Zdjęcia na forum

Coś nie działa? Jakieś pytania? A może masz jakieś propozycje co do nowych działów forum?
Awatar użytkownika
Michał
Moderator
Posty: 1915
Rejestracja: 15-12-2007 02:18
Lokalizacja: Kędzierzyn Koźle

Postautor: Michał » 23-04-2014 22:41

Pomimo, że kilka lat temu zarekomendowałem Google Picassa, to też jestem średnio szczęśliwy, jak mam korzystać z ich usług.
Sam portal Google Picassa jest OK, nie mam uwag.
Ale do wstawiania zdjęć trzeba zainstalować na kompie aplikację Google Picassa, a ta potrafi skutecznie wyprowadzić użytkownika z równowagi psychicznej. :evil: Za każdym razem trzeba się do niej zalogować, pomimo, że wcześniej zaznaczyłem opcję "zapamiętaj mnie na tym komputerze". Podczas wprowadzania danych nie "podpowiada" wcześniej zapisanych danych, więc za każdym razem muszę mozolnie literka po literce wpisywać pełny login i hasło. W międzyczasie franca jedna oczywiście nie omieszka aktualizować się, pomimo, że robiła to 2 dni wcześniej. Jak już zaloguję się, to program musi nabrać mocy urzędowej, zanim wykryje nowe zdjęcia i wstawi miniaturki - o ile w ogóle będzie miał ochotę to wykonać. Mówię Wam, masakra :x

Awatar użytkownika
Franiu
łazik
Posty: 81
Rejestracja: 16-02-2012 16:35

Postautor: Franiu » 24-04-2014 06:20

Ja niby korzystam z Picasa 3 do przeglądania zdjęć na dysku, ale do wrzucania ich na forum wystarczy mi linkowanie do publicznie otwartej galerii w Picasaweb Album.

Fadel
obieżyświat
Posty: 981
Rejestracja: 27-05-2009 20:17

Postautor: Fadel » 24-04-2014 06:53

Myślę, że nadchodzi czas na stawianie własnych serwerów, a jak ktoś ma zmienne IP to rejestracja domen i po kłopocie.

Awatar użytkownika
Michał
Moderator
Posty: 1915
Rejestracja: 15-12-2007 02:18
Lokalizacja: Kędzierzyn Koźle

Postautor: Michał » 24-04-2014 23:25

Franiu pisze: do wrzucania ich na forum wystarczy mi linkowanie do publicznie otwartej galerii w Picasaweb Album.


No tak, ale jakoś trzeba te fotki w Picasaweb Album zapodać, walcząc z Google Picassa.

Red-Angel
podróżnik
Posty: 184
Rejestracja: 25-12-2010 23:26
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Red-Angel » 28-04-2014 17:42

Nie trzeba, można wrzucić je bezpośrednio przez stronę internetową, co robię od zawsze, bo ten program jest tragiczny.

Awatar użytkownika
Franiu
łazik
Posty: 81
Rejestracja: 16-02-2012 16:35

Postautor: Franiu » 28-04-2014 19:28

Michał pisze:No tak, ale jakoś trzeba te fotki w Picasaweb Album zapodać, walcząc z Google Picassa.


No właśnie nie, ja korzystam bezpośrednio ze strony internetowej, wybieram pliki, parzę herbatę i powoli wgrywam je na serwer. Na stronie albumu masz u góry przycisk który przenosi do strony ładowania.

Obrazek

Awatar użytkownika
Michał
Moderator
Posty: 1915
Rejestracja: 15-12-2007 02:18
Lokalizacja: Kędzierzyn Koźle

Postautor: Michał » 29-04-2014 22:21

Franiu pisze: ja korzystam bezpośrednio ze strony internetowej, wybieram pliki, parzę herbatę i powoli wgrywam je na serwer. Na stronie albumu masz u góry przycisk który przenosi do strony ładowania.


No cóż, człowiek uczy się całe życie :-)
Szybko wczoraj pośpieszyłem skorzystać z tej instrukcji.
Niestety, tak opcja też nie jest pozbawiona wad. Pobierane są zdjęcia w pełnym rozmiarze, przez to trwało w nieskończoność. Zatem wróciłem do "idiotycznego programu", gdzie mogę zredukować rozmiar zdjęć podczas transferu.

Red-Angel
podróżnik
Posty: 184
Rejestracja: 25-12-2010 23:26
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Red-Angel » 30-04-2014 20:23

Bo najpierw trzeba te zdjęcia sobie samemu zmniejszyć, by wgrać na serwer tak, jak chcesz.
Programy na zmniejszenie wielu zdjęć naraz znajdziesz tutaj - http://forum.dobreprogramy.pl/masowe-zm ... ć-t155020/
Zawsze można zmniejszac pojedyńczo, ale tak jest po prostu szybciej i wygodniej.


Proponuję działać na skopiowanych plikach, bo nie wiem jak działają te programy i czy nie zastąpią otwartych plików przypadkiem.

Awatar użytkownika
Michał
Moderator
Posty: 1915
Rejestracja: 15-12-2007 02:18
Lokalizacja: Kędzierzyn Koźle

Postautor: Michał » 30-04-2014 22:56

Red-Angel pisze:Bo najpierw trzeba te zdjęcia sobie samemu zmniejszyć, by wgrać na serwer tak, jak chcesz.


No tak, ale ja na HDD chcę mieć zdjęcia w oryginalnym rozmiarze. Zatem muszę zrobić ich kopię w zmniejszonym rozmiarze, i tę kopię transferować.

Red-Angel
podróżnik
Posty: 184
Rejestracja: 25-12-2010 23:26
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Red-Angel » 05-05-2014 00:18

Dokładnie o tym pisałem :)


Wróć do „Forum o forum”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości