"Morze mgieł" w środku lata
W najbliższych dniach (m.in. w najbliższy weekend) zapowiadają się imponujące "morza mgieł" widoczne z wyższych partii Sudetów (po czeskiej stronie) z dość wysokimi temperaturami jak na tę porę roku. Widać je już dzisiaj na Humlnecie. Jeśli ktoś wybierze się w tym czasie w góry, nie powinien być zawiedziony.
no,już się zaczyna...
http://kamery.ttnet.cz/index.php?kamera ... 1386842504
sekrecja pisze:no,już się zaczyna...
Zobaczymy jak to bedzie w weekend, narazie prognozy pokazuja,ze bedzie odrobine chlodniej jutro i w sobote. Niedziela bedzie juz pochmurna.
Jak tak dalej pojdzie to moze sie okazac,ze mgly sie rozejda do weekendu.
Niemniej zapowiada sie lampa w sobote
Hazmburk pisze:No, we Vrchlabí to akurat pochmurna będzie nie tylko niedziela, bowiem w najbliższych dniach słońca tam nie uwidzisz. Większość modeli, niestety, nie uwzględnia niskich stratusów związanych w inwersją albo bardzo kiepsko je prognozuje.
Na to licze ze bedzie mgla
krzych pisze:Gorzej dla okolic Mieroszowa - tam to jest loteria.
To fakt. Bardzo często tamtędy stratusy przechodzą z Czech na północną stronę gór. W tym czasie na pozostałych terenach w polskich Sudetach może być zupełnie bezchmurnie. Myślałem, żeby wybrać się w najbliższych dniach w okolice Marciszowa i Bolkowa, jednak zastanawiam się, czy warto ryzykować...
Hazmburk pisze:krzych pisze:Gorzej dla okolic Mieroszowa - tam to jest loteria.
To fakt. Bardzo często tamtędy stratusy przechodzą z Czech na północną stronę gór. W tym czasie na pozostałych terenach w polskich Sudetach może być zupełnie bezchmurnie. Myślałem, żeby wybrać się w najbliższych dniach w okolice Marciszowa i Bolkowa, jednak zastanawiam się, czy warto ryzykować...
Znajdz kamerki w okolicy i spradz z rańca, ja bede przejezdzal przez Bolkow z rana w sobote (dalej do Velkiej Upy) wiec moge napisac pare slow o pogodzie z okolic Orlenu na forum jak chcesz.
krzych pisze:Znajdz kamerki w okolicy i spradz z rańca...
Ech, żeby tam były jakieś kamery... Tu można liczyć tylko na zdjęcia satelitarne, ale jak się wyjeżdża wcześnie rano, to jeszcze jest ciemno, więc też właściwie nic na ten temat nie powiedzą.
ja bede przejezdzal przez Bolkow z rana w sobote (dalej do Velkiej Upy) wiec moge napisac pare slow o pogodzie z okolic Orlenu na forum jak chcesz.
Dzięki za dobre chęci, ale chyba mi nie pomożesz
Tak więc udanego wypoczynku w Karkonoszach i oceanów chmur pod stopami (broń Boże nie nad głową)!
Red-Angel pisze:No to kilka zdjęć z weekendu w temacie inwersji i niskich chmur w Karkonoszach.
Elegansio!
A journey of a thousand miles begins with a single step.
Do not fear going forward slowly; fear only to stand still.
You've got to be original, because if you're like someone else, what do they need you for?
Do not fear going forward slowly; fear only to stand still.
You've got to be original, because if you're like someone else, what do they need you for?
-
teodozjusz
- wędrowiec
Piknie! Mnie juz w sobotę zazdrość zżerała, bo ja mogłem dotrzeć jedynie na Ślęże co wystarczyło żebym wiedział co za widoczki mają szczęsliwcy na "wyspach". Choć ze Ślęzy widoki też były piękne. Pradziada udalo mnie sie po raz pierwszy zobaczyć z jej szczytu, a w każdym razie pierwszy raz zidentyfikować.
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”