samochodowa wyprawa po górach kaczawskich

Coś się gdzieś dzieje ciekawego? Jeżeli wiesz o jakiejś imprezie, sam ją organizujesz albo chciałbyś zorganizować - daj znać!
Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 11-02-2011 07:55

Czy budowle na tym zdjęciu:
http://dymarkikaczawskie.pl/kopalnia%20lena_2.jpg

z tej strony: http://dymarkikaczawskie.pl/o_nas.htm

to opuszczone zabudowania tej kopalni? Byłeś tam?
.. a ja nadal gonie sny jak desperados zagubiony gdzieś na szlaku..

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 11-02-2011 11:24

W Wilkowie nie byłem, więc nie będę się co do konkretów wypowiadał. Byłem w Leszczynie na dymarkach. Fajna impreza, szczególnie jak ktoś ma dzieci, ponieważ jest tam wtedy wiele atrakcji dla nich, a przy okazji mogą sie wiele dowiedzieć nie tylko o historii górnictwa , ale i średniowiecznym rzemiośle. A i dla dorosłych też ciekawie. Piwo też jest. I z "saturatora", i z dębowych beczek na "średniowiecznym" kramie.

Awatar użytkownika
keller
łazik

Postautor: keller » 11-02-2011 18:59

Za jakieś symboliczne grosze można zobaczyć kopalnie złota Aurelia. To tylko sztolnia ok.100m długości ale wg. mnie warta zobaczenia.

Fadel Ty jesteś gdzieś z okolic Złotoryi?

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 11-02-2011 19:34

Nie, z Wałbrzycha, ale Sudety znam. W tamtych okolicach parę ciekawych rzeczy, np. gdzie w nowym Kościele szukać agatów, albo niektóre jaskinie w Połomie. Byłem tam co prawda ze 30 lat temu, ale wejścia pamiętam. Nie wiem tylko jak to teraz z ochroną, ponoć psy mają, także raczej tylko w nocy na szybkiego by trzeba do wejścia zasuwać. Wtedy w soboty jeździliśmy, kiedy w kamieniołomie nie strzelali. Jeśli chodzi o jaskinie wojcieszowskie, to można by się z żagańskimi "Bobrami" dogadać. Oni w Wojcieszowie chatkę mają. I aktualne info.

Awatar użytkownika
keller
łazik

Postautor: keller » 11-02-2011 21:52

Pytałem, bo podajesz dość szczegółowe informacje o tych rejonach. Co do jaskiń w Wojcieszowie jest lipa żeby legalnie wejść zwłaszcza większa grupą. Raz, że kopalnia dwa, że są tam nietoperze i nacieki także jakby ktoś wystraszył nietoperza albo ułamał jakiś stalaktyt to mógłby być dym.

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 12-02-2011 07:08

Jeśli chodzi o jaskinie wojcieszowskie to tak nie do końca lipa. Przeciwności można zwalczyć. Ja co prawda śmigałem tam bardzo dawno temu, za innych czasów. Nie było wtedy ochrony, "security", a stróże (dziadkowie na emeryturze). Teraz słyszałem teren jest lepiej strzeżony. Co do nietoperzy. Są. Zimą w hibernacji, tak że obecność innych ssaków im nie przeszkadza. Czasami jednak mogą być wybudzone. Pamiętam, że kiedyś o mało co puściłbym w odruchu bezwarunkowym chwyty bo mnie wystraszył znienacka nadlatujący nietoperz. Szata naciekowa tam generalnie skromna, gdyż są przeważnie znane od lat. Sądzę, że zachowując się odpowiednio nie narobi się szkód. Półsportowe zwiedzanie jaskiń niesie dużo emocji, wspaniale się odpoczywa. Piszę półsportowe, ponieważ są łatwe w eksploracji. Żeby być bardziej na legalu, powinno się skontaktować z zadomowionymi na tym terenie "Bobrami"( http://bobry.prv.pl/). Nie wiem jakie byłoby ich stanowisko dla osób spoza PZA, ale zawsze możnaby się podpiąć jako grupa szkoleniowa.

Awatar użytkownika
keller
łazik

Postautor: keller » 12-02-2011 20:11

W takim razie warto by się z nimi porozumieć. Kiedyś robiłem prace na geografie o Wojcieszowie i jak zobaczyłem ile to załatwiania, żeby się dostać do jaskiń to z tego zrezygnowałem.

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 13-02-2011 02:44

Też przyszło mi to do głowy dogadać się z Bobrami, myślę, że za niewielką odpłatnością, byliby chętni do oprowadzenia po jaskiniach.
Ale jest inna kwestia do rozwiązania. Jak zrobimy atrakcyjny program, jaskinie, Dymarki Kaczawskie, to może być więcej chętnych uczestników, niż miejsc w samochodach.
pzdr

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 14-02-2011 16:41

w wojcieszowie tez jest fajna mini sztolnia- jest kilka nietoperzy i w listopadzie jej nikt kompletnie nie pilnowal. Bardzo malutka ale zawsze cos :)
https://picasaweb.google.com/pulchny.wa ... ojcieszow#

fajnie sie zapowiada ta impreza "dymarki kaczawskie" :) milo by sie zalapac!

Fadel pisze: Jeśli chodzi o jaskinie wojcieszowskie, to można by się z żagańskimi "Bobrami" dogadać. Oni w Wojcieszowie chatkę mają. I aktualne info.

musze pogadac z arkiem i ewa (tymi co byli w maciejowcu na zlocie) - oni kiedys jezdzili z tymi bobrami do tej chatki. Bo ewka wogole z zagania jest. Moze maja nadal jeszcze jakies wtyki?

a byscie chcieli spac tam w tej chatce?

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 15-02-2011 02:03

buba1 pisze:a byscie chcieli spac tam w tej chatce?

Niekoniecznie, wstępnie założyliśmy PTSM Złotoryja. bardziej chodzi o wstęp do jaskini.

Wróć do „Imprezy”