zarzuty do map turystycznych Sudetów

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Kali_77
podróżnik

zarzuty do map turystycznych Sudetów

Postautor: Kali_77 » 19-06-2010 13:34

piszę pracę o mapach turystycznych i interesowały by mnie wasze zastrzeżenia do polskich turystycznych map terenu Sudetów. Nie chodzi mi tu a wytykanie konkretny błędów w oznaczeniu dróg, szlaków czy innych miejsc a o takie ogólne zastrzeżenia, moje są takie:
- brak jednolitości znaków kartograficznych. Każde wydawnictwo używa przez siebie opracowany system znaków, co powoduje, że turyści biorąc mapy różnych wydawnictw muszą się każdorazowo na nowo „uczyć” legendy,
- brak wystarczającej aktualizacji sieci ścieżek na obszarach mniej popularnych, znaczone są ścieżki, występujące na mapach podkładowych,
- używanie starych nieaktualnych map podkładowych. Wydawnictwa tłumaczą to zbyt wysokim kosztem adaptacji nowej mapy topograficznej na podkład dla mapy turystycznej, a do tego cena takich nowych map topograficznych oferowanych przez GUGiK jest wielokrotnie wyższa niż pozyskanie map starych i stworzenie własnego podkład. Taki własny podkład charakteryzuje jednak znacznie niższy poziom dokładności oraz bogactwa treści,
- brak informacji o ścieżkach, drogach leśnych nowo zbudowanych czy wyremontowanych, co często za sobą niesie zmianę kategorii drogi.
- tworzenie map sąsiednich obszarów w różnych skalach, przez co nie ma możliwości łączenia map turystycznych w terenie

z niecierpliwością czekam na waszse propozycje :)

Awatar użytkownika
fiaa
podróżnik

Postautor: fiaa » 19-06-2010 22:16

Zachęcony, wyrażam oburzenie, że:
- nie można nigdzie nabyć mapy obejmujacych Karkonosze łącznie z Grzbietem Lasockim.
- nektórych mapach wydawnictwa Plan (Góry Izerskie) nie ma podanych ani czasów przejść, ani odległości na szlakach.
Modlitwa - modlitwą
a tu trzeba brzytwą
albo jeszcze gorzej
sprężynowym nożem

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 20-06-2010 00:03

to fakt, najbardziej mnie wkurza brak czasów przejść na niektórych mapach... ale na czeskich nie ma ich w sumie nigdzie.

a co do pozostałych zarzutów... do wszystkiego się idzie przyzwyczaić (czytanie legendy nie jest tak trudne, jak by się wydawało), trudno też oczekiwać żeby góry różnej powierzchni były prezentowane w tej samej podziałce. Myślę, że podstawowym problemem jest brak aktualnej sytuacji w terenie (ścieżki, zmiany szlaków itp.) - od mapy oczekuję dokładności i aktualności głównie.
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/