Nordic Walking

Buty, plecaki, śpiwory i wszelakie inne takie, co turyście przydatne.

Nordic Walking:

jestem fanem (fanką) i z kijkami chodzę nawet po bułki co rano
3
14%
próbowałem (łam), ale to nie dla mnie
0
Brak głosów
mam zamiar w najbliższym czasie spróbować
8
36%
nie próbowałem i nie zamierzam - to nie dla mnie
11
50%

Liczba głosów: 22

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Nordic Walking

Postautor: Apollo » 09-10-2006 23:26

Interesuje mnie Wasze podejście do tematu Nordic Walking - czy uważacie to za kolejną nowinkę z Zachodu niewartą większej uwagi (cóś jakby gadżeciarstwo), czy też chętnie używacie kijków do chodzenia?

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 10-10-2006 06:18

Ankieta trochę ogranicza możliwości oceny. Najbliższy byłem porównaniu do szpanerstwa, chociaż tak ostro nordic walkingu nie oceniam. Jestem może trochę już skażony bieganiem długodystansowym i bieganie z kijkami to dla mnie sposób zapewnienia ruchu powietrza pod pachami i nic więcej. Zdarza mi się bywać służbowo w okolicach Kolonii - takie leśno-pagórkowate tereny na kształt Wzgórz Niemczańsko-Strzelińskich. Obserwuję wtedy w weekendy całe tabuny (raz widziałem co najmniej 60 osób - średnia wieku 65 lat, średnia waga 80 kg przy wzroście 170 cm) Niemców, którzy dreptali po leśnych ścieżkach, a kijki wisiały im u nadgarstków, pełniąc rolę obciążników i nic więcej. Niezaprzeczalnym plusem jest to, że N-W wyciąga ludzi z domów w plener. Koledzy - biegacze, którzy tego próbowali nie stwierdzili żadnego zbawiennego wpływu kijków na stawy skokowe czy kolanowe w płaskim terenie.

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 10-10-2006 07:55

wirek pisze:Ankieta trochę ogranicza możliwości oceny.

Trochę mnie poniosło ;).
Generalnie chodziło mi o to, żeby dać - mimo wszystko - jak najmniej opcji wyboru, za to z możliwością uzewnętrznienia się w postach.
W ostatniej opcji (tym "szpanerstwie") powinny się zmieścić również głosy osób neutralnie nastawionych do NW, tzn. takich, które pozostają zupełnie obojętne.
Dzienx za Twój głos!