120 lat wieży na Biskupiej Kopie - historia

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
opawski1
obieżyświat

120 lat wieży na Biskupiej Kopie - historia

Postautor: opawski1 » 07-12-2018 12:23

120 lat wieży na Biskupiej Kopie 1898-2018

W tym roku obchodzimy 120 lat obecnej kamiennej wieży widokowej na Biskupiej Kopie - Kaiser Franz Josef Warte. Od dokładnych 120 urodzin symbolu Gór Opawskich minęło już trochę czasu (26 sierpnia), ale pomyślałem, że nie każdy forumowicz śledzi na bieżąco mój portal dlatego wrzucam tutaj link do artykułu o historii wieży, który udało mi się popełnić tuż po obchodach urodzin wieży na początku sierpnia :) Myślę, że powinien was zainteresować. :) W środku znajdziecie trochę archiwalnych zdjęć, współczesnych i wykonanych podczas obchodów rocznicy.
LINK DO ARTYKUŁU: http://www.goryopawskie.eu/2018/08/120-lat-wiezy-na-biskupiej-kopie.html

Obrazek

Obrazek
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Re: 120 lat wieży na Biskupiej Kopie - historia

Postautor: Lech » 07-12-2018 13:49

Ta druga fotografia jest o tyle ciekawa gdyż widać na niej, że oprócz wieży widokowej na szczycie Biskupiej Kopy stała drewniana wieża triangulacyjna. Dziś z pewnością nie ma po niej nawet śladów. Ciekawe po której stronie obecnej granicy ta wieża została postawiona?
Obrazek

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Re: 120 lat wieży na Biskupiej Kopie - historia

Postautor: Raubritter » 07-12-2018 13:54

Lech pisze: Ciekawe po której stronie obecnej granicy ta wieża została postawiona?

Po polskiej.

Lech pisze: Dziś z pewnością nie ma po niej nawet śladów

Są Lechu, betonowe czy też kamienne (nie pamiętam już) podstawy.
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga