Nowy przewodnik - Główny Szlak Sudecki

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Nowy przewodnik - Główny Szlak Sudecki

Postautor: Raubritter » 09-02-2015 17:03

Dla tych co jeszcze nie wiedzą. Wydany został nowy przewodnik po Głównym Szlaku Sudeckim autorstwa Waldemara Brygiera. I mimo że GSS mam już za sobą, to zapewne po niego sięgnę.

Obrazek
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 09-02-2015 17:27

Pewnie wiele ciekawostek mozna w nim znalezc, acz ja bym wolala gdzies znalezc przewodnik "poboczne i zapomniane sudeckie szlaki" :P
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 09-02-2015 17:47

to się wyklucza, bo po wydaniu takiego przewodnika nie byłyby już poboczne, a na pewno nie zapomniane :D
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 09-02-2015 19:17

Pudelek pisze:to się wyklucza, bo po wydaniu takiego przewodnika nie byłyby już poboczne, a na pewno nie zapomniane :D

Moglby miec bardzo maly naklad :P

A tak serio to chyba nie koniecznie musi byc zawsze tak jak piszesz- mam np. przewodnik opisujacy rozne zakamarki wzdluz zachodniej granicy Polski, glownie w lubuskim i zachodniopomorskim i mam wrazenie ze wydanie tej pozycji nie wplynelo jakos znaczaco na wzrost zainteresowania tymi regionami.. Ksiazka ktora mi polecil tu na forum Radek o Borach Dolnoslaskich tez jakos nie spowodowala ze jakas ogromna tłuszcza sie tam wysypala..

Grunt zeby nie powiedzieli w TV ze cos jest modne i warto tam pojechac albo nie napisali na onecie :lol:
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 09-02-2015 20:10

No proszę - najpierw przez 25 lat istniał tylko jeden przewodnik po GSS (autorstwa ś.p. Zbigniewa Garbaczewskiego), a teraz w ciągu pięciu lat wychodzi już drugi (w 2010 r. ukazał się przewodnik "Szlakiem sudeckim" autorstwa Roberta Szewczyka).

skiboy
obieżyświat

Postautor: skiboy » 09-02-2015 22:06

buba1 pisze:Pewnie wiele ciekawostek mozna w nim znalezc, acz ja bym wolala gdzies znalezc przewodnik "poboczne i zapomniane sudeckie szlaki" :P
Ja zainteresowałbym się przewodnikiem pt.Ścieżki i bezdroża sudeckie, z aktualną aktualizacją . :D

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 10-02-2015 07:12

Swego czasu ktoś-tam marudził, że reklama jednej sieci komórkowej z Ostrzycą Proboszczowicką w tle spowoduje rozdeptanie góry. Też się nic nie stało. Chętnych na przejście GSS, takich którzy się zaczną realizować, nie ma wielu, więc i po wydaniu przewodnika znacząco ich nie przybędzie. Wydaje mi się, że większym powodzeniem cieszą się przewodniki o znacznie mniejszym zasięgu, takie na weekendowy pobyt.
A swoją drogą, pisać umiecie, mało uczęszczane zakątki Sudetów odwiedzacie, to może by samemu spróbować?

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 10-02-2015 16:11

Napisać to nie sztuka, sztuką jest znaleźć wydawcę (czyli sponsora) :lol:

wallon
tramp

Informacje szczegółowe o "Nowym przewodniku..."

Postautor: wallon » 13-02-2015 21:20

Czy ktoś już posiada przewodnik z tematu wątku i odpowie na kilka pytań szczegółowych? Ogólnie rzecz biorąc, na ile przewodnik jest przydatny i wystarczający do przygotowania się do wyprawy od strony logistycznej:roll:.

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 14-02-2015 15:08

Ja już posiadam. Ale od strony logistycznej? To chyba od Ciebie zależy ile w gruncie rzeczy zabierzesz par spodni, skarpetek itp. Chyba że po raz pierwszy w ogóle jedziesz w góry i nie wiesz jak się przygotować, to możemy jakoś pomóc. Jednakże w przewodniku jako takim zbyt wiele nie piszą co musisz zabrać na drogą, gdyż zależy to od indywidualnego podejścia turysty oraz tego jak będziesz GSS przechodził; cały od razu, czy etapami, czy będziesz spał pod namiotem czy w schroniskach, czy latem, czy jesienią.
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

Awatar użytkownika
olo23333
obieżyświat

Postautor: olo23333 » 15-02-2015 08:59

Raubri jak go oceniasz? Dobrze spisany, ma dużo informacji praktycznych i opisy odcinków...

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 15-02-2015 14:05

Oceniam go bardzo dobrze, w podobnym, jeśli nie w takim samym stylu wyszedł rok temu bodajże przewodnik po Głównym Szlaku Beskidzkim. Bardzo dokładne, szczegółowe mapy, opisy, zdjęcia, ciekawostki, czasy przejść, odległości. I wszystko bardzo czytelne.

wallon
tramp

Logistyka i coś jeszcze...

Postautor: wallon » 20-02-2015 19:03

... miałem na myśli szczegółowe informacje dot. noclegów, komunikacji (dworce/przystanki kolejowe/autobusowe), obiektów gastronomicznych i sklepów spożywczych (w tym: czynnych w niedzielę), adresy DOBRYCH stron internetowych, informacje do zastosowania w nawigacji GPS, itp. Informacje takie umieszczane przy opisie obiektów lub na mapkach, a ostatecznie w zestawieniach TAK/NIE obiektów w odległości np. do 0,5 km od szlaku lub w miejscowościach przy szlaku, jak w przewodniku Garbaczewskiego - Główny Szlak Sudecki. W trakcie przygotowań zebranie tychże informacji praktycznych zajmuje najwięcej czasu, a potem większość z nich jest nie wykorzystana (z uwagi na "etapy" wędrówki, których długości wcześniej nie ma co ściśle ustalać choćby z uwagi na Panią Pogodę).
Ot tak, kupić przewodnik i ruszyć przed siebie, i nie tracić później czasu na szukanie jedzenia i spania.
Chyba że po raz pierwszy w ogóle jedziesz w góry i nie wiesz jak się przygotować,...
Jeśli już, to prędzej ostatni; te 440 km :roll: :shock: :D :!: :o: :oops: :mrgreen: . A jeszcze tych kilka szczytów z Korony Sudetów Polskich, które szlak omija (już wiem o Wysokiej Kopie, Śnieżce i Śnieżniku), tych kilka pasm, które porzuca i zapewne kilka miejsc ważnych, do których nie zawita (podobno Błędne Skały) - ciekawe dlaczego - temat na osobny wątek.

W międzyczasie...
Zakotwiczyłem się na stronie promującej przewodnik GSzS, nieco niefortunnie, ale otrzymałem już od samego Autora odpowiedzi na kilka moich pytań, a czytelne skany kilku stron przewodnika wyjaśniły kilka spraw. Niestety, już wiem, że nie zawiera "tych moich informacji logistycznych" (poza schroniskami górskimi na szlaku). Takie przewodniki (jak te z wydawnictwa Wiedza i Życie, które zbieram) nazywam kolekcjonerskimi - świetnie się czyta i ogląda, wybrane obiekty ze zdjęciami do GPS'a, a sam przewodnik na półkę. A potem trzeba jeszcze w Internecie skolekcjonować niezbędne informacje praktyczne.

Ale mam jeszcze kilka PYTAŃ
1. Czy są w GSzS planiki miejscowości na/przy szlaku, np. Świeradowa, z ul. kardynała Stefana Wyszyńskiego, gdzie jest drzewko ze znakiem rozpoczynającym/kończącym szlak?

2. Czy GSzS zawiera alfabetyczny spis opisanych obiektów krajoznawczych z podanymi stronami, gdzie są opisy?

3. Jak/gdzie kupiłeś przewodnik: przez Internet czy w księgarni? Chciałbym to "dotknąć" przed zakupem.

4. Czy mapy z GSzS (1:50 000), twoim zdaniem, wystarczą i nie trzeba brać innych map turystycznych? Oczywiście, "tak generalnie"; nie każdy potrzebuje zaznaczonych leśniczówek, punktów widokowych i punktów odpoczynku. A propos... Przy samym GSzS, etap 1, pojawił się zadaszony punkt odpoczynku, z ławami i stołami oraz podestami do spania; brak tylko miejsca na ognisko i ujęcia wody, i trzeba mieć zgodę leśników (prawo zobowiązuje ich, by wiedzieli, co się dzieje w ich obiektach, ale jeszcze nie wiem, czy można to załatwić telefonicznie).

5. Czy informacje praktyczne "są umieszczane" przy obiektach, czy w osobnym rozdziale? Co tak generalnie obejmują skoro "nielogistyczne"?

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”