Kolejka będzie zamknięta?

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
hm0
wędrowiec

Postautor: hm0 » 16-10-2013 05:50

Po prostu, czym skorupka za młodu nasiąknie... Ot, taka roszczeniowa mentalność. :)
Tutaj nie chodzi o dogadanie się, a bardziej o wymuszenie - ciekawe, co myślą o tym mieszkańcy tamtych okolic, bo chodzi o ich pieniądze.
No i założę się, że Zasada zdążył zrobić w przerwie konserwację kolejki przed sezonem zimowym. Dwie pieczenie na jednym ogniu gotowe. :-)

Awatar użytkownika
PiotrekP
podróżnik

Postautor: PiotrekP » 16-10-2013 13:00

Dopóki nie zrobią kolejnych tras narciarskich dotąd będą przepychanki. Faktycznie przez ostanie 5-6 lat Świeradów wypiękniał, zrobili więcej przez te pięć lat niż za starego systemu. Miasteczko umierało powoli. Przynajmniej teraz tam się coś dzieje.
Do zobaczenia na szlaku.
Nasze Wędrowanie

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 16-10-2013 17:40

Szczerze mówiąc to mnie ani grzeje, ani ziębi ta kolejka. Ilekroć byłem w Świeradowie nigdy mi nie przyszło do głowy by skorzystać z tego czegoś bo i po co? Nie po to jadę w góry by się wieźć na sam szczyt bo i przyjemność z tego żadna. Jak też nigdy mi nie przyszło do głowy bo gdziekolwiek z takich "atrakcji" korzystać. No, raz dla adrenaliny wjechałem sobie na bujającym krzesełku na Kopę. Ale...kto ma pójść w góry i tak pójdzie niezależnie od tego czy jakaś kolejka będzie czy nie. A podobna działa od niedawna we Wrocławiu łącząc brzegi Odry :lol:

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 16-10-2013 19:24

Dolnoślązak pisze:A podobna działa od niedawna we Wrocławiu łącząc brzegi Odry :lol:

I za nią też, jak w Świeradowie, trzeba płacic (chyba, że jest się studentem PWr - Red Angel ma fory :wink: ), a własne nogi niosą za darmo :)

Red-Angel
podróżnik

Postautor: Red-Angel » 16-10-2013 20:07

Leuthen: Do końca roku jest za darmo dla każdego, a w przyszłym woku pewnie będzie w cenie zwykłego biletu komunikacji miejskiej (takie są plany).

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 16-10-2013 20:25

Jaja i tyle...tyle, że za publiczne pieniądze. Potrzebna wg. mnie jak przysłowiowy wrzód na d...

Awatar użytkownika
seba123
stary wyga

Postautor: seba123 » 16-10-2013 20:45

Szlag człowieka może trafić, IMHO te wszystkie kolejki, stadiony i inne wodotryski powinny być w 100% prywatne i nie powinno być ani złotówki na budowę i utrzymanie z publicznych pieniędzy. Ta kolejka w Wrocławiu była skrytykowana, jest do niczego nie potrzebna i deficytowa... Kur.a!

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 16-10-2013 21:43

Mam nadzieje ze poprzynosi znow straty i za jakis czas ją zamkna- tym razem na zawsze! I bedzie mozna rano spokojnie zjesc sniadanie pod buda graniczna lub wieza na Smreku i nie byc zadeptywanym przez cale procesje...
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 16-10-2013 22:11

nikt przy zdrowych zmysłach (nawet w Polsce), nie zaora kolejki, która kosztowała miliony - nie ten, to kupi to inny właściciel.

Okolice Stogu i tak są stracone - choć realnie, przy kiepskiej pogodzie, to nikt tam ze schroniska na Smrek i tak nie idzie...
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

mareki
podróżnik

Postautor: mareki » 17-10-2013 07:59

seba123 pisze:Szlag człowieka może trafić, IMHO te wszystkie kolejki, stadiony i inne wodotryski powinny być w 100% prywatne i nie powinno być ani złotówki na budowę i utrzymanie z publicznych pieniędzy. Ta kolejka w Wrocławiu była skrytykowana, jest do niczego nie potrzebna i deficytowa... Kur.a!

A pomyśl, dlaczego warto być urzędnikiem wyższego szczebla? Bez tych inwestycji (im droższe, tym lepiej) nie warto by było.

Michun
podróżnik

Postautor: Michun » 17-10-2013 09:15

Dolnoślązak pisze:Szczerze mówiąc to mnie ani grzeje, ani ziębi ta kolejka. Ilekroć byłem w Świeradowie nigdy mi nie przyszło do głowy by skorzystać z tego czegoś bo i po co?

w sensie użytkowym owszem , w sensie zachowania walorów krajobrazu oraz ograniczenia ruchu ludzi - to już nie jest tak obojętna.

Awatar użytkownika
PiotrekP
podróżnik

Postautor: PiotrekP » 17-10-2013 11:32

Czegoś tu nie rozumie. Wszyscy chcemy, żeby było czysto, pusto i przyjemnie. Wszystkie kolejki zlikwidować, a co mają zrobić osoby niepełnosprawne ruchowa, góry dla nich są zamknięte bez kolejki. Osoba poruszająca się na wózku nie wejdzie na żadną górkę i tylko kolejka umożliwia mu podziwianie widoków, które do tej pory były zarezerwowane dla osób zdrowych. Regiony turystyczne bez odpowiedniej infrastruktury zamrą.
Do zobaczenia na szlaku.
Nasze Wędrowanie

mareki
podróżnik

Postautor: mareki » 17-10-2013 12:33

PiotrekP pisze:Czegoś tu nie rozumie. Wszyscy chcemy, żeby było czysto, pusto i przyjemnie. Wszystkie kolejki zlikwidować, a co mają zrobić osoby niepełnosprawne ruchowa, góry dla nich są zamknięte bez kolejki. Osoba poruszająca się na wózku nie wejdzie na żadną górkę i tylko kolejka umożliwia mu podziwianie widoków, które do tej pory były zarezerwowane dla osób zdrowych. Regiony turystyczne bez odpowiedniej infrastruktury zamrą.

Zwykła demagogia i wycieranie sobie gęby niepełnosprawnymi. Już widzę jak Zasada utrzymuje i rozbudowuje kolejkę ze względu na niepełnosprawnych. A dla osób zdrowych jest tysiące rzeczy zarezerwowanych, bo takie jest życie.

Awatar użytkownika
PiotrekP
podróżnik

Postautor: PiotrekP » 17-10-2013 17:19

Jest taki wiersz:
Daremne żale - próżny trud,
Bezsilne złorzeczenia!
Przeżytych kształtów żaden cud
Nie wróci do istnienia.

Nic nie zmienimy, coraz więcej ludzi chce iść w góry i nie koniecznie jak my z plecakiem i szukać bacówki - prosząc o wrzątek. Szukają kolejki, dobrego schroniska (czytaj - Hotel Górski) z ciepłą wodą i eleganckimi pokojami.
Gondole nie powstała dla niepełnosprawnych, powstała dla ludzi, którzy mają ochotę z niej korzystać, a że pozwoli wyjechać mniej sprawnym jak my to tylko się należy cieszyć. Nie zatrzymamy tego postępu czy nam się podoba czy nie.
Do zobaczenia na szlaku.
Nasze Wędrowanie

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 17-10-2013 17:27

PiotrekP pisze:Czegoś tu nie rozumie. Wszyscy chcemy, żeby było czysto, pusto i przyjemnie. Wszystkie kolejki zlikwidować, a co mają zrobić osoby niepełnosprawne ruchowa, góry dla nich są zamknięte bez kolejki. Osoba poruszająca się na wózku nie wejdzie na żadną górkę i tylko kolejka umożliwia mu podziwianie widoków, które do tej pory były zarezerwowane dla osób zdrowych. Regiony turystyczne bez odpowiedniej infrastruktury zamrą.

Nie jestem przeciwnikiem turystyki górskiej osób niepełnosprawnych, ale kolejka na Stóg Izerski to akurat nie jest dobry przykład, którym można się podpierać w kwestii dostępności gór dla osób na wózkach inwalidzkich, bo pod samo schronisko można dotrzeć asfaltową drogą idącą zakosami dość łagodnie po zboczu. Moim zdaniem bez większego problemu osoba towarzysząca komuś na wózku może go "wepchnąć" na szczyt. Na Równi pod Śnieżką już 3 lata temu widziałem osobę na wózku inwalidzkim i raczej nie wjechała tam wyciągiem na Kopę...

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”