buba na rowerze

Gdzie jeździć? Wszystko o ujeżdżaniu rowerem Sudetów.

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 26-03-2012 23:27

marcello2 pisze: dostałem starego górala od teściowej, którą w końcu zwolnili z pracy i już go nie potrzebowała.

Dobre uzasadnienie, :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Re: buba na rowerze

Postautor: Michał » 26-03-2012 23:47

buba1 pisze:Myslalam kiedys coby w Bory Dolnoslaskie pojechac- tam jest duzo takich lesnych traktow.

Ciężka sprawa, piachy jak cholera, dużo odcinków, że trzeba prowadzić rower.
Ale lokalne, międzywioskowe drogi asfaltowe nie są takie złe, nie ma aż takiego ruchu, a ile ruin pałacyków, sklepików GS i gminnych kuflandii zaliczysz... :lol:
Jeśli miałbym Ci polecić leśne dukty utwardzone, to:
a) Bory Niemodlińskie, bardzo fajna sprawa, dojazd pociągiem do Tułowic.
b) Lasy pomiędzy Tułowicami a Łambinowicami.
c) lasy wokół Kędzierzyna

buba1 pisze: W zwiazku z tym pomyslem mam pytanie do doswiadczonych rowerzystow- wiecie moze czy sa jakies prawa odnoszace sie do przewozu roweru na dachu auta tzn czy jak poloze normalnie rower na bagaznik i przywiaze sznurkiem to mi nie wlepia mandatu? Bo teraz takie dziwne czasy ze rozne rzeczy sa zabronione..

ZTCW to kodeks drogowy nie precyzuje tego tematu, jedynie określa maksymalne wymiary, o jakie przewożony przedmiot może wystawać poza obrys pojazdu. Rower na dachu mieści się w tych wymiarach.
Za przewożenie roweru "na płasko" uwiązanego sznurkiem nie grozi mandat, o ile rower jest pewnie umocowany, i nie sprawia wrażenie, że za chwilę spadnie, tylko jeden problem: pedał robi dziurę w dachu :-D
Jak masz bagażnik na dach lub tzw belki zwane relingami, to za 200 zł znajdziesz całkiem przyzwoity zestaw do przewożenia roweru na stojąco. Tylko uważaj na skrajnię budowli :lol:

marcello2
podróżnik