Wiercenie góry Soboń

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Radek
obieżyświat

Wiercenie góry Soboń

Postautor: Radek » 11-11-2012 23:14

Na górze Soboń w Górach Sowich po rocznych przygotowaniach
rozpoczęto drążenie szybu prowadzącego do niezbadanych sztolni :!: :!: :!:
Obrazek

Widok z kamery wpuszczonej wcześniej przez odwiert do sztolni.
Obrazek

Zdjęcia pochodzą z wrocławskich Faktów
Tutaj w 10:30 więcej inf.
http://www.tvp.pl/wroclaw/informacyjne/ ... 30/9063441

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 12-11-2012 02:17

Świetnie, że entuzjastom udało się doprowadzić do wiercenia szybu, kiedyś czytałem obszerny artykuł, że podobne akcje były uniemożliwianie przez rozmaite "tajemnicze" siły. Życzę powodzenia!

włodarz
stary wyga

Postautor: włodarz » 12-11-2012 18:07

Michał pisze:... podobne akcje były uniemożliwianie przez rozmaite "tajemnicze" siły. Życzę powodzenia!

Proszę nie wierzyć redaktorkom. W tym konkretnym przypadku owe tajemnicze siły to brak monety. A znalazła się po tym jak jeden z prężnie działających eksploratorów publicznie zapowiedział przejęcie tematu Sobonia od SGP. Wójt Walimia wysupłał pewną sumkę i wiercenia mogły się odbyć.
I ja trzymam kciuki za powodzenie przedsięwzięcia.

Leuthen
bardzo stary wyga

Re: Wiercenie góry Soboń

Postautor: Leuthen » 12-11-2012 18:21

Radek pisze:Na górze Soboń w Górach Sowich po rocznych przygotowaniach

Informacja lekko trąci myszką. Akurat w temacie "Sobonia" jestem na bieżąco, a o szybach na tej górze (znam miejsca, gdzie były trzy) wiem całkiem sporo - prawda, cezaryol :?: :) :D :lol:
"Niezbadane sztolnie", czyli zapewne "trójka" (wg mojej nomenklatury - za Kruszyńskim) lub 'jedynka" (wg "włodarza" :wink: ). Ech - ci "poszukiwacze" są niereformowalni. Jeszcze publiczne pieniądze na to idą. Rozebraliby lepiej resztki wiadomego zakładu w Walimiu, zanim zawali się na lokalną drogę :roll:

włodarz
stary wyga

Postautor: włodarz » 12-11-2012 19:21

[quote="Leuthen] (znam miejsca, gdzie były trzy) [/quote]
Masz na myśli te wykonane przez krakowiaków?

Radek
obieżyświat

Postautor: Radek » 12-11-2012 19:59

A tu jeszcze film z wcześniejszego wiercenia.
http://tv.ioh.pl/odtwarzaj/sobon-2011
Obstawiam, że tutaj widać całą zawartość sztolni czyli szyny, rury do tłoczenia powietrza i trochę spróchniałych belek.
Może trafią się jakieś narzędzia i wagoniki do tego z jednej strony zawał a z drugiej przodek :arrow: za 2-3tyg rozwiązanie zagadki :!:

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 12-11-2012 21:44

włodarz pisze:[quote="Leuthen] (znam miejsca, gdzie były trzy)

Masz na myśli te wykonane przez krakowiaków?[/quote]
Nie wiem kto wykonywał te szyby, po prostu wiem, gdzie są/były :wink:
O pracach SGP w latach 2010-2012 też co nieco wiem - choćby dlatego, że informowały o nich (w sensacyjnym tonie) lokalne media, np. "Fakty" TVP Wrocław (wrzucałem te informacje na IOH - przykład:
https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=17395 ).

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 12-11-2012 21:45

Leuthen pisze:

Informacja lekko trąci myszką. Akurat w temacie "Sobonia" jestem na bieżąco, a o szybach na tej górze (znam miejsca, gdzie były trzy) wiem całkiem sporo - prawda, cezaryol :?: :) :D :lol:

Że o wiertarce, pardon - koparce, nie wspomnę :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 12-11-2012 23:41

włodarz pisze:
Michał pisze:... podobne akcje były uniemożliwianie przez rozmaite "tajemnicze" siły. Życzę powodzenia!

Proszę nie wierzyć redaktorkom. W tym konkretnym przypadku owe tajemnicze siły to brak monety.

Nie, nie o to mi chodziło. Czytałem, kurczę, nie pamiętam, gdzie był ten artykuł, podałbym link; że są rozmaici dziwni ludzie, którzy z pokolenia na pokolenie dokładają starań, aby eksplorację sztolni uniemożliwiać. Tudzież, że miejsca potencjalnych obiektów znajdują się na terenie firm z niemieckim kapitałem, które oczywiście nie dopuszczają poszukiwaczy na swój teren.

Human
stary wyga

Postautor: Human » 13-11-2012 00:28

Buhahahahaka!!

Przepraszam, jakoś tak mi się samo wymsknęło...

Nuta
podróżnik

Postautor: Nuta » 13-11-2012 09:52

Ja bym się tak nie śmiał. Bo faktem jest, że to właśnie sąsiedzi zza zachodniej granicy najwięcej inwestują w teren Dolnego Śląska.

Jest takie mądre stare powiedzenie "kropla drąży skałę". I dodałbym jeszcze że "po cichu". Obyśmy więc nie obudzili się za lat naście "z ręką w nocniku" i zdziwieni że zachodnia granica zaczyna nam się "gdzieś za Kaliszem".

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 13-11-2012 10:12

Nuta pisze:.

Jest takie mądre stare powiedzenie "kropla drąży skałę". I dodałbym jeszcze że "po cichu". Obyśmy więc nie obudzili się za lat naście "z ręką w nocniku" i zdziwieni że zachodnia granica zaczyna nam się "gdzieś za Kaliszem".

Zeby miec jakiekolwiek granice pod Kaliszem czy gdzie indziej to do tego trzeba miec wlasny niepodlegly kraj... To ze nie ma wiekszosci granic to juz przesądzili jakis czas temu, nawet paszportów nie sprawdzaja.. wiec zachodni sasiedzi pod Kaliszem to wedlug obecnych norm nic dziwnego- przeciez sa u siebie, w majestacie prawa i wiekszosc obywateli naszego kraju glosowalo aby wlasnie tak bylo... wiec jaka reka w nocniku?
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Nuta
podróżnik

Postautor: Nuta » 13-11-2012 10:57

buba1 pisze:Zeby miec jakiekolwiek granice pod Kaliszem czy gdzie indziej to do tego trzeba miec wlasny niepodlegly kraj... To ze nie ma wiekszosci granic to juz przesądzili jakis czas temu, nawet paszportów nie sprawdzaja.. wiec zachodni sasiedzi pod Kaliszem to wedlug obecnych norm nic dziwnego- przeciez sa u siebie, w majestacie prawa i wiekszosc obywateli naszego kraju glosowalo aby wlasnie tak bylo... wiec jaka reka w nocniku?

Użyłem pewnej przenośni nawiązującej do historii. Zwrócić natomiast uwagę chciałem na inny prozaiczny fakt: zawsze są równi i równiejsi oraz Ci co dają pieniądze i Ci co biorą i się uwłaszczają.

Human
stary wyga

Postautor: Human » 13-11-2012 13:42

Wiesz, Nuta. Jak liczymy, ze Azja jest za zachodnią granicą, bo zamiast użyć najprostszej drogi lubimy okrążać ziemię to Twoje stwierdzenie może się nawet zgadzać.

Radek
obieżyświat

Postautor: Radek » 13-11-2012 17:12

cezaryol pisze:
Leuthen pisze:

Że o wiertarce, pardon - koparce, nie wspomnę :lol: :lol: :lol:

Wiercenia pod budowę szybu rozpoczęły się w tę sobotę, macie jakieś świeższe inf. :?:

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”