apollo pisze:Witam,
na stronie o oznaczeniach szlaków piszecie mniej więcej tak, że tło oznaczenia szlaku ma kolor zazwyczaj biały. Czasami tło jest żółte.
Wydaje mi się, że żółte (czy tam pomarańczowe - jak kto woli) zaznaczenie tła wyróżnia szlak narciarski od "zwykłego" szlaku pieszego, ale z tym wydawanie się to różnie bywa

pozdrawiam!
Nie do końca jest tak. Nie wiem jaki jest standard oznakowywania szlaków narciarskich.
Wiem tylko że na terenie Sudetów są dwa miejsca gdzie szlaki mają żółte tła i fioletowy kolor. Pierwszy to szlak Legii Nadwiślańskiej (Przedgórze i Pogórze), a drugie to okolice Wielkiej Sowy, gdzie sami lokalni działacze we własnym interesie poprowadzili wyróżniający się od pttkowskich szlak z Przełęczy Walimskiej do Schroniska Orzeł.
Co do szlaków narciarskich to wiem, że właśnie w Sowich ma wreszcie coś powstać, ale tak do końca nie wiem co. Widziałem standard szlaku, mającego zastosowanie i narciarskie i rowerowe.
Temat warty pogłębienia. Jak ktoś napisze jakiś eleboracik to na pewno wrzuce to do działu turystyka (z zachowaniem wszelkich praw etc.)