Jeseniki- Spontaniczny zlot frakcji opolskiej forum.

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Jeseniki- Spontaniczny zlot frakcji opolskiej forum.

Postautor: Michał » 06-10-2015 01:16

3 października Eco, Neska, Pudelek i Robert spędzali na wyprawie po Jesenikach, a mnie tam na wekeend też zaniosło, więc w myśl biblijnej zasady "gdzie dwóch, albo trzech spotyka się w imię forum, tam już jest zlot", doszło do przypadkowego spontanicznego zlotu frakcji opolskiej forum.
Po drodze zajrzałem do Krnova z uroczym ratuszem i kamieniczkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na szlaku do Alfredki można było zbierać grzyby.

Obrazek

Andrzej już czekał na mnie na Alfredce, i razem poszliśmy w górę, dołączyć do reszty ekipy.

Obrazek

Obrazek

Na Jeleni Studance spotkała się cała opolska ekipa forum.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I razem poszliśmy w kierunku Pradziada, gdzie u jego podnóża mieliśmy nocleg.

Obrazek

Idą Ludzie ze Mgły.
Tego dnia występowało zjawisko fenowe, w dolinach i na nizinach był ciepły, słoneczny dzień, a w górach zupełnie odmienna pogoda. Poubieraliśmy się we wszystko, co mieliśmy, włącznie z zimowymi czapkami.

Obrazek

W związku z czym należało dokonywać przerw na odpowiednie wzmocnienie się. Andrzej wsparł nas pyszną śmietanówką, a Neska wyborną wiśniówką.

Obrazek

Już po zmierzchu dotarliśmy do Ovcarny.

Obrazek

Obrazek

Gdzie, w Chacie Sabinka nastąpiła część biesiadna spontanicznego zlotu.

Obrazek

Trasa 1 dnia:
http://www.traseo.pl/trasa/jeseniki-1

Następnego dnia z rana pożegnaliśmy się, ekipa poszła do Karlovej Studanki, a ja swoją trasą na Pradziad. Ale też pogoda zdecydowanie poprawiła się, i wystąpiła inwersja.

Obrazek

Widoki z Pradziada.
Keprnik, Serak.

Obrazek

Czervonohorskie Sedlo, za nim Keprnik/ Serak, a na końcu Rychlebskie Hory. Na fotce nie ma, ale chwilami było też widać obłoki pary z Bioagry w Goświnowicach.

Obrazek

A w zeszłym roku, o zbliżonej porze, wyglądało tak "od spodu".

Obrazek

Elektrownia szczytowo-pompowa Dlouhe Strane.

Obrazek

Keprnik/ Serak, dalej Śnieżnik, Czarna Góra, a malutki dupelek na horyzoncie to Ślęza.

Obrazek

Skałki w kierunku Karlovej Studanki.

Obrazek

Rzeczony Pradziad.

Obrazek

Na szczycie dziarsko poczynali krótkofalowcy, nawiązując dalekie łączności.

Obrazek

Pradziad i łąki na grzbiecie w stronę Jeleni Hrbet są objęte rezerwatem przyrody. Kosodrzewina.

Obrazek

Petrovy Kameny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kamień graniczny, Pudelek objaśniał nam, czego dotyczył i kto go postawił; teraz już nie pamiętam, Zakon Krzyżacki, Protektorat Czech i Moraw, Urząd Marszałkowski...? , przyjdzie Pudelek, to dokładnie wyjaśni.

Obrazek

Ale następne fotki to już pamiętam, i mogę objaśnić. To jest stacja krótkofalarska pomiędzy Vysoka Hole , a Kamzicznikiem. Ale najbardziej mnie zastanawiało, skąd oni biorą energię elektryczną, wszak nie nie widać było paneli solarnych, ani elektrowni wiatrowej, a nie podejrzewam, aby radioamatorów było stać na układanie w ziemi kilku kilometrów kabla energetycznego. I zdumiewającej odpowiedzi udzielił Robert. Otóż najprawdopodobniej korzystają ze starego kabla, ułożonego jeszcze przez Wehrmacht, do zasilania niewielkiego lotniska w czasie II wojny,które się mieściło na Vysokiej Hole. Jaka to musi być jakość izolacji! Współczesne kable potrafią "strzelić" po 30 latach.

Obrazek

I faktycznie, pośród kosodrzewiny widać wyraźny pas startowy.

Obrazek

A to była podstawa radaru.

Obrazek

Jesenickie połoniny- cały czas wysokość rzędu 1200-1300 m npm.

Obrazek

Obrazek

Jeleni Studanka (po raz drugi).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jarzębina już zwiastowała złotą jesień.

Obrazek

Całkiem spore mrowisko.

Obrazek

Schodząc z góry, nastąpiła jeszcze miła niespodzianka, spotkałem koleżankę z Srebrnej Góry, oczywiście mieliśmy milion wspólnych znajomych, tym razem jeszcze z czasów Akademii Przygody w Kędzierzynie.... :-)
Na koniec szybki objazd po zabytkowych kościółkach.
Klepacov.

Obrazek

Sobotin.

Obrazek

Obrazek

Marsikov.

Obrazek

I to tyle. Trasa 2 dnia:
http://www.traseo.pl/trasa/jeseniki-2

PS. Zdechła mysz była następnego dnia w tym samym miejscu :-D