Mam pytanie- czy ktos kojarzy z jakiegos wydawnictwa mape Wzgorz Strzegomskich lub jakas inna ktora by ten teren obejmowala? chcialam zamowic w ksiegarni ale twierdza ze nie ma. Musi byc bo np. w PTSMie w Pogwizdowie wisiala na scianie, widzialam tez u spotkanych kiedys na trasie turystow.
Moze ktos taka posiada, kojarzy, gdzies widzial?
Mapa Wzgorz Strzegomskich
Mapa Wzgorz Strzegomskich
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "
na wiecznych wagarach od zycia...
na wiecznych wagarach od zycia...
Re: Mapa Wzgorz Strzegomskich
Była taka mapa z PPWK, wydana w latach 90-tych.
hm0 pisze:Była taka mapa z PPWK, wydana w latach 90-tych.
Zgadza się, ostatnie wydanie było w 1992 roku. Była to jedyna mapa turystyczna z nazwą "Wzgórza Strzegomskie" w tytule i obejmująca w całości ten mezoregion.
Obecnie nie ma jednej takiej mapy i najlepiej korzystać - w zależności od tego, w który rejon Wzgórz Strzegomskich się jedzie - z map turystycznych powiatów lub gmin zamieszczonych na odwrocie planów okolicznych miast wydanych przez Plan ("Świdnica", "Strzegom", "Jawor - Bolków" albo "Legnica"). Najatrakcyjniejsza część Wzgórz Strzegomskich jest też na mapie "Księstwo Świdnicko-Jaworskie" w skali 1:50 000.
Gwoli ścisłości, mapa PPWK w żółto-niebieskiej szacie graficznej nie jest jedyną mapą tamtych okolic, choć (niestety) jest mapą najnowszą. Wcześniej PPWK wydało mapę "Wzgórza Strzegomskie" z brązowo-zieloną okładką (chyba w latach 80-tych).
Buba, a może coś na smartfon? Np. Mapy.cz, OsmAnd, Locus itp.
Z tego co kojarzę w tym rejonie jest wytyczony raptem 1 szlak (niebieski). Sprawdzałem - na tej czeskiej aplikacji jest naniesiony. Poza tym szlakiem jest tam wszystko, czego potrzeba (drogi, dróżki, ścieżki, ruiny itp.).
Z tego co kojarzę w tym rejonie jest wytyczony raptem 1 szlak (niebieski). Sprawdzałem - na tej czeskiej aplikacji jest naniesiony. Poza tym szlakiem jest tam wszystko, czego potrzeba (drogi, dróżki, ścieżki, ruiny itp.).
...nie ma szans bez ryzyka, życia bez napięć a drogi bez niebezpieczeństw...
hm0 pisze:Gwoli ścisłości, mapa PPWK w żółto-niebieskiej szacie graficznej nie jest jedyną mapą tamtych okolic, choć (niestety) jest mapą najnowszą. Wcześniej PPWK wydało mapę "Wzgórza Strzegomskie" z brązowo-zieloną okładką (chyba w latach 80-tych).
To jest ta sama mapa (w skali 1:60 000), tylko miała trzy wydania: w 1984, 1988 i 1992 roku.
oooo - to jest to czego szukam- to mial w łapie ten gosc ktorego spotkalismy!
https://merlin.pl/wzgorza-strzegomskie- ... k/1532950/
O to musze poszukac tych map a zwlaszcza tej ostatniej!
Wiesz moze na ktorym z wymienionych przez ciebie arkuszy mozna znalezc okolice Damianowa i wzgorza Koscielisko z ruinami wiezy widokowej, czy Granitowa Gorke pomiedzy Kostrzem a Gniewkowem?
Nie mam smartfona i poki co nigdy nie korzystalam z map elektronicznych. Jestem bardzo zwiazana emocjonalnie z mapami papierowymi!
https://merlin.pl/wzgorza-strzegomskie- ... k/1532950/
Obecnie nie ma jednej takiej mapy i najlepiej korzystać - w zależności od tego, w który rejon Wzgórz Strzegomskich się jedzie - z map turystycznych powiatów lub gmin zamieszczonych na odwrocie planów okolicznych miast wydanych przez Plan ("Świdnica", "Strzegom", "Jawor - Bolków" albo "Legnica"). Najatrakcyjniejsza część Wzgórz Strzegomskich jest też na mapie "Księstwo Świdnicko-Jaworskie" w skali 1:50 000.
O to musze poszukac tych map a zwlaszcza tej ostatniej!
Wiesz moze na ktorym z wymienionych przez ciebie arkuszy mozna znalezc okolice Damianowa i wzgorza Koscielisko z ruinami wiezy widokowej, czy Granitowa Gorke pomiedzy Kostrzem a Gniewkowem?
Buba, a może coś na smartfon?
Nie mam smartfona i poki co nigdy nie korzystalam z map elektronicznych. Jestem bardzo zwiazana emocjonalnie z mapami papierowymi!