Kurs na przewodnika - czy warto?

W temacie wędrowania po innych górach, a także nie-górach
Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 16-02-2012 23:20

apollo pisze:Na zorganizowane imprezy bez przewodnika? Nie godzi się :lol: .

Mam uprawnienia pracodawcy- osoby kierującej pracownikami, więc jak coś, to zabieram pracowników w góry na pokaz zachowania linii napowietrznych średniego napięcia w górskich warunkach sadziowych. A żadna straż leśna, parkowa, przyrodnicza i jaka tam inna nie ma uprawnień mi sznupać w dokumentach firmy, kogo zatrudniam, a kogo nie. :lol:

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 17-02-2012 08:34

apollo pisze:Lechu, może zająłbyś się taką sprawą?
Wygląda na to, że ktoś się tym już zajął. Właśnie pojawiła się świeża notka na ten temat na blogu "Prawo turystyczne" => http://prawoturystyczne.wordpress.com/2 ... -krakowie/

Niezależnie od tego czy zapisy takie są zgodne z prawem czy nie, stoją one w jawnej sprzeczności z zamieszczonymi tutaj kilkakrotnie komentarzami w rodzaju, że "każdy może być przewodnikiem, wystarczy tylko zrobić kurs i zdać egzamin". Jak widać nie każdy, a obecni przewodnicy mają - zgodnie z ich rozumieniem etyki - obowiązek mu to utrudniać.

Wspomnę jeszcze, że w przypadku mojej niezwykłej przygody z przewodnictwem sudeckim na zewnątrz ówczesna komisja przewodnicka prezentowała nienaganny styl i praworządność, a utrudnianie czy wręcz uniemożliwianie potencjalnym konkurentom uzyskania uprawnień było głęboko zakamuflowane. Po głosach jakie do mnie docierają to widzę, że niestety nadal tak się praktykuje, choć kamuflaż jest od tamtych czasów udoskonalony. Ale pisanie o czymś takim otwartym tekstem w poważnym dokumencie na publicznym portalu???
Obrazek

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 18-02-2012 10:29

O! Widzę, że dwa ostatnie wiersze z pkt. 9, dotyczące obowiązku uniemożliwiania innym dostępu do zawodu, zniknęły ze strony SPT =>http://www.guide-cracow.pl/www/index.php/kodeks-postepowania. Pewnie teraz, wzorem innych ośrodków przewodnickich, będą utrudniać uzyskanie uprawnień przewodnickich w sposób zakamuflowany. Ciekawe, że pozostał jednak zapis w pkt. 8 o zmowie cenowej.
Obrazek