Szlakiem Zamków Piastowskich czerwiec 2015r.

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
legniczanin82
turysta niedzielny

Postautor: legniczanin82 » 17-03-2015 19:32

Trochę rozmowa faktycznie zeszła z torów, ale z drugiej stronie sprawy komunikacyjne ważna rzecz :) Ale propozycje spania ciekawe, ale póki co to nocleg targam na plecach. Zawsze wybieram minimalizm w marszu, chyba, że z rodzinką to co innego ;) Tak więc spanie gdzie się da, a jak sie znajdzie miejscówkę, co by rano lub wieczorem zrobić fajne ujęcie, to tym lepiej.
Często chodzę sam, ale teraz fajnie było by z kimś się przejść. 6 dni samotnej wędrówki daje nieźle psychicznie po mózgownicy i trzeba czasem znaleźć dodatkową motywację. No i tęsknota za domem :)
Ale jak to nie wypali, to już mam plany 3 dniowe w Stołowych, Rudawach albo Sowie albo faktycznie skrócony SZP.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 17-03-2015 22:08

A propos Szlaku Zamków Piastowskich. Dzisiaj zrobiłem sobie spacerek z Pilchowic do Wlenia (w większości zielonym szlakiem) i jest dość istotna zmiana jego przebiegu pomiędzy Dzikim Wąwozem a zaporą Jeziora Pilchowickiego (która to już?). Wcześniej szlak wiódł stromym lewym zboczem doliny Bobru, obecnie prowadzi wzdłuż Maciejowickiego Potoku do jego ujścia do Bobru, stamtąd lewym brzegiem rzeki do Pilchowic, gdzie przekracza Bóbr mostem drogowym i następnie wraca asfaltem po drugim brzegu Bobru aż na zaporę. Zmiana jest dość świeża, na żadnej mapie nie widziałem jeszcze nowego przebiegu szlaku, również na najnowszej mapie Planu "Dolina Bobru od Jeleniej Góry do Bolesławca" w skali 1:50 000 z ub. roku jest zaznaczony jeszcze stary przebieg szlaku.

To tak żeby się nikt nie zdziwił...

Jest jeszcze drobna korekta przebiegu szlaku w Borowym Jarze, której mapy też chyba jeszcze nie pokazują. Przed torami kolejowymi (idąc od strony Perły Zachodu) szlak odbija w lewo i schodzi stromo nad rzekę obok Cesarskiego Dębu, łącząc się z żółtym szlakiem przy Cudownym Źródełku. Oba szlaki razem przekraczają linię kolejową pod wiaduktem.
Ostatnio zmieniony 17-03-2015 22:36 przez Hazmburk, łącznie zmieniany 2 razy.