Artykuł zawierający ciekawą opinię o Dolnym Śląsku

Wszystko co niezwiązane z górami i turystyką
Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Artykuł zawierający ciekawą opinię o Dolnym Śląsku

Postautor: Lech » 05-07-2015 19:17

Głos Pawła Kukiza jest pierwszym, od lat pięćdziesiątych, tak wyraźnie polskim głosem na ziemiach zachodnich. Zabrzmiał on w Lubinie, a więc z Dolnego Śląska i ziem zachodnich, gdzie od początku III RP świadomość mieszkających tam Polaków napychana jest niemiecką treścią, a ziemia jest germanizowana – niemiecką myślą.
Cały artykuł > http://wpolityce.pl/polityka/257932-dla ... iec-glosno
Obrazek

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 06-07-2015 07:29

http://www.radiomaryja.pl/bez-kategorii ... oclawia-1/
Już kilka lat temu "ekspert od wszystkiego" toruńskiej rozgłośni radiowej alarmował o pełzającej regermanizacji Wrocławia. Cóż, pewnego dnia znów miasto nad Odrą będzie nosiło nazwę Breslau, miasto nad Wartą Posen, miasto u ujścia Wisły do Bałtyku - Danzig, a Niemcy znów będą wielkie i silne :lol:

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 06-07-2015 08:14

@Leuthen - urządzasz sobie kpiny a ja odpowiem całkiem poważnie. Pewnie jakaś cząstka prawdy w tym artykule, do którego wrzuciłem linka, z pewnością jest z tym, że problem jest mocno przejaskrawiony. Wydaje mi się, że przyjeżdżający na Dolny Śląsk ludzie z innych regionów mogą dostrzec pewne rzeczy, których nie są w stanie zabaczyć jego stali mieszkańcy. A w sumie to nie jest źle, bo kolejni potomkowie dawnych przesiedleńców zaczynają dbać o zabytki i historię jak o swoje i nie kierują się jak ich dziadowie czy ojcowie wschodnią mentalnością: nie warto bo "Niemcy przydo, zabiora". Może te zmiany są wlaśnie źródłem takich opinii? W każdym razie powinno nas skonić do refleksji i powinniśmy sobie odpowiedzieć na pytanie, czy to tylko przypadek, że nieliczne polonica na Dolnym Śląsku popadają w zapomnienie, jak np. dawna rezydencja Radziwiłłow i Czartoryskich w Ciszycy, a pieczołowicie odrestaurowuje się zabytki świadczące o niemieckiej przeszłości tych terenów jak np. sąsiednia rezydencja rodu von Reden w Bukowcu?
Obrazek

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 06-07-2015 08:42

Lech pisze:@Leuthen - urządzasz sobie kpiny

Czesi od dawna wychodzą z założenia, że jeśli nie można z kimś rozmawiać na serio, należy go wykpić - a że w Czechach są Sudety... :wink:

PS Wiedziałem, że w tym wątku wyciągniesz swą idee fix w postaci wiadomego pałacu. Mam propozycję - zróbcie tam w Wielkopolsce ściepę (ponoć wydatki na cele patriotyczne to jedyne, na co Wielkopolanie nie skąpią grosza) i zamontujcie tą cholerną tablicę przed pałacem w Ciszycy. Mogę się nawet do niej dorzucić, byleby nie musieć po raz n-ty czytać w kolejnym wątku o Twoich przemyśleniach na ten temat.

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 06-07-2015 08:56

Leuthen pisze:Cóż, pewnego dnia znów miasto nad Odrą będzie nosiło nazwę Breslau, miasto nad Wartą Posen, miasto u ujścia Wisły do Bałtyku - Danzig, a Niemcy znów będą wielkie i silne :lol:

Słowo "będą" jest właściwe, bo gdy pewien polski polityk kilka lat temu błagał ich o objęcie przywództwa w Europie, to chyba jeszcze czuły się zbyt słabe na takie wyzwanie :lol: :wink:

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 06-07-2015 09:09

@Leuthen - Widzę, że jeśli faktycznie jest jakiś problem godny uwagi to nie potrafisz podejśc do niego w sposób poważny. Gdyby pałac w Ciszycy był tylko jedynym takim miejscem związanym w jakiś sposób z historią Polski, które popada w zapomnienie :cry: Niestety podobnych miejsc można znaleźć na Dolnym Śląsku wiele. A kto pamięta o dawnym "Hôtelu de Pologne" w Lądku Zdroju, założonym tą samą rodzinę Radziwiłów? Skąd turysta przechodzący obok tego odrapanego dziś budynku mieszkalnego ma o tym się dowiedzieć, skoro nie ma tam żadnej tablicy informacyjnej? Twoja propozycja, aby o pamięć o jednym z takich miejsc zadbali mieszkańcy innych regionów Polski, bo miejscowi potrafią zadbać jedynie o te w pełni poniemieckie zabytki, tylko potwierdza tezę zawartą w rzeczonym artykule. W każdym razie po lekturze Twojej wypowiedzi - jako typowego przedstawiciela milośników historii w regionie - dochodzę do wniosku, że problem wcale nie jest w tym artykule tak bardzo przejaskrawiony, jak początkowo sądziłem.
Obrazek

Leuthen
bardzo stary wyga