? ? ? ZAGADKA ? ? ?

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 09-02-2014 21:38

Gratuluję! Zadajesz

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 09-02-2014 22:11

wirek pisze:No więc zagadka: gdzie jest tak ubezpieczony szlak?

rafhak pisze:Góry Stołowe, niebieski z Karłowa do Dusznik Zdroju. Zdjęcie zostało zrobione w okolicach Skał Puchacza.

Zamontowali tam ubezpieczenia?! Szedłem tym szlakiem tylko raz - w marcu 2007 r., ale jakom żyw - łańcuchów wtedy nie było :!: Ja rozumiem, że to krawędź Gór Stołowych, ale to nie Orla Perć w Tatrach, żeby od razu żelastwo tam pakować :?: :roll: Stąd nie wpadłem, że na zdjęciu może to być niebieski szlak Duszniki Zdrój-Karłów...

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 09-02-2014 23:46

Leuthen pisze:Ja rozumiem, że to krawędź Gór Stołowych, ale to nie Orla Perć w Tatrach, żeby od razu żelastwo tam pakować :?: :roll:

Daj trochę czasu złomiarzom. ;)

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 10-02-2014 02:24

Ten łańcuch na Skałach Puchacza to wisi chyba już dość długo. Możliwe, że przez pewien czas go nie było. Zdaje się, wspominał o nim m.in. Tomasz Rzeczycki w swojej książce "Góry Polski" (wyd. w 2004 r.). W kwestii obecności łańcucha w okolicach 2007 roku zdania na tym forum były podzielone.

Dodałbym, że w Sudetach znalazłoby się jeszcze kilka innych miejsc z łańcuchami. Z pamięci kojarzę Polední kameny w Górach Izerskich, dojście do punktu widokowego Myší skála na zboczu Doliny Izery koło Spálova, no i oczywiście Śnieżkę. W Górach Izerskich łańcuchy też można było napotkać jeszcze kilka-kilkanaście lat temu na żółtym szlaku przez Špičák, jednak po remoncie szlaku zostały zastąpione metalowymi poręczami. Łańcuch ubezpiecza również półkę skalną w Pavlinym údolí i prowadzący nią czerwony szlak, a to dosłownie rzut mapą od Sudetów.

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 10-02-2014 07:02

Zdjęcie pochodzi z lipca zeszłego roku. Przy dobrej pogodzie łańcuch może się wydawać nadmiarowym ubezpieczeniem. Przy śniegu, lodzie, błocie, zwłaszcza dla kogoś z ciężkim wysokim plecakiem, w ciężkich butach, to może być ułatwienie. Na pewno jest to dużo mniejsza ingerencja w krajobraz niż wygładzanie niebieskich szlaków w Karkonoszach :evil: Ale to już temat nie na "Zagadki".

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 10-02-2014 08:55

apollo pisze:
Leuthen pisze:Ja rozumiem, że to krawędź Gór Stołowych, ale to nie Orla Perć w Tatrach, żeby od razu żelastwo tam pakować :?: :roll:

Daj trochę czasu złomiarzom. ;)

Otóż to :!: Jak łańcuch zniknie, wiemy czyja to będzie wina - wirka, który wstawił zdjęcie i rafhaka, który podał lokalizację :twisted: :lol: :D

wirek pisze:Przy dobrej pogodzie łańcuch może się wydawać nadmiarowym ubezpieczeniem. Przy śniegu, lodzie, błocie, zwłaszcza dla kogoś z ciężkim wysokim plecakiem, w ciężkich butach, to może być ułatwienie.

Wirku, ja naprawdę "verstehe", w jakim celu montuje się łańcuchy. Twoja argumentacja daje jednak podstawę do "załańcuchowania" wielu innych szlaków sudeckich. Przykład? Obecnie oblodzony jest spory odcinek szlaków żółtego i czerwonego na Ślężę od strony Sobótki w strefie podszczytowej. Ludzie, jak wiadomo, podążają na "Dach Przedgórza Sudeckiego" głównie w obuwiu typu adidasy, ale wczoraj widziałem, że nawet ludzie w butach górskich mieli problemy przy schodzeniu, a mój znajomy (też w "góralach") upadł pośliznąwszy się na tym lodzie i to tak nieszczęśliwie, że uderzył z impetem dłonią w wystający kamień i było podejrzenie, że złamał kość (wizyta na pogotowiu we Wrocławiu rozwiała na szczęście te obawy - to tylko silne stłuczenie). Pytanie - którędy chodzi więcej turystów - niebieskim szlakiem z Dusznik przez krawędź Gór Stołowych do Karłowa czy z Sobótki na Ślężę? Czy z powodu tego okresowego zalodzenia trzeba zamontować przy "ślężańskiej autostradzie" łańcuchy?

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 10-02-2014 09:31

Toteż ja nie piszę o łańcuchach w formie "műssen, dűrfen, sollen". Też uważam, że ktoś wychodzi przed szereg i myśli za innych. Albo myśli, że myśli. Nie zdziwię się, jak za parę lat równolegle do żółtego i czerwonego szlaku na Ślężę powstanie chodnik z barierką jak na Równi pod Śnieżką. Rafhak zadawajże

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 10-02-2014 12:02

wirek pisze: Przy śniegu, lodzie, błocie, zwłaszcza dla kogoś z ciężkim wysokim plecakiem, w ciężkich butach, to może być ułatwienie.

Ano właśnie. Szedłem tamtym odcinkiem w marcu parę lat temu, na skale zalegało zmarznięte błoto i lód, a łańcuchów wówczas nie było. Teraz zapewne dzięki nim jest dużo łatwiej.
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 11-02-2014 07:22

Raubritter pisze:
wirek pisze: Przy śniegu, lodzie, błocie, zwłaszcza dla kogoś z ciężkim wysokim plecakiem, w ciężkich butach, to może być ułatwienie.

Ano właśnie. Szedłem tamtym odcinkiem w marcu parę lat temu, na skale zalegało zmarznięte błoto i lód, a łańcuchów wówczas nie było. Teraz zapewne dzięki nim jest dużo łatwiej.

"Do sukcesu nie ma windy- trzeba iśc po schodach" :wink: Na lód i błoto pomogą raczki Cathoola :)

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 11-02-2014 16:41

Leuthen pisze: :wink: Na lód i błoto pomogą raczki Cathoola :)

Audycja zawierała lokowanie produktu.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 11-02-2014 16:43

voi-vod pisze:
Leuthen pisze: :wink: Na lód i błoto pomogą raczki Cathoola :)

Audycja zawierała lokowanie produktu.

Kiedyś otwarcie na tym forum mi je polecono. Sprawdziłem je i polecam teraz ja. Nie mam za to zniżek na ich produkty :wink:

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 12-02-2014 23:55

rafhak dawaj zagadkę!
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 16-02-2014 23:04

Z której wieży roztacza się poniższy widok?
Obrazek

Michun
podróżnik

Postautor: Michun » 16-02-2014 23:29

Nie czasem Černá Hora - rozhledna ?

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 16-02-2014 23:42

Bardziej Trójmorski Wierch. Ciekawsza byłaby zagadka, o której godzinie zrobiono zdjęcie (stawiałbym, że około południa) ;)

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”