby z Tomasza zrobili na Tomaśkai wywieżiem Go za Góre,bo tam lepiej,czyściej i ludzie mądrzejsi,a może i ładniejsi itp...
![]()
![]()