Za dwa tygodnie rusza schronisko w Lubachowie

Gdzie spać? Za ile? Co można polecić, a co raczej nie.
Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Za dwa tygodnie rusza schronisko w Lubachowie

Postautor: rafhak » 17-01-2011 16:25

za http://www.naszesudety.pl

Szkolne Schronisko Młodzieżowe w Lubachowie przyjmie pierwszych turystów we wtorek, 1 lutego. Na gości czeka nowoczesny obiekt: 49 miejsc noclegowych z pełnym węzłem sanitarnym, bezprzewodowy dostęp do internetu oraz sala konferencyjno–szkoleniowa na ok. 50 osób, wyposażona w sprzęt do prezentacji multimedialnych.
Schronisko w Lubachowie powstało w budynku po szkole podstawowej. Oprócz bazy noclegowej obiekt posiada 2 oddzielne stołówki z możliwością przygotowania posiłków na 50 osób, pracownię na 10 stanowisk komputerowych, a łączna powierzchnia użytkowa obiektu wynosi ponad 905 m kw. Schronisko jest dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. Przygotowano miejsca parkingowe.
- Na zmianę użytkowania budynku po byłej szkole podstawowej na schronisko młodzieżowe gmina Świdnica otrzymała 1,76 mln zł dofinansowania z Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Dolnośląskiego na lata 2007-2013 (RPO WD) – mówi Janusz Waligóra, rzecznik prasowy gminy.
- Już teraz mogę zapewnić, że jednymi z pierwszych, którzy skorzystają z nowoczesnego obiektu będą dzieci z gminy Świdnica, uczestnicy zimowego wypoczynku w ramach świetlic środowiskowych – mówi z kolei Teresa Mazurek, wójt gminy Świdnica.
Dzieci i młodzież za pierwszą noc w schronisku w pokoju 5-6 osobowym zapłacą 23 zł (za następną – 21 zł), a dorośli turyści – 32 zł (29 zł). W jednoosobowym pokoju o podwyższonym standardzie gość pomieszka za 90 zł (80 zł za kolejną noc), pokój dwuosobowy w pierwszą noc kosztuje 130 zł (w kolejną – 120 zł). Opaty za parking to 10 zł (samochód/doba) i 18 zł (autobus/doba). W schronisku obowiązują zniżki dla posiadaczy aktualnej legitymacji PTSM, „Złotej Odznaki PTSM" oraz odznaki „Zasłużony Działacz Turystyki", a także dla uczestników imprez organizowanych lub współorganizowanych przez Szkolne Schronisko Młodzieżowe w Lubachowie i Urząd Gminy Świdnica.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 17-01-2011 18:09

to tak beda wygladac teraz PTSMy... sale konferencyjne, pokoje o podwyzszonym standardzie za stówe.... smutne.... :(

gdzie te czasy jak byly jeszcze PTSMy III klasy.... ze studnia lub hydrantem, za 3-5 zl... ostatni raz chyba w 2003 roku takie udalo sie spotkac... potem pewnie unia zabronila.. :(

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 17-01-2011 18:49

Za 100 można kupić tyle alkoholu że każde miejsce noclegowe będzie wydawało się być o podwyższonym standardzie ;) Jak dla mnie to ten świat się coraz bardzie pie**oli
.. a ja nadal gonie sny jak desperados zagubiony gdzieś na szlaku..

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 17-01-2011 19:11

Buba, masz niestety rację. Jednak trochę brakowało noclegu w okolicy Zagórza, Lubachowa. Nie mówię oczywiście o agroturystyce.
PS. Czy ktoś jeszcze pamięta schronisko PTTK w zamku Grodno? I nocleg w baszcie? ekh...

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 17-01-2011 19:28

w baszcie? :D ale fajnie!!!

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 17-01-2011 19:35

buba1 pisze:potem pewnie unia zabronila.. :(

przecież wiadomo, że to Unia odpowiada za powodzie, głód w Afryce, koklusz i katastrofę smoleńską, więc za to pewno też :D

fajnie, że powstaje nowy obiekt sypialny (akurat fakt np. dostępu do sieci mi nie przeszkadza; skoro korzystam z niego w domu to trudno żeby udawał oburzenie z jego obecności tam), ale akurat cena jest, przynajmniej dla mnie, nie do przyjęcia. A już kasowanie dychy za parking to już co najmniej śmiechu warta sprawa... no, ale cóż - może dlatego PTSMy padają, bo z powodu niższych cen są nierentowne, więc tutaj od razu wywindowali tak wysoko? nie łudźmy się - nikt charytatywnie schronisk młodzieżowych nie będzie utrzymywał (i trudno samorządom się dziwić), a gminy mają tyle wydatków na głowie, że akurat PTSM będzie gdzieś na szarym końcu.
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 18-01-2011 07:00

Pudelek pisze:
buba1 pisze:potem pewnie unia zabronila.. :(

przecież wiadomo, że to Unia odpowiada za powodzie, głód w Afryce, koklusz i katastrofę smoleńską, więc za to pewno też :D

Przy okazji zamknięcia PTSM-u w Strużznicy dowiedziałem się, że schroniska młodzieżowe są utrzymywane przez starostwa z pieniędzy na wypoczynek młodzieży. I tu jest właśnie sprawa postawiona na głowie, bo ile dzieci z powiatu jeleniogórskiego byłoby zainteresowanych noclegiem w Strużnicy, gdy co najwyżej 30 km dalej mają dom i góry za płotem?

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 18-01-2011 08:43

wirek pisze:[ I tu jest właśnie sprawa postawiona na głowie, bo ile dzieci z powiatu jeleniogórskiego byłoby zainteresowanych noclegiem w Strużnicy, gdy co najwyżej 30 km dalej mają dom i góry za płotem?

one pewnie chetnie by nad morze pojechaly ;)

jesli chodzi o utrzymywanie ptsmow to rozumiem ze jak obiekt sie nie utrzymuje, nie ma dofinansowania to upada.. takie czasy.. ale nie rozumiem jednego- dotyczacego wielu ptsmow w ktorych bylam na "scianie wschodniej"- smerekowiec, wojslawice, grab, stary brus, bachanowo itd. Byly to ptsmy klasy II lub III (tzn bez doprowadzonej wody do budynku, bez lozek tylko materac/karimata), dzialajace tylko w okresie wolnym od nauki szkolnej. Ceny ponizej 10zl. Opiekunowie tych ptsmow mowili ze przez lato zarobia zwykle kolo 100-300zl- bedzie na krede czy srodki czystosci. I one nie upadly- zostaly zamkniete odgornie. Rozmawialam z ich roznymi opiekunami, nauczycielami, dyrektorami szkol, czy soltysem- i mowili ze chetnie by dalej opiekowali sie obiektem- tylko ze przyszla jakas komisja i "od przyszlego roku ma byc zamkniete bo nie spelnia jakis tam norm"... bo przyszedl skads nakaz zeby ptsmy albo przeksztalcic w cos na ksztalt dawnej I klasy czyli twór hotelopodobny albo zamknac...wiec albo powazny remont na ktory szkola nie miala kasy albo narazanie sie na kary...
to jest dla mnie chore... byl budynek, byli chetni na nocleg (czesto nawet nie turysci a np. robotnicy pracujacy przy budowie drogi,tamy, remoncie gazociagu), byly osoby ktore zajmowaly sie zakwaterowaniem, sprzataniem, dawaly klucze... wszytsko sie krecilo... ale przyszedl zakaz i dupa :(

dobrze ze niektorzy nauczyciele sie nie poddali i mimo durnych zakazow nadal prowadza w szkolach noclegi- ale juz ograniczone- bo musza tak zeby sie nie sypnelo- tylko dla robotnikow, tylko dla ludzi poleconych przez ksiedza itp. Udalo nam sie pare razy wkrecic na taki nocleg- ale smutno ze nie mozna tego robic legalnie i mimo ze byly fajne obiekty- nie moge wam tutaj i teraz ich polecic... :?

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 18-01-2011 13:53

podejrzewam, że jeśli rzeczywiście wyszły takie przepisy (bo z tym bywa różnie), to nie zwalałbym na unię ale na nasze władze. Bardzo często słyszymy, że coś wchodzi w życie, bo takie są normy unijne, a później okazuje się, że to g... prawda, a chodzi jak zwykle o coś innego (pierwszy z brzegu przykład - pamiętam, jak wprowadzano za kupę kasy obecne tablice obszaru zabudowanego - ta takie domki - to jeszcze przed wejściem do UE - i twierdzono, że robią to na przyszłość, bo takie są normy europejskie... no cóż, poza Polską do tej pory nigdzie takich nie widziałem, ale ktoś zarobił, a urzędnicy się wykazali).

Schroniska sezonowe i bez łóżek, tylko na materacach, nadal działają - sam spałem kilkukrotnie całkiem niedawno choćby na Jurze. Nie mniej woda tam była... w jakich to było budynkach, że nie doprowadzono tam wody? Bo nie wiem czy szkoła może działać, nie mając podłączonej sieci sanitarnej - trudno, żeby dzieci na przerwach całymi grupami latały do sławojki albo na pole. Z drugiej strony skoro funkcjonują w górach obiekty noclegowe bez sieci sanitarnej i mogą to robić, to lekko niezrozumiałe jest, żeby nie mogły tego robić w dolinach. Myślę, że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi jak zwykle o pieniądzę ;)

Przy okazji zamknięcia PTSM-u w Strużznicy dowiedziałem się, że schroniska młodzieżowe są utrzymywane przez starostwa z pieniędzy na wypoczynek młodzieży. I tu jest właśnie sprawa postawiona na głowie, bo ile dzieci z powiatu jeleniogórskiego byłoby zainteresowanych noclegiem w Strużnicy, gdy co najwyżej 30 km dalej mają dom i góry za płotem?

ale to chyba ogólnie chodzi o wypoczynek młodzieży, nie tylko "swojej". Przecież raczej żadna młodzież nie będzie zainteresowana noclegiem wakacyjnym/kolonijnym/weekendowym na terenie swojego powiatu. To tak jakbym np. ja na weekend poszedł spać do schroniska młodzieżowego w Opolu, tuż obok centrum handlowego :D
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 18-01-2011 15:59

Dla wielu dzieciaków, których rodziców nie stać na wypoczynek, wycieczka nawet 30 km od domu jest szalenie atrakcyjna. Szczególnie, że zdecydowanej w większości jest ona dofinansowywana przez samorząd.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 18-01-2011 16:03

najwyraźniej jednak takich dzieciaków jest za mało, aby utrzymywały część obiektów. To trochę tak, jakby schroniska w górach budowano głównie dla mieszkańców okolicy

Awatar użytkownika
seb_135
wędrowiec

Re: Za dwa tygodnie rusza schronisko w Lubachowie

Postautor: seb_135 » 18-01-2011 16:07

rafhak pisze:za http://www.naszesudety.pl

Dzieci i młodzież za pierwszą noc w schronisku w pokoju 5-6 osobowym zapłacą 23 zł (za następną – 21 zł), a dorośli turyści – 32 zł (29 zł).

to mi się wydaje całkiem znośnym kompromisem.
"following our will and wind we may just go where no one's been"

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 18-01-2011 16:10

w grudniu spaliśmy w PTSMie w Lanckoronie - moim zdaniem wyposażonym aż za dobrze. Ceny - dorośli 18 zł, młodzież 13 zł. I bez żadnych "pierwszych nocy" (tą zasadę to już rzadko można gdziekolwiek spotkać, ostatnio mi coś takiego dowalili na kempingu w Chorwacji). To był, moim zdaniem, rozsądny kompromis. Te ceny tutaj są po prostu wysokie.

Awatar użytkownika
seb_135
wędrowiec

Postautor: seb_135 » 18-01-2011 16:54

no ja wiem, że wysokie.
ale na bezrybiu i rak ryba, do 25 zł jeszcze jest znośnie.
"following our will and wind we may just go where no one's been"

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 18-01-2011 17:01

wiadomo, że jak człowiek nie ma wyboru, a jest np. przemoczony, to się skusi na różne rzeczy. Ciekawe czy będą przyjmować ludzi, ot tak, bez rezerwacji...

Wróć do „Noclegi”