Mało znane miejsce w Sudetach

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Re: Mało znane miejsce w Sudetach

Postautor: Lech » 12-10-2016 07:14

Hazmburk pisze:Lechu swoim zwyczajem zapomniał podać linka do swojej mapy
Fadel też zapomniał podać linka, ale to tylko taki drobiazg, że na jednego zwraca się uwagę a na innych nie. :roll: Mnie jednak nie chodzi o mapy internetowe, a pokazałem tylko jako przykład, że też nie na wszystkich mapach internetowych ten pomnik jest. Chodzi o papierowe mapy turystyczne, na których odwrocie nie ma nawet opisu tego miejsca, a przecież z internetem nikt chyba nie wędruje po szlakach. Ta czeska mapa "Mikroregion Žacléřsko", o której wspomniałem na początku, opisu tego miejsca na odwrocie też nie ma. Na kilku polskich mapach, jakie posiadam, również nie ma. Przykładowo na laminowanej mapie "Sudety Zachodnie" (ExpressMap, Warszawa 2012), w dość dobrej skali 1:60 000 (patrz obrazek), nie ma nawet zaznaczonego pomnika.
Hazmburk pisze:niech Ci Lechu będzie - jest 7 : 1.
Tak, zauważyłem od dawna, że traktujesz fora jako pole do rywalizacji sportowej i udowadniania własnych tez, a nie jako źródło informacji, które przekazują ich uczestnicy.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 12-10-2016 14:58

Akurat papierowych map (polskich) tego terenu jest bardzo mało. Ziemia kamiennogórska nigdy nie była popularna turystycznie, a mapy Karkonoszy zazwyczaj nie sięgają do tego miejsca. Czeskie wymienione przeze mnie funkcjonują z reguły zarówno jako aplikacja internetowa jak i mapy drukowane sprzedawane w księgarniach. Mapy ExpressMapu, przyznaję, nie posiadam. Mógłbyś zamieścić na forum fragment tej mapy z rejonem pomnika? Sama okładka ze strony Empiku może jest bardzo ładna, ale merytorycznie nic nie wnosi.

To samo zresztą dotyczy mapy Žacléřska, o której wspomniałeś na początku.

Lech pisze:Tak, zauważyłem od dawna, że traktujesz fora jako pole do rywalizacji sportowej i udowadniania własnych tez, a nie jako źródło informacji, które przekazują ich uczestnicy.

Dokładnie na odwrót, dlatego uważam, że informacja powinna być ścisła, a tym bardziej nie wprowadzać innych w błąd. Jeśli sugerujesz, że autorzy map ignorują pomnik Komenskiego jako atrakcję turystyczną, to żądam rzeczowych argumentów, a nie tylko generalizujących ogólników, rzucanych na oślep oskarżeń czy dowodów w postaci okładek przeklejonych ze stron popularnych sklepów internetowych.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 12-10-2016 15:23

Hazmburk pisze:Mógłbyś zamieścić na forum fragment tej mapy z rejonem pomnika?
A jak zamieszczę, tzn. sfotografuję ten fragment, to co wtedy? Nie wystarczy jak napisałem, że nie ma zaznaczonego pomnika?
Hazmburk pisze:To samo zresztą dotyczy mapy Žacléřska, o której wspomniałeś na początku.
Mam fotografować cała odwrotną stronę mapy z informacjami o miejscowościach? Dlaczego nie wierzysz temu co piszę, że o Komenskim ani nawet o miejscu gdzie stoi pomnik nic tam nie ma? Dlaczego nie wierzysz, podobnie jak nie dawałeś wiary, że wysłałem maile do Urzędu Miasta Kowary i Fundacji DPiOKJ w temacie Ciszycy? A potem jak zamieściłem zrzut ekranu skrzynki pocztowej, gdzie była data i godzina wysyłki, to nabrałeś wody w usta. Czy to z Twojej strony normalna praktyka?
Hazmburk pisze:informacja powinna być ścisła, a tym bardziej nie wprowadzać innych w błąd. Jeśli sugerujesz, że autorzy map ignorują pomnik Komenskiego jako atrakcję turystyczną, to żądam rzeczowych argumentów, a nie tylko generalizujących ogólników, rzucanych na oślep oskarżeń czy dowodów w postaci okładek przeklejonych ze stron popularnych sklepów internetowych.
Nie po raz pierwszy starasz się mnie obrazić, że niby rzucam na oślep jakieś oskarżenia, kiedy po prostu piszę i podaję przykłady jak jest ...
Obrazek

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 12-10-2016 16:54

Muszę przyznać rację Lechowi. Na mojej mapie atrakcji turystycznych również nie ma wzmianki o pomniku w miejscu, w którym J.A. Komenski przekraczał granicę Czech i Śląska.

Obrazek

Obrazek

Być może dlatego, że jest to polska mapa, a Polacy zdrajców nie bardzo chcą gloryfikować.

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 12-10-2016 17:09

Lech pisze:A jak zamieszczę, tzn. sfotografuję ten fragment, to co wtedy? Nie wystarczy jak napisałem, że nie ma zaznaczonego pomnika?

Nie wystarczy. Możesz sfotografować.

Lech pisze:Mam fotografować cała odwrotną stronę mapy z informacjami o miejscowościach?

Wystarczy, że też sfotografujesz fragment mapy z pomnikiem. Ciekawi mnie, co to za mapa. Powiedzmy, że w kwestii informatora na odwrocie Ci wierzę (właściwie to nie specjalnie interesuje mnie, co w nim jest, a czego nie ma).

Lech pisze:Czy to z Twojej strony normalna praktyka?

W stosunku do osób mało wiarygodnych - tak.

Fadel pisze:Na mojej mapie atrakcji turystycznych również nie ma wzmianki o pomniku w miejscu, w którym J.A. Komenski przekraczał granicę Czech i Śląska. Być może dlatego, że jest to polska mapa, a Polacy zdrajców nie bardzo chcą gloryfikować.

Zupełnie nie obchodzi mnie, kto jest zdrajcą i czyim. Co do mapy, znalazłeś na niej jakieś inne pomniki?

Awatar użytkownika
Zły Marcin
obieżyświat

Postautor: Zły Marcin » 12-10-2016 17:15

Na mapie którą wrzucił Fadel to miejscowości nie ma wszystkich, co dopiero pomników...1:200 000?, no prośba :lol:

Fadel
obieżyświat