pomoc w zaplanowaniu wypadu

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
bitchslap
turysta niedzielny

pomoc w zaplanowaniu wypadu

Postautor: bitchslap » 06-02-2012 22:46

Znajomi postawili mi zadanie 'obczajenia' możliwości tegorocznego wypadu w Karkonosze. Może znajdzie się kilku chetnych ktorzy doradzą nam w kilku kwestiach.
Oto ogólny szkic. Bedzie nas 3 chłopa i będziemy dysponować 6 dniami. Jeden z kolegów koniecznie chciał spędzić jeden dzień w jakichś ciepłych źródłach, drugi z kolegów bardzo chciał zahaczyć o Czechy a ja chciałbym przejść trasę w taki sposób by nie wracać tą samą drogą i za każdym razem nocować w innym schronisku.
Ogólne rozwiązanie: jedziemy do Cieplic i tam zostawiamy samochod, nocujemy w jakims ośrodku. Nast. dnia idziemy w góry i jesteśmy tam 4 dni, później schodzimy i w ostatni dzień korzystamy z źródeł termalnych w Cieplicach, po czym wracamy do Wlkp.
Jak sądzicie, czy Cieplice to dobra baza do wypadu? Jakie szlaki byście nam doradzili by możliwie zrobić takie lub podobne 'koło':

Obrazek

Waldek Brygier
tramp

Postautor: Waldek Brygier » 07-02-2012 07:08

Waldek Brygier - naszesudety.plTo tak krótko moje sugestie:
1. Z Cieplic w góry jest jeszcze spory kawałek, więc może lepiej zaparkować gdzieś bliżej gór i wyżej? Szklarska Poręba?
2. Na mapie masz w dużej części Góry Izerskie, też piękne, ale chodziło Ci przecież o Karkonosze... Co prawda, niemieckie opracowania często mianem Riesengebirge obejmowały teren aż poza Świeradów, ale...
3. Jeśli liczysz na ciepłe źródła w Cieplicach, możesz się zawieść
4. Zdecydowanie za mało czeskiej strony w Twoim planie. Miałem przyjemność dosłownie spenetrowania czeskiej strony Karkonoszy i jest fajniejsza od naszej. Odważ się ruszyć głębiej za granicę

Sześć dni to świetny kawałek czasu na górską wędrówkę, życzę powodzenia!

pozdrawiam

bitchslap
turysta niedzielny

Postautor: bitchslap » 07-02-2012 10:39

Faktycznie powinniśmy zostawić samochód w Szklarskie, dobra uwaga, dzięki. Rzeczywiście napisałem Karkonosze, ale liczę, że może uda się dojść na Stóg Izerski i dlatego pętla idzie w kierunku Świeradowa.
Zaniepokoiło mnie to, że uważasz iż możemy być zawiedzeni termami w Cieplicach, sporo się naszukałem i generalnie w Sudetach mało występuje takich ośrodków z ciepłymi źródłami i często są na wschodzie, gdzie nie chcę jechać w tym roku. Czy jest jakaś alternatywa do źródeł termalnych w Cieplicach?
Czech jest za mało na tej grafice bo nie wiem gdzie są ich schroniska :), jakieś sugestie?

Waldek Brygier
tramp

Postautor: Waldek Brygier » 07-02-2012 10:56

W Cieplicach mozna w ogóle przyjść sobie z zewnątrz i skorzystać z term? Jeśli znalazłeś taką ofertę, to przepraszam, myślałem, że tam nie ma takich usług, a baseny termalne dopiero się budują...

Skoro już ten Stóg Izerski musi być, to trudno :-)
Ze Szklarskiej masz fajny szlak przez Wysoki Kamień i potem grzbietem na Stóg Izerski, a stamtąd dwie opcje. Albo przez Chatkę Górzystów i Orle do Jizerki (Jizerkę polecam, bo jest jedną z najpiękniej IMO położonych miejscowości w Sudetach, w Chatce warto zjeść ichniejsze naleśniki) - no i już jesteś po czeskiej stronie... Albo na Smrka z wieżą widokową i dalej przez fajne skałki do Jizerki.

W czeskiej części Karkonoszy trudno o schroniska w naszym tego słowa znaczeniu. Tam są albo hotele górskie, albo pensjonaty, przy czym słowo "pensjonat" niech Cię nie odstrasza, bo nie zawsze jest drogo...

Jakie odcinki dziennie chcecie robić?

Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Postautor: Ariel Ciechański » 07-02-2012 11:54

Lekko OT... Waldku, czy nie planujesz mieć w ofercie map KCT??

Waldek Brygier
tramp

Postautor: Waldek Brygier » 07-02-2012 12:03

Myślałem o tym już dawno, ale to spora inwestycja, a są one dość drogie, niestety. Pomyślę jednak ponownie :-)
pozdrawiam
Waldek Brygier - www.naszesudety.pl

Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Postautor: Ariel Ciechański » 07-02-2012 12:11

Waldek Brygier pisze:Myślałem o tym już dawno, ale to spora inwestycja, a są one dość drogie, niestety. Pomyślę jednak ponownie :-)

Tak, ale jest pewna grupa chętnych. Kilka miesięcy temu będąc w Beskidzie Śląskomorawskim uzupełniałem zbiory nie tylko własne. Nie mniej sam mam pewne braki nadal ;-).

Waldek Brygier
tramp

Postautor: Waldek Brygier » 07-02-2012 12:28

Tak, czy inaczej, nie odważyłbym się chyba na zakup map spoza terenu Sudetów. Wysłałem zapytanie do KČT, zobaczymy, jaka będzie propozycja cenowa...
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Postautor: Ariel Ciechański » 07-02-2012 13:58

Waldek Brygier pisze:Tak, czy inaczej, nie odważyłbym się chyba na zakup map spoza terenu Sudetów. Wysłałem zapytanie do KČT, zobaczymy, jaka będzie propozycja cenowa...

Ewentualnie może wprowadź opcję indywidualnych zamówień może??

Waldek Brygier
tramp

Postautor: Waldek Brygier » 07-02-2012 14:36

Sprowadzanie na zamówienie jednej lub kilku map, byłoby zbyt drogie...
pozdrawiam

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 07-02-2012 14:53

Wracając do adremu, bardzo sympatycznie można spędzić dzień idąc ogólnie zielonym szlakiem przez Kotły i Pielgrzymy. moim zdaniem wycieczka znacznie ciekawsza niż grzbiet Karkonoszy. Aż dziw, że takiego wariantu nie przewidujecie (o ile oczywiście będziecie w Karkonoszach po otwarciu Śnieżnych Kotłów). Polecam!

Waldek Brygier
tramp

Postautor: Waldek Brygier » 07-02-2012 16:24

Wędrówka grzbietem jest IMO ciekawsza dla osób, które niekoniecznie co tydzień, dwa mogą znaleźć się w Karkonoszach. Kotły są urzekające wiosną, gdy natura budzi się tam do życia. Wędrówka grzbietem daje więcej doznań estetycznych przez cały rok.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 07-02-2012 16:30

Waldek Brygier pisze:Sprowadzanie na zamówienie jednej lub kilku map, byłoby zbyt drogie...

dlatego z reguły kupuję mapy na miejscu - niemal w każdym hipermarkecie, na wielu stacjach benzynowych można kupić mapy bez problemów. W tamtym roku mapę Szumawy kupiłem dopiero w Auchanie w Budziejowicach
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Waldek Brygier
tramp

Postautor: Waldek Brygier » 07-02-2012 16:44

A gdybym miał zaplanować 6-dniową wędrówkę, z uwzględnieniem potrzeb bitchslapa, to wyglądałaby mniej więcej tak:

Dzień 1.
Szklarska Poręba - Chatka Robaczka - Wysoki Kamień - Kopalnia Stanisław - Stóg Izerski

Dzień 2.
Stóg Izerski - Chatka Górzystów - Orle - Jizerka - Protržena pžehrada - Kořenov - Paseky nad Jizerou

Dzień 3.
Paseky nad Jizerou - Rokytnice nad Jizerou - Dvoračky - Kotelní jama - Horní Misečky - Špindlerův Mlýn, ewakuacja do Vrchlabí (tańsze noclegi, miasto)

Dzień 4.
przejazd do janskich Lázní, kąpiele, regeneracja i co tam potrzeba. W razie wolnego czasu, można wybrać się kolejką na Černą horę i potem zejść sobie np. przez Lučiny do Černego Dolu, autobusem do Vrchlabí

Dzień 5.
autobusem do Špindla
Špindl - Krakonoš (żółtym szlakiem) - Luční bouda - Dom Śląski - Śnieżka - Dom Śląski - Przełęcz Karkonoska

Dzień 6.
Przełęcz Karkonoska - Śnieżne Kotły - Pod łabskim Szczytem - Szrenica - Szklarska Poręba
pozdrawiam

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 07-02-2012 16:45

Waldek Brygier pisze:Wędrówka grzbietem jest IMO ciekawsza...

Z pewnością, jak się jeszcze trafi na dobrą widoczność, to zobaczyć Sky Tower ... też bym tak chciał. Ale mając 6 dni w zapasie, na pewno warto jeden spędzić poniżej grzbietu i we wnętrzu Kotliny.

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”