? ? ? ZAGADKA ? ? ?
skiboy pisze:Faktycznie.Szczegóły fotki te same ,tylko napisy inne.Ale sama fotka jest identyczna,nawet cień wieży na dachu kościoła ten sam.
Zgadza się obydwie kartki robione były z tego samego szklanego negatywu.
Z tymi negatywami to ciekawa historia się wiąże.
Po wojnie przedsiębiorczy polscy osiedleńcy używali dalej niemieckich negatywów z małą korektą tzn z negatywu wymazywane były niemieckie nazwy lub na kartkach nadrukowywano czarne paski plus polska nazwa miejscowości.
Trafiają się też oryginalne niemieckIe pocztówki używane przez Polaków nawet do lat 60 (te cenię sobie najbardziej)
W tym temacie polecam super ciekawą pozycję.
"Oswajanie ziem odzyskanych" Paweł Banaś
No a zagadka Leuthena czeka
Arbeits Dients Abteilung 2/103 - tyle co mogę powiedzieć, że to poprzednik takich formacji jak Oddziały Obrony Cywilnej z czasów stanu wojennego w Polsce - praca za darmo dla państwa pod przymusem wojskowym. Ten oddział ( o ile dobrze odczytałem pierwszą cyfrę)stacjonował w Schmiedeberg.
Pozostałe ze zgrupowania 103, podległe sztabowi w Hirschberg stacjonowały w:
1/103 Hirschberg – Hartau
1/103 Leopoldsbaude
2/103 Schmiedeberg /Rsg.
3/103 Paffendorf
4/103 Karlsthal
5/103 Liebau / Sch.
6/103 Schreiberhau –Scheundelwiesen
7/103 Landeshut /Sch.
6/102 (103) Schönau a.d. Katzbach
Gdzie i co Ci junacy wykonali - nie wiem.
Pozostałe ze zgrupowania 103, podległe sztabowi w Hirschberg stacjonowały w:
1/103 Hirschberg – Hartau
1/103 Leopoldsbaude
2/103 Schmiedeberg /Rsg.
3/103 Paffendorf
4/103 Karlsthal
5/103 Liebau / Sch.
6/103 Schreiberhau –Scheundelwiesen
7/103 Landeshut /Sch.
6/102 (103) Schönau a.d. Katzbach
Gdzie i co Ci junacy wykonali - nie wiem.
Coś próby rozwikłania mojej fotozagadki utknęły w martwym punkcie. Fadelowi mogę zaliczyć "mniejsze pół" odpowiedzi, bo bardziej mnie interesuje, gdzie ta tablica jest. No - weterani sudeckich szlaków. Do dzieła
W odpowiedzi Fadela odnośnie tego oddziału RAD, którego numer widnieje na tablicy, jest ważna wskazówka ułatwiająca zlokalizowanie rejonu, w którym ten obiekt jest 
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”