wieże antywidokowe w polskich Sudetach

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
nasiolkowski
tramp

wieże antywidokowe w polskich Sudetach

Postautor: nasiolkowski » 06-01-2008 22:04

W polskiej części Sudetów panuje chyba swoista moda na stawianie wież, bynajmniej nie widokowych, tylko takich, które skutecznie ograniczają lub całkowicie przysłaniają panoramę.

Jak to się dzieje że nasi południowi sąsiedzi potrafią, a u nas po prostu się nie da. Podparciem mych słów niech będą fotografie wież wybudowanych dość niedawno na Wapniarce oraz na Stożku Wielkim. Podobno na Wapniarce jesienią było huczne otwarcie, tylko co tam otwierali? Pół-wieżę?

Jak to jest, że Czesi, którzy mają praktycznie tylko jeden, w całości leżący u nich, szczyt Gór Kamiennych (Vrani Hory) czyli Ruprechticky Spicak - i to właśnie na nim stoi wieża, z widokiem, którego próżno u nas szukać w całym, jakże rozległym paśmie Gór Kamiennych!

wstyd i tyle!

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 07-01-2008 00:05

Jest taka wieża drewniana we Wzgórzach Strzelińskich, nie pamiętam nazwy szczytu, a nie chce mi się teraz po nocy szukać po mapach. W każdym bądź razie jest pomiędzy Dobroszowem, a Witostowicami (rejon Henrykowa).
Nie znam przeznaczenia wieży, triangulacyjna, czy turystyczna. W każdym bądź razie jest opcja wejścia na wieżę. Problem polega na tym, że stan techniczny drabinki (i wieży w całości) jest mocno niepokojący. Mówiąc bliżej. szczeble są wątpliwej wytrzymałości. Ja osobiście nie odważyłem się wejść na samą górę, bo już poniżej szczeble trzeszczały, a gwoździe sugerowały szybkie wyrwanie. Widać było oddolne inicjatywy obywatelsko- społeczne polegające na wymianie deseczek w prywatnym zakresie. Ale problem pozostał.
We Wzgórzach Strzelińskich jest ścieżka przyrodnicza, a do wieży dochodzi szlak turystyczny. Wiem, że to pobożne życzenie, ale fajno by było, gdyby lokalne gminy, w ramach promocji turystyki wysupłały środki i bliżej zaopiekowały się wieżą.
Pzdr. Michał.

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat