zbiornik miedzy kamiencem a bardem

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

zbiornik miedzy kamiencem a bardem

Postautor: buba » 27-05-2007 08:39

czy ten zbiornik juz istnieje? na mapie ktora kupilam pisze ze jest "planowany". A tez pisze ze wies Pilce zostala wysiedlona w 2000r. Czy Suszka i Pilce to dwie rozne wsie?? jesli tak, to gdzie ta Pilce lezala? czy sa tam jeszcze jakies zabudowania???
"ujrzałam kiedys o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną.. cała reszta jest wynikiem , że ją wybrałam"

http://picasaweb.google.pl/topeerz (biedronka.buba, osiolek.widmo)
http://www.biedronka-buba.fotosik.pl

fiber
tramp

Zbiornik

Postautor: fiber » 27-05-2007 09:25

Jestem co prawda aż z zachodniopomorskiego ale jeżdżę do Nowej Rudy i tam mam bazę wypadową.Wiem napewno że zbiornik jest bo mój kuzyn jeździ na zbiornik Pilce na ryba a także były tam moje córki pod namiotem i zachwycił je widok pałacu w Kamieńcu , który widać z przeciwległego brzegu.Są tam jakieś fajne pola namiotowe.Ale sam osobiście jeszcze tam nie byłem :cry:

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 27-05-2007 09:28

Zbiornik nie istnieje z braku funduszy. Pilce i Suszka to dwie sąsiadujące wsie, położone po przeciwnych stronach Nysy. Suszka na wysokiej skarpie na zachodnim brzegu, a Pilce na rozległej terasie zalewowej na wschodnim. Parę lat temu, po wysiedleniu Pilczan, wojsko zlikwidowało tymczasowy most, po którym można było przejść z Pilców do stacji PKP w Suszce. Pilce są już kompletnie zrównane z ziemią i zarośnięte. Mam trochę zdjęć i filmików, ale niestety jeszcze analogowych. Jak się zmobilizuję, to za jakiś czas coś wrzucę :oops: Na południe od Pilców jest wieś Ożary, w której znajduje się duża żwirownia, eksploatująca żwir z dna zalewu. O tym zalewie zapewne wspomina Fiber, ale to nie jest ten zbiornik, który miał powstać po powodzi.

fiber
tramp

zbiornik

Postautor: fiber » 27-05-2007 11:39

A z opowieści wynikało że jest to zbiornik retencyjny. :?

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 27-05-2007 18:49

Nie sądzę, żeby przez trzy lata coś się zmieniło. Możliwe, że za dwa tygodnie odwiedzę Pilce i złożę sprawozdanie. Zbiornik w Ożarach wygląda ładnie ( zresztą żwirownia nazywa się "Pilce"), nawet widziałem na nim żagle, ale nie ma on wiele wspólnego z Nysą Kłodzką. Jak mi wiadomo, to jedyną planowo wykonaną częścią projektu było właśnie zlikwidowanie Pilców. Potem brakło funduszy i nie rozpoczęto nawet sypania wałów zabezpieczających Kamieniec. A teraz pewnie, jeżeli msza inaugurująca Euro 2012 ma się odbyć w Świątyni Opaczności Bożej, to braknie funduszy i na retencję i na lekarzy i na nauczycieli. I na długo. Ale następna powódź tysiąclecia dopiero za 990 lat. Na razie,zamiast moich zdjęć "Casus Pilce" (u dołu strony): http://www.samper.pl/wystawa_gea/
Na zdjęciu: Suszka u góry, przy torze kolejowym (ciemna kreska to tor kolejowy); poniżej płynie Nysa Kłodzka; zbiornik wodny to stare wyrobisko żwirowni - drugie większe powinno być poniżej lewego dolnego skraju zdjęcia

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 27-05-2007 22:50

kurcze, szkoda wsi..wysiedlili, rozwalili a zbiornika i tak nie ma... a ludziska musialy sie wyniesc :( smutne...

tak sie spytalam, bo przypomniala mi sie historia ktora opowiadal kumpel - o wysiedlonej wsi ktora miala sie znalezc na dnie zbiornika czorsztynskiego- wsi maniowy. Opowiadal jak schodzili z gor, zachodza do wsi (nie bylo zadnej napisanej informacji o tym ze wies wysiedlili) a tu wszystko puste jakby ludzie znikneli przed chwila.. nocowali w pustym domu, ani zywej duszy a wies nie mala... ponoc klimat nieziemski... teraz maniowy juz na dnie zbiornika... ale zobaczylam tu na mapie podobna sprawe i juz myslalam ze zrobie znajomym ciekawa wycieczke ( z noclegiem w miescie duchow ;)))) ale tu jednak nic z tego...
"ujrzałam kiedys o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną.. cała reszta jest wynikiem , że ją wybrałam"

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 29-05-2007 12:07

Buba - a z Młotami w G. Bystrzyckich inaczej było? Też ludziom zabronili cokolwiek remontować, bo w latach 70-tych ubiegłego wieku miano tam zbudować elektrownię szczytowo-pompową. Rozpoczęto nawet pewne prac, wykuto w skale olbrzymie sztolnie i... nic, elektrowni nei ma, plan upadł, a ludzie... dalej nie mogą remontować swoich chałup i muszą żyć na walizkach.
A co do Pilc, to w czasie powowdzi w 1997 r. przez tę malutką wioskę Nysa Kłodzka przepłynęła KILKOMA KORYTAMI!!! Więc i tak wieś została skazana na zagładę przez samą przyrodę.

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 29-05-2007 13:37

Całupy w Pilcach równano z ziemią niemal na oczach wyprowadzających się mieszkańców. Chodziło o to, żeby na ich miejsce nie wprowadzali się dzicy lokatorzy, z którymi gmina miałaby kłopot. Tyle, że gdyby ludzie wiedzieli, że jeszcze kilka lat możnaby pomieszkać, to może łatwiej by było znaleźć inne miejsce na ziemi :?

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 29-05-2007 15:15

W sumie. :roll:

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 29-05-2007 15:55

Zdaje się, że w Suszkach ćwiczyli również antyterroryści czy też inne służby specjalne. ;)

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 30-05-2007 07:04

Na stacji w Suszkach zostawiłem kiedyś nowiuśkie stuptuty - oczywiście nie specjalnie, tylko niechcąco. Po prostu pociąg... przyjechał pół godziny wcześniej (!!!) i trzeba było szybko się zbierać i wsiadać do pociągu. :cry: :cry: :cry:

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 30-05-2007 08:51

No i w końcu zdjęcia się znalazły. Tak oto wyglądały Pilce 15 kwietnia 2000 roku z drogi w stronę mostu przez Nysę. Obrazek
A to jeden z pierwszych, opuszczonych domów w centrum wioski.
Obrazek
Ponownie Pilce odwiedziłem w sierpniu 2003. To zdjęcie wykonałem prawie w tym samym miejscu co pierwsze.
Obrazek
Ponieważ nikt już w Pilcach nie mieszkał, to most został już zdemontowany przez wojsko. Tu stał kościół. Obrazek
Tu stał budynek z drugiego zdjęcia. Gniazdo bocianie zostało przeniesione z komina na słup. Obrazek
A tak wyglądały 4 lata temu pozostałości innych pilczańskich zagród.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 30-05-2007 12:01

Wirek - już miałem pytać, czy Pilce odwiedziłeś tradycyjnie, tzn. pieszo-biegiem, coś na styl "wyprawki" z Wrocławia do Sokolca :lol: , ale zobaczyłem na dalszych zdjęciach samochód i... odetchnąłem z ulgą. A więc nie wszędzie docierasz z Wrocławia w Sudety pieszo-biegiem, tylko czasem korzystasz też z dobrodziejstw lokomocji (własnej i cudzej). :wink:

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 30-05-2007 12:08

znaczy teraz , po zdemontowaniu mostu rzeke trzeba przekraczac wplaw?? jaka jest gleboka??

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 30-05-2007 13:04

Za pierwszym razem odwiedziłem Pilce marszobiegiem. Był to końcowy fragment wycieczki na trasie Przedborowa (gdzie mieszkali moi teściowie) - Bardo - Jaskinia Radochowska - Jawornik - Złoty Stok - Pilce - Braszowice - Przedborowa. Razem coś koło 110 km/dzień. Z Pilców do Suszki przechodziłem mostem wojskowym typu Bailey`a, stojącym w miejscu mostu zniszczonego przez powódź. Następny raz to już była rodzinna wycieczka do Barda. Nysy Kłodzkiej raczej bym się nie odważył przejść w miejscu dawnego mostu. Koryto wydawało mi się wąskie i nurt przez to raczej wartki (ale głowy nie dam). Dna też chyba nie widziałem. Nie tak, jak w Bardzie. Jak pisałem, postaram się w niedalekim czasie sprawdzić sytuację na miejscu.

Wróć do „Relacje z wypraw”