? ? ? ZAGADKA ? ? ?
- Lech
- bardzo stary wyga
Nie prywatne tylko opieram się na konkretnych opracowaniach naukowych. Twoim jednak zdaniem opracowania Walczaka, a także niektórych niemieckich geografów to prywatne poglądy. A nie jest czasami tak, że to Twoim prywatnym zdaniem jedyne słuszne są podziały lansowane przez środowisko z którym jesteś związany?Hazmburk pisze:Lechu, zwyczajnie nie masz racji, a Twoje argumenty są bardzo słabe. To, co piszesz, to są wyłącznie Twoje prywatne poglądy.

Lech pisze:Nie prywatne tylko opieram się na konkretnych opracowaniach naukowych. Twoim jednak zdaniem opracowania Walczaka...
Walczak miał pewne pionierskie zasługi na polu regionalizacji Sudetów i tego mu nie ujmuję, ale jego podział jest dziś już mocno przestarzały. Gdyby kierować się podziałem Walczaka, to również Góry Opawskie należałoby oddzielić od Sudetów, gdyż Walczak... zwyczajnie o nich zapomniał.
...a także niektórych niemieckich geografów to prywatne poglądy.
A mógłbyś podać nazwiska tych niemieckich geografów, którzy dokonali regionalizacji fizjograficznej Sudetów?
A nie jest czasami tak, że to Twoim prywatnym zdaniem jedyne słuszne są podziały lansowane przez środowisko z którym jesteś związany?
Chyba nie, bo ja nie jestem związany z żadnym środowiskiem
- Lech
- bardzo stary wyga
Przestarzały zależy dla kogo. Na portalu Sudety.it są wymienione osobno "Sudety i Przedgórze Sudeckie" >http://sudety.it/index/gory. To tak samo jakby ktoś napisał Europa i Afryka, a Ty byś stwierdził, że Afryka jest częścią Europy.Hazmburk pisze:Walczak miał pewne pionierskie zasługi na polu regionalizacji Sudetów i tego mu nie ujmuję, ale jego podział jest dziś już mocno przestarzały.Lech pisze:Nie prywatne tylko opieram się na konkretnych opracowaniach naukowych. Twoim jednak zdaniem opracowania Walczaka...
Hmm. W takim razie Czesi też o nich zapomnieli, bo mają inny podział i wchodzą one w skład Zlatohorske vrchoviny nie występując pod taką nazwą.Hazmburk pisze:Gdyby kierować się podziałem Walczaka, to również Góry Opawskie należałoby oddzielić od Sudetów, gdyż Walczak... zwyczajnie o nich zapomniał.
Nigdzie nie napisałem, że niemieccy geografowie dokonali takiej regionalizacji, natomiast w kilku niemieckich opracowaniach przeczytałem określenia "Sudetengebirge und Sudetenvorland" i oddzieleniu Sudetów uskokiem od Vorlandu.Hazmburk pisze:A mógłbyś podać nazwiska tych niemieckich geografów, którzy dokonali regionalizacji fizjograficznej Sudetów?

Lech pisze:Przestarzały zależy dla kogo. Na portalu Sudety.it są wymienione osobno "Sudety i Przedgórze Sudeckie" >http://sudety.it/index/gory. To tak samo jakby ktoś napisał Europa i Afryka, a Ty byś stwierdził, że Afryka jest częścią Europy.
Raczej tak samo, jakby ktoś napisał Dolny Śląsk i Wrocław. Powszechnie się tak pisze, mimo że z punktu widzenia logiki jest pewien zgrzyt. Lechu, bardzo Cię proszę... Naprawdę lepszych źródeł nie znasz? Czy autor tego tekstu przynajmniej się podpisał? Naprawdę, nie wszystko jeszcze jest w internecie, a umiejętność selekcji źródeł ze względu na ich wiarygodność opanowuje się (najpóźniej) gdzieś tak w okolicach V roku studiów.
Nawiasem mówiąc, autor kolejnego Twojego artykułu chyba też co innego miał na myśli niż Ty zrozumiałeś, gdyż kończy swój tekst zdaniem: "Sudety rozumiane w węższym zakresie jako pasma górskie nie obejmujące Przedgórza Sudeckiego dzielą się na trzy części: Sudety Wschodnie, Sudety Środkowe i Sudety Zachodnie". Co sugeruje, że istnieją też Sudety w szerszym zakresie, obejmujące Przedgórze Sudeckie.
Hmm. W takim razie Czesi też o nich zapomnieli, bo mają inny podział i wchodzą one w skład Zlatohorske vrchoviny nie występując pod taką nazwą.
Czesi nie zapomnieli, tylko inaczej nazywają ten obszar. Walczak nie nazwał go w ogóle.
Nigdzie nie napisałem, że niemieccy geografowie dokonali takiej regionalizacji, natomiast w kilku niemieckich opracowaniach przeczytałem określenia "Sudetengebirge und Sudetenvorland" i oddzieleniu Sudetów uskokiem od Vorlandu.
Znowu jakieś sformułowania powyjmowane z kontekstu... Nie wiem, jakie to były opracowania, jacy autorzy i o co im chodziło. Może coś na poziomie dzisiejszej Wikipedii albo wyżej cytowanego tekstu. Albo jeszcze gorzej... Mogę tylko zadumać się nad faktem, że w takich źródłach jak wyżej gustujesz i są one dla Ciebie wyznacznikiem prawdy