samochodowa wyprawa po górach kaczawskich

Coś się gdzieś dzieje ciekawego? Jeżeli wiesz o jakiejś imprezie, sam ją organizujesz albo chciałbyś zorganizować - daj znać!
Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

samochodowa wyprawa po górach kaczawskich

Postautor: Strider » 07-02-2011 22:54

Pomysł Michała, on też zajmie się zapewne organizacją, ale pisze żeby nie popadło w zapomnienie :)
.. a ja nadal gonie sny jak desperados zagubiony gdzieś na szlaku..

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 07-02-2011 22:55

tzn ona byla czy bedzie? :D bo brzmi jak cos na co warto sie wybrac!

ja to na kaczawskie mam planow na conajmniej tydzien zwiedzania!

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 07-02-2011 23:00

Właśnie ma być. Pomysł jest taki żeby zrobić trasę po górach właściwie pogórzu kaczawskim, spać w ptsm. Samochodową żeby odwiedzić wiele odległych od siebie obiektów. Ja też mam listę do dowiedzenia w tamtym rejonie ;)

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 07-02-2011 23:06

po kaczawskich najlepiej autem bo inaczej i tak trzeba zapychac asflatem...

grafolog
tramp

Postautor: grafolog » 08-02-2011 00:48

jakby pasował termin to z chęcią dorzucę się do paliwa ; )

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Re: samochodowa wyprawa po górach kaczawskich

Postautor: Michał » 08-02-2011 02:49

Strider pisze:Pomysł Michała, on też zajmie się zapewne organizacją, ale pisze żeby nie popadło w zapomnienie :)

Rzuciłem niewiążącą propozycję zlotu - objazdówki kaczawskich samochodami, z racji, tak jak Buba i Strider piszą, że autami najlepiej, zbyt dużo rozrzuconych obiektów do zwiedzania.
Propozycja programu:
- święto Dymarki Kaczawskie (ZTCP to ostatni wekeend maja)
- Mniszek koło WOjcieszowa (rezerwat, ruiny szubienicy)
- kamieniołomy czynne i nieczynne
- jaskinia , teraz nie pamiętam nazwy, ale byłem nie wchodząc do środka, fajna jaskinia.
- Ostrzyca Proboszczowicka (i ruiny pałacu)
Nocleg PTSM Złotoryja. Zalecany termin przełom maja/ czerwca. DObrze byłoby zrobić w wersji trzydniowej, z piątkiem włącznie.
Oczywiście dogadalibyśmy się tak, aby zabrać niezmotoryzowanych też.
To oczywiście tylko na razie luźne rozważania.
narka

Awatar użytkownika
keller
łazik

Postautor: keller » 08-02-2011 15:47

Pomysł jest super! Może chodzi Ci o jaskinie Walońską niedaleko Podgórek?
W Kaczawskich jest tyle ciekawych miejsc, że w jeden weekend i tak ciężko by je objechać. W samej Złotoryi jest kopalnia złota (nie wiem jak ze zwiedzaniem), Wilcza Góra i pełno kamieniołomów. Oczywiście znajda się pałace zadbane i w ruinie oraz piękne widoki. Ogólnie dla każdego coś miłego.
Mam nadzieję, że znajdzie się kilka osób chętnych na taki wyjazd. jakby co mogę zadeklarować się jako jeden z kierowców.

Awatar użytkownika
Taja
stary wyga

Postautor: Taja » 09-02-2011 20:51

eeej fajny pomysł! :D Ja prawko mam, ale nie jeżdżę, chętnie bym się zabrała :-)

Kurrant
tramp

Postautor: Kurrant » 09-02-2011 21:21

To ja też!!, to ja też!! 8)
"[...]Wolność miłuję i powietrze ponad rześką ziemią." F. Nietzsche

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 09-02-2011 21:36

Michał pisze:[
- święto Dymarki Kaczawskie

będąc w okolicy, jeszcze jeden obiekt do zobaczenia, nieczynny osadnik chyba również bocznica, jakieś budynki stojące i ruiny- tyle wyczytałem z mapy, ale to takie miejsca to moje zboczenie więc można pominąć ;)

trzeba będzie wymyślić jakąś ładną nazwę, najlepiej z angielskimi wyrazami ;) żeby było na koszulki, ale to tylko jedli zebrałoby się trochę ludu

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 10-02-2011 00:42

No właśnie koło bocznicy jest ten bunkier wodny, o który się pytałeś w innym wątku.

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 10-02-2011 00:44

Taja pisze:eeej fajny pomysł! :D Ja prawko mam, ale nie jeżdżę, chętnie bym się zabrała :-)

Gorzej będzie, jak będzie więcej uczestników, niż miejsc w samochodach. biorąc pod uwagę dotychczasową frekwencję na zlotach, 5-6 aut by musiało być.

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 10-02-2011 01:13

Strider pisze:będąc w okolicy, jeszcze jeden obiekt do zobaczenia, nieczynny osadnik chyba również bocznica, jakieś budynki stojące i ruiny- tyle wyczytałem z mapy, ale to takie miejsca to moje zboczenie więc można pominąć ;)

No właśnie mnie to też interesuje, napisałem w programie "kamieniołomy czynne i nieczynne". Nieopodal przejeżdżałem przez wioskę Wilków, i zaintrygowało mnie spore osiedle jednakowych domków, funkcjonujące pod nazwą nomen omen Wilków Osiedle. Zacząłem googlować, i doszedłem , że w pobliżu funkcjonowała kopalnia Lena i inne kamieniołomy, a domy były osiedlem dla robotników. Oto co podaje wikipedia:
Wilków (niem. Wolfsdorf) – wieś w Polsce położona w województwie dolnośląskim, w powiecie złotoryjskim, w gminie Złotoryja, na Pogórzu Kaczawskim w Sudetach, 3 kilometry na południe od Złotoryi.
[...] W roku 1939 liczba ludności wynosiła ok. 830. W związku z rozwojem przemysłu wydobywczego, w roku 1938 rozpoczęto budowę osiedla, które w 1945 roku liczyło 4000 mieszkańców, choć planowano na 9000. [...] Mieszkańcy utrzymują się z produkcji rolnej oraz usług i przemysłu, szczególnie w obrębie byłej kopalni "Lena". Teren po byłej kopalni "Lena" jest doskonale położony, w pełni uzbrojony, dostępny do prowadzenia produkcji przemysłowej.

Tu macie o kopalniach odkrywkowych (kamieniołomach).
http://www.bazalt.pl/
http://www.kss.com.pl/informacje.html
Nie znalazłem nic o nieczynnej Lenie.
Tak więc jest co eksplorować. Pozdrawiam

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 10-02-2011 08:32

W okolicy Leszczyny i Wilkowa już w średniowieczu odkryto złoża miedzi, pierwsze kopalnie miedzi istniały na tym terenie już przed wojną trzydziestoletnią. W latach 1933 - 36 pomiędzy Leszczyną a Wilkowem zaczęto budować nową, dużą kopalnię rud miedzi. Wydobycie zaczęto w 1939r., zatrudnieni byli więźniowie utworzonego tu obozu pracy (Rosjanie , Francuzi, Belgowie, także Włosi) a na koniec wojny kopalnię zatopiono. Po 1945 przystąpiono do odbudowy kopalni, ponieważ rejon Złotoryi był wówczas jedynym zagłębiem miedziowym w Polsce. W 1950 roku kopalnię odwodniono i uruchomiono. Kopalnię nazwano "Lena". Dawny obóz hitlerowski zaadaptowano na zakład pracy przymusowej. W latach stalinowskich w kopalni pracowało 2000 osób. Po odkryciu złóż miedzi w okolicach Lubina "Lena" zaczęła podupadać. Zamknięto ją w 1974 roku.

O historii tego rejonu można dowiedzieć się w czasie organizowanych przez KGHM Dymarek Kaczawskich w Leszczynie. To bardzo fajna impreza, oczywiście jest prowadzony wytop miedzi w mini dymarce, można wybić sobie monety, oprócz tego jest pokazany cały cykl pieczenia chleba (mielenie ziarna na żarnach, przygotowywanie ciasta, pieczenie w piecu chlebowym), można sobie taki chleb prosto z pieca kupić, posmarować np. smalcem kupionym na średniowiecznym kramie i spałaszować.

Organizowane są też zawody sportowe, m. in. bieg terenowy, oraz kulturalne. W okolicy w wyniku akcji "Wisła" mieszka dużo Łemków, więc nie braknie pieśni w ich wykonaniu.

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 10-02-2011 20:53

Dzięki za ciekawe informacje :)

Wróć do „Imprezy”