? ? ? ZAGADKA ? ? ?
Podobne cuda są w Lazne Jesenik, ale takiego pomnika tam jeszcze nie widziałem.
Jestem Starym Wygą, jestem Starym Wygą...
Nawet GPSu górnolotna myśl techniczna,
nie zastąpi wrażeń, jakie daje Ci ZWYKŁA MAPA TOPOGRAFICZNA!!!
Dobrze, że w górach są szosy - przynajmniej wszędzie można dojechać samochodem...
Nawet GPSu górnolotna myśl techniczna,
nie zastąpi wrażeń, jakie daje Ci ZWYKŁA MAPA TOPOGRAFICZNA!!!
Dobrze, że w górach są szosy - przynajmniej wszędzie można dojechać samochodem...
skiboy, może jakaś podpowiedź abo co...
(bo zagadka zapadła na sen zimowy)
Oko wszystko widzi
W góry, w góry miły bracie!
Tam przygoda czeka na Cię!
http://www.picasaweb.google.pl/tomuch.be
W góry, w góry miły bracie!
Tam przygoda czeka na Cię!
http://www.picasaweb.google.pl/tomuch.be
Coś mi się zdaje że nikt tam nie chodził więc odpowiem.Pomnik znajduje się na czerwonym szlaku pomiędzy Mezimesti a Vernerowicami,ale co przedstawia nie mam pojęcia pomimo poszukiwań w sieci.Na stronie Vernerowic jest tylko zdjęcie tego pomnika ale żadnej informacji o nim samym.Pomnik stoi na na górce na skraju lasu przed Vernerowicami.Pozdrawiam.tomuch pisze:skiboy, może jakaś podpowiedź abo co...(bo zagadka zapadła na sen zimowy)
- Lech
- bardzo stary wyga
A może to jest památník věnovaný obětem národnostních sporů na Broumovsku?skiboy pisze:Coś mi się zdaje że nikt tam nie chodził więc odpowiem.Pomnik znajduje się na czerwonym szlaku pomiędzy Mezimesti a Vernerowicami,ale co przedstawia nie mam pojęcia pomimo poszukiwań w sieci.Na stronie Vernerowic jest tylko zdjęcie tego pomnika ale żadnej informacji o nim samym.Pomnik stoi na na górce na skraju lasu przed Vernerowicami.Pozdrawiam.tomuch pisze:skiboy, może jakaś podpowiedź abo co... ;) (bo zagadka zapadła na sen zimowy)

- Lech
- bardzo stary wyga
Od przyjaciela z Czech otrzymalem taką oto odpowiedź na pytanie o zagadkowy pomnik
fota pochodzi ze strony => http://www.turistika.cz/foto-video/2191 ... mesti.html
Ja wszystko rozumiem, inni chyba też. Jest to więc pomnik zwany "Słoneczna Brama", odsłonięty 4 września 2009 roku w przedzień jubileuszu 600 lecia powstania Meziměstí, wykonany w duchu dzieł Azteków i Inków. Teraz już bez trudu znalazłem strony z informacjami o tym obiekcie, m.in. z fotografiami.Dobrý den, podařilo se mi získat informaci přímo od paní starostky obce Meziměstí. Doufám, že bude pro Vás srozumitelná.
Památník byl slavnostně odhaleno v předvečer oslav 600. výročí vzniku Meziměstí v pátek 4. září 2009. Jmenuje Sluneční brána. Je zhotoveno v duchu děl Aztéků a Inků, nachází se na místě, odkud je vidět ke kostelům ve Vernéřovicích a ve Vižňově. Sama Sluneční brána má ve svém středu určité otvory, které v den rovnodennosti ve 12 hodin, pokud svítí slunce, prozáří celý vnitřek sochy.
Omlouvám se, že nejsem schopen Vám tuto odpověď přetlumočit do polštiny, věřím, že přesto bude aspoň trochu srozumitelná.
fota pochodzi ze strony => http://www.turistika.cz/foto-video/2191 ... mesti.html

A ja wczoraj znowu grzebałem w sieci i nic nie znalazłem.Dziękuję za informację i pozdrawiam.Okazuje się że byłem tam miesiąc po postawieniu pomnika ,dlatego nie dziwię się że nikt z forumowiczów wcześniej go nie znał.Zresztą o tej porze roku to szlaki mniej popularne wyludniają się.W ten dzień kiedy natknąłem się na ten pomnik przeszedłem ok.40 km zielonym szlakiem granicznym i szlakami przygranicznymi i żadnego łazika po drodze nie spotkałem.
- Lech
- bardzo stary wyga
Bardzo kiepskie, za ciemne zdjęcie (zupełnie nie widać szczegółów w cieniach). Po zarysach wyglada mi na kościół w Zieleńcu, ale mogę się mylić. Poza tym jest tu podobno taki zwyczaj, że ten co zadał zagadkę wskazuje poprawną odpowiedź, a kolejną zagadkę zadaje ten, co ją odgadł.Migawka pisze:Coś łatwego na rozruch, bo nam zagadka zamiera... co to za miejsce ? ]

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”